Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Verbalist

Nisi loša majka, Severina si

Tako je to s državom koja ima lijepu zastavu, a tako loše ljude koji se istoj klanjaju dok uništavaju sve one vrijednosti koje ne bi trebale biti uništene. Počevši od ljubavi koju administriramo i završavajući s osudom koja je ipak ono što u posljednje vrijeme najčešće biramo. Ovo je za sve Severine na ovome svijetu. Za sve majke kurve koje vole svoju djecu.
Objava 30. studenoga 2019. 9 komentara 3903 prikaza
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Majka i dijete

Najgore je kada djeca postanu oružje svojih roditelja, a postaju, sve češće i sve su veći meci koji se ispaljuju. Ne moram duljiti da bismo znali da ću govoriti o Severini.

Ima i onih koji govore kako ima istih slučajeva, a o njima se ne govori. Mogu se složiti, no ipak u Hrvatskoj je još uvijek slučaj dodijeliti djete majci. Prema popisu stanovništva u Hrvatskoj živi nešto više od 50 posto parova s djecom, a oko 15 posto je matrifokalnih i tek oko 3 posto patrfikoalnih obitelji. Važno je govoriti o statistikama, a sve kako bismo uvidjeli da se ovdje ne radi o tipičnoj Hrvatskoj priči.

Nije, a nije samo zato što je u pitanju Severina. Ista ona žena zbog čijeg su filma padali ineterneti. Ne vjerujem u objektivnost Hrvatskog odvjetništva, vjerujem u furanje trendova i iskorištavanje situacije onda kada je osuvremenjivanje razmišljanja sudstva moguće prezentirati u medijima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj se u više od 85 posto slučajeva dijete nakon razvoda braka povjerava majkama, u nešto više od 10 posto slučajeva očevima, a samo u 3,2 posto slučajeva stavlja pod zajedničku roditeljsku skrb.

Dijete treba podjednako vremena s oba roditelja i najreprezentativnije bi bilo djelovati u tom smjeru te dohvatiti statistike zemalja poput Švedske gdje je to više pravilo nego iznimka. Mi smo odlučili zauzeti drugu krajnost i ovaj put dijete dodijeliti ocu jer tako treba-to je najmodernije, a mi smo moderna država. U toj modernoj državi djeca plaču za roditeljima, a roditelji za djecom. U toj normalnoj državi djetinjstvo ne budi uvijek najljepše osjećaje.

''Ti si najbolja mama na svijetu''-poruka je koja nas je danas dočekala na svim društvenim mrežama i portalima, a ako ćemo vjerovati u dječju iskrenost kao najrepezentativniji oblik iste, onda je ovo jedina istina malog Popovića. Ona istina koju u ovom trenutku ne može znati jest da je njegov otac sve okolnosti iskoristio kako bi njegova majka ispala negativac u ovoj priči, a bojim se da bi takav slijed događaja mogao dobiti na nastavku.

Poznajem dvije obitelji gdje je skrbništvo dodijeljeno ocu, a u tim pričama majka je najčešće 'kurva.' Zato što se mlada udala. Zato što je pobjegla od batina. Zato što se morala vratiti u majčin dom. Zato što je utjehu pronašla u zagrljaju nekog drugog muškarca na čijem je ramenu plakala za vlastitom djecom koja su joj oduzeta jer je nepodobna majka-majka kurva. To su priče o kojima djeca slušaju. Priče u koje djeca nekad i povjeruju, a rezultat su bolesti ega i zlobe. Ponekad čiste zlobe jednog roditelja.

Predrasuda je stav! Vjerujem da je upravo predrasuda bila okidač u razmišljanju sutkinje, a zašto je to tako možemo pokazati na oprečnim primjerima kršenja ''prava'' drugog roditelja. Prava pritom moram staviti u navodnike, jer u jednom slučaju nisu kršena. Izvoljevalo se. Dramatiziralo se i tjeralo se vodu na svoj mlin. Postoji to u čovjeku, ali nije dobro ako ide nauštrb nekog trećeg. Previše se ovdje pričalo o Severininim (po)greškama, a jedna od onih koja se posebno isticala bila je situacija u kojoj Severina nije pokupila dijete iz škole. Pritom ga nije zaboravila. Zarađivala je. Za sebe. Za obitelj. Za malog Popovića.

Po dijete je poslala supruga Kojića. Ravnateljici vjerojatno nije bilo dobro zbog činjenica da ima i supruga. Opet. Obojica uspješna. Žena je ženi vuk pa je nazvala velikog Popovića rekavši mu što se događa. Kao da je to morala, ali tko je govorio o ženskoj solidarnosti najčešće nije uspio napisati zaključak. Napravila je ogroman problem koji je bio opreka na sudu. Ravnateljica je žena koja je napravila problem, a sada doma vjerojatno sjedi za televizorom i gleda Život na vagi grickajući napolitanke. Tako Hrvati funkcioniraju.

S druge strane Milan Popović je za sina već dvaput ishodio putovnicu Republike Srbije, a Sverina tvrdi kako je to napravio bez njene suglasnosti. O tome se nije puno govorilo. Ne znam je li to zato što muškarci u Hrvatskoj uvijek mogu i smiju više, ili zbog potplaćenog sudstva. Severina u ovom slučajuto mora nanovo dokazivati. Ne sviđa mi se društvo gdje se o poduzetnicima koji su napravili na stotine grešaka govori kao o kontroverznim, a o uspješnim ženama s foto i video materijalom za starije od 18 kao o kurvama.

Meni je jasno da je tu samo netko izigrao njihovo povjerenje. Netko pred kime su se predale. Nekada kasnije ih to predvanje košta, i to onda kada su najmanje spremne predati se . Neke košta sigurne egzistencije, a neke druge djeteta. Onoga što najviše vole. Onoga u što su najviše uložile. Dvostruki kriteriji su breme ovog svijeta, a tako puno zla donose u ovo društvo. Naravno da nećemo vjerovati u sudstvo kad naočigled ruše vlastiti integritet. Ne možemo suditi jednima zato što nisu savršeni, a očekivati razumijevanje i podršku za sve naše greške. Sustav na koji se toliko pozivate tako ne funkcionira. On je tu za društvo. Svako zanimanje unutar njega. Svaki konobar. Svaki ekonomist. Svaki pekar. Odvjetnik ili liječnik.

Pišem ovo za sve one Severine na ovome svijetu. Za sve majke kurve koje vole svoju djecu. Za sve majke koje griješe. Za sve majke koje su imale sreće što nisu Severina. Volimo i mi vas. Samo, tako je to s državom koja ima lijepu zastavu, a tako loše ljude koji se istoj klanjaju dok uništavaju sve one vrijednosti koje ne bi trebale biti uništene. Počevši od ljubavi koju administriramo i završavajući s osudom koja je ipak ono što u posljednje vrijeme najčešće biramo.

Jebiga Seve. Ljudi nisu uvijek dobri, a one koji će ti suditi ne biraš. Oni dođu sami. Sutkinju ti dodjele. Ono najdraže pokušavaju oduzeti.
 

 • Avatar Balcanicus
  Balcanicus:

  Ovo je još jedna medijska manipulacija. Severina je mogla da traži da Igor Kojić bude na listi osoba koje mogu pokupiti dijete iz škole. Igor Kojić nije bio na listi i ravnateljica je uradila isto što bi uradila i u ... prikaži još! Americi ili Kanadi. Ravnateljica je MORALA da nazove osobu koja je na listi onih koji mogu pokupiti dijete. Glede zajedniče skrbi, pa dijete je i bilo stavljeno pod zajedničku skrb presudom zagrebačkog općinskog suda. To se Severini nije svidjelo pase uz medijske manipulacije na žalbu suda u Zagrebu žalila županijskom sudu u Splitu. Tamo je poništena presuda zagrebačkog suda.

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Može li jedan članak o Severina? Nismo još saznali što je jutros doručkovala.

 • Rocky.Zg:

  Ma dajte ljudi, pa jeste li čitali što govori otac ? Pa on skroz normalan čovjek , i djetetu će biti dobro s njim. On od početka traži zajedničko skrbništvo, što bi za dijete bilo najbolje, ali gospođa Kojić to ... prikaži još! nije željela iako je to za dijete najbolje.