Blogosfera Verbalist

Nismo osudili pokušaj ubojstva

Iz Državnog odvjetništva kažu kako su sve odradili prema pravilima struke, kao što je to bio slučaj s Medom, jedina razlika je jer se lavež čuo, a vapaji su nekada toliko tihi da ih ne čuju ni najbliži.
Objava 19. prosinca 2018. 1 komentara 763 prikaza
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Nasilje nad ženama

Činjenica je da nam medijski nastup ukazuje na isto tako činjenicu kako je nakon zdravstvenog, pravosuđe još jedan sustav koji nam svojim vječitim prenemaganjem i ponekad nestručnošću zadaje glavobolje, a ljudi u njemu umiru samo na malo drugačiji način nego što je to slučaj u zdravstvenom. Novi nastavak priče o Daruvarcu i hrabroj Zadranki spreman je za konzumaciju i kroz njega žvačemo strah i sumnjičavost koje nikako da ispljunemo, a upravo žvakanjem se samo usitnjuje i širi u sve pore ove zajednice.

Doima se kao da je riječ o nekoj lošoj sapunici s nesretnim svršetkom. Ovaj put opet umrla je pravda, a učenje o pravu pokazalo se nevaljalim s puno rupa koje nitko ne zna zakrpati. U njih su se usidrili kriminalci koji od tamo traže slobode. Te rupe se šire toliko da sve ono dobro postaje kontaminirano, nedovoljno snažno i nepravda počinje biti sustavno homogena. Počeo bih od samih procesa, a ne znam za vas, no mene su učili da posao koji biraš moraš raditi sa strašću, odgovornosti i konkretnim ciljem, koji osim financijskih benefita mora imati i dodanu društvenu vrijednost.

Ako je pravo tvoja profesija, čovjekovi odnosi okosnica su tvoga bavljenja, no u broju slučajeva zasićenost dovodi do poznavanja slučaja pod šifrom, prije nekog imena i prezimena osuđenog i tražitelja pravde. Tako etika pada u drugi plan, a razlika između dobra i zla nevidljiva. Što se mene tiče, da cijeli sustav koji se bavio slučajem Daruvarac svoj posao radi fahovski, pod stalnim pritiscima i naletima konfuzije i bez vrijednosti za društvo, dokazuje kontinuirano produživanje vremenskog tijeka potrebnog za okončavanje slučaja. Predmet je navodno bio opterećen određenim stvarima na koje se nije moglo utjecati i bio bi završen da nije došlo do bolesti suca koji je vodio slučaj. Okej, ali zašto je morao toliko trajati? Što konkretno u slučaju nije jasno da se do potrebnih zaključaka nije moglo doći ni u roku šest mjeseci? Zašto je nasilnik vani?

Sve su ovo pitanja koja nam se vrzmaju glavom i na koja tražimo odgovor, a sve što dobijemo jest da je sve rađeno prema pravilima struke. Znače li ta pravila da pravo i pravda nikada neće postati komplementarni pojmovi? Nama se to, oprostite, upravo tako čini. Nas ne zanimaju pravila struke, mi želimo biti izuzeti od nasilnika. Želimo slobodne ulice, želimo biti sigurni da naše majke, sestre i kćeri neće morati šutjeti pred nasilnikom i trpjeti nasilje samo zato što su žene. Mi želimo da se osjećaju zaštićeno, a mogu li, mogu li zbilja? Koliko je ovo reprezentativan primjer da ne mogu? Što ako našu majku, sestru ili kćer sutra netko pretuče? Zvuči nam nevjerojatno da je kredibilitet toliko narušen da si postavljamo toliko pitanja, a da je sustav toliko prožet manipulacijom da ne može osuditi čak ni zločin.

Kako ne bi bilo tog sutra o kojem govorim, Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku i implementaciju novih direktiva EU, dodavši da će na takvim predmetima spoznati i vidjeti iskustva da unaprijede pravni okvir kako se to više ne bi događalo. Još jedan dokaz da su izgubljeni životi i traume okosnica promjena, te da nakon svake kiše dolazi d(r)uga. Posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih partnera i bližnjih, a zašto je to tako mogli bismo opisati upravo kroz slučaj Daruvarac koji je produbio nepovjerenje u sustav. Upravo iz tog razloga žene odlučuju ne prijaviti nasilje. Krivi ste jer ste 90 puta neposredno okrenuli leđa žrtvama nasilja, krivi ste jer niste osudili zločin, a bavite se glupostima. Bavite se psom koji je preglasno lajao, ali krik ne čujete. Vjerojatno nije prema pravilima struke baviti se onime što je razlog istinske truleži društva, kao da ste neuki dokinuti pravom problemu, pa nekad na stol uzmete slučajeve kao što je onaj Medin. Možda da pomislimo kako nešto ipak radite.

Iz Državnog odvjetništva s druge strane kažu kako su sve odradili prema pravilima struke, kao što je to bio slučaj s Medom, jedina razlika je jer se lavež čuo, a vapaji su nekada toliko tihi da ih ne čuju ni najbliži. Da su ozbiljno pristupili slučaju smatraju činjenicu da su za Kovačevića tražili 5,5 godina zatvora. Zamislite, 5,5 godina zatvora za ugrozu života, a da bi stvar bila još smješnija ni toliko malo nisu uspjeli. Uspjeli su samo još jednom produbiti nepovjerenje u hrvatsko pravosuđe i zadati novi udarac već pretučenoj djevojci. Dali su prostora da brojka od 90 ubijenih žena dobije na plusu, a oni kao da nisu svjesni da je slučaj pretučene Zadranke bio pokušaj ubojstva, puno prije i puno više nego što su to bile batine. POKUŠAJ UBOJSTVA, časni sude – zašto to ne možete shvatiti i zašto to nije za osudu?

Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljanja, pa je samo za vrijeme suđenja nekolicina pretrpjela fizičko i verbalno nasilje, a možda i prijetnju ubojstvom. Budite sigurni da su njihovi nasilnici odgledali barem jedan prilog i pročitali barem jedan članak o ovom slučaju, a vi ste im svojim činom, ma tko god vi bili, poslali jasnu poruku, odobrili im nasilje i rekli im da im nećete ništa sve dok ne ubiju. Ako i tada. U onom trenutku kada ste vi rekli :‘‘NIJE KRIV‘‘, jedna je žena dobila udarac ili nanosila šminku na masnicu kako bi tako otklonila pitanja znatiželjnih susjeda. I tko će biti kriv za 91. slučaj pitam ja vas? Istraživanje CESI-a iz 2016. govori kako čak 47% mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljima i prijateljicama nego njemu. Zašto sada ovo govorim jest mogućnost produbljivanja fizičkog nasilja koje na kraju može postati 91. slučajem iz još banalnijeg razloga nego što su navedeni u rezultatima istraživanja, i ne nije ovo pretjerivanje, jer gotovo svakom od 90. slučaja je, siguran sam, prethodilo fizičko nasilje ili barem pomisao na isto. Svojim postupcima hranite nasilnike da postanu još već i niste baš neki uzor vi kao institucija koja treba poslužiti kao ogledalo društva, barem ako je riječ o definiranju (ne)dopustivog. Ovih 47% poslali ste poruku da je u granicama hrvatskog društva nasilje zbilja 'okej.' Čak i ako žena nije skuhala ručak, a nekad i preventivno da joj to ne padne napamet.

Za razliku od nasilnika vi ste bili sve samo ne preventivni, možda čak i 90 puta. Ugroza života prema vašem ''učenju'' jest dopustiva i ne vrijedi ni 5,5 godina, a meni se čini kao da je sudac bio okorjeli desničar koji je ovime htio poslati poruku hrvatskom društvu da nam Istanbulska konvencija nije ništa donijela, a onda otišao kući istući ženu. Eto, baš toliko smiješno koliko zvuči, a da bude tako stvar je pravne države koja zna da ništa ne zna. Baš kao ja pred kolokvij.

  • Deleted user:

    Daruvarac, kako je postao poznatiji, svoju je brutalnost pokazao i puno ranije. početkom prosinca 2012. godine nasrnuo je na vlasnicu jednog lokala s kojom je bio vezi. Udarao ju je šakama po glavi i tijelu, na koncu je srušio na ... prikaži još! pod, te držeći je za ruke vukao po podu kafića. Policija ga je privela sljedeći dan, no sud ga je odmah nakon saslušanja pustio na slobodu. U travnju iste godine, Kovačević je pijan otišao u jedan noćni klub u kojem je uznemiravao goste zbog čega ga je vlasnik izveo van, no on je dohvatio betonski blok i razbio ulazna vrata te djelatnicima prijetio ubojstvom. Uhićen je, izmjereno mu je 1,3 promila alhohola, no Prekršajni sud ga je opet pustio na slobodu. Oteo i maltretirao dečka bivše cure Sredinom 2008. godine u ljubomornom je ispadu na cesti presreo dečka bivše djevojke te ga počeo udarati šakama. Tad mu je, pomogao i prijatelj koji je nesretnika nasilno ugurao u auto i odvezao u jednu kuću gdje su nastavili s iživljavanjem. Napadnuti mladić završio je na Hitnoj, a Daruvarac je izašao u noćni klub. U travnju iste godine u jednom je zadarskom noćnom baru nasrnuo na dvojicu maloljetnika koji su završili na hitnoj. Prije četiri godine verbalno je nasrnuo na policajce. “Znate vi mene, znate vi tko sam ja, nemojte me zaje****ti, vi ste nitko i ništa, pi**e jedne”, urlao je na njih kad su ga zaustavili