Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Verbalist

Samopouzdanje je lijepo ako ga vidim, uspjeh i snovi, neovisno o proporcijama

Ne moramo svi biti mršavi i isklesani niti provoditi vrijeme u teretani sve dok smo zadovoljni svojim bićem i sve dok nam nije prepreka osobnom rastu. Zato slavimo promjenu pred svime. Govorimo o njoj, radu na sebi, ciljevima i motivaciji. To bi trebao biti prikaz Adeline transformacije, jer vratimo se još jednom na Platona...što ono kaže? Samopouzdanje je lijepo ako ga vidim, uspjeh i snovi, neovisno o proporcijama. Fizički izgled je tek ljuštura koja ga nosi i teško da ćemo biti pronađeni zbog izgleda. Možda ćemo se nekome svidjeti tek onako na prvu, ali kasnije, sve ono kasnije je eksponencijalno radu na sebi-time ćemo uspostaviti, zadržati i održati sebe i ljude oko sebe.
Objava 11. svibnja 2020. 0 komentara 344 prikaza
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Adele

U redu, Adele je smršavila. Bombastični naslovi, popunjene šoubiz rubrike, društvene mreže...sve gori. Čini mi se da su na trenutak svi zaboravili kakav neosporan talent se krije ispod tog kostura. Kakve glasnice i kakav zvuk proizvode. Sve kroz prizmu zabave, a nitko se ne pita o sustavu vrijednosti i motivacije koji se nalazi iznad čina promjene. Na kraju ispada kao da baš svi mogu kao Adele, a ne mogu i ne žele, zato što su zadovoljni svojim tijelom i onime što s njime mogu. Na bilo koji način.

Ne čini mi se ni da je ona to toliko izvjesno potencirala, koliko su ljudi skloni 'fizičko.' U vrijeme idoliziranja kada se toliko divimo normi fizičkog, ne čudi me više problem sa samopouzdanjem kod tinejdžera i adolescenata. Ljepota je postala stvar okvira i nametanja šoubiza, a zapravo je više dijelom nekakvog filozofskog diskursa. Sposobnost u ovakvim slučajevima pada u drugi plan, a ljepota postaje najosnovniji stup raščlambe. Pritom ljepota prema nekim nihilističkim standardima. Baš često ili uvijek zaboravljamo onu Platonovu koji kaže da je ljepota u očima promatrača. Meni se čini da smo svi počeli gledati istim očima koje su rezultat svojevrsne društvene indoktrinacije. Onog medijskog čina gdje kroz zabavu nabacuje neke ponekad nerealne standarde koji su rezultat kojekakvih alata za obradu fotografija, filtera ili na kraju zahvata od strane stručnjaka.

Počeli su se pojavljivati komentari na konto Adeline pjesme koja kaže "I will find someone like you" u điru "Find someone like me" nakon što je smršavila. Što to znači, prikazuje i koja je društvena reperkusija tog izraza? Aha, znam. Adele je u ovom trenutku postala nešto što je svima lijepo, a kada kažem svima, mislim na standarde koji kažu da bi tako trebalo biti. Na kraju, nije, a činjenica je samo da je objektivizirana, dato joj je na seksualnosti i oduzeta joj je ona najstvarnija forma ženstvenosti. Ona forma koja kaže da je ona puno više od fizičke konture i da je 'lik' u punom smislu te riječi. I dalje dovoljno specifična, jedinstvena i neistražena. Koliko i svaki pojedinac na ovome svijetu. Da, teško je naći nekog kao Adele, ali ne nekoga 'zgodnog', već nekoga tko je spreman na odricanje iz pravih razloga nauštrb svih nametanja o pravim trenutcima. Adele se svojom pojavom, onda kada se pojavila, nametnula kao ideja svim onim mladim djevojkama da savršenost ne postoji pa čak ni kada je riječ o superzvijezdama. Njen čin mršavljenja umjesto tog naboja seksualnosti i proboja fizičkog kao glavne varijable lijepog s druge strane može značiti nešto sasvim drugo – za svaku promjenu je potreban trud, ali mijenjati se moramo zbog sebe, ne drugih ili očekivanja.

Jednom prilikom, kada je otkazala emisiju na turneji, preko društvenih mreža obratila se svojim fanovima bez šminke. Bila je bolesna, baš kao što svi mi nekada znamo biti, a šminka zbog nekoliko minuta obraćanja zbilja nije bila potrebna. Nije pokušala sakriti svoje nesavršenosti te se postavila kao dobar uzor svima koji se zbog ''fizičkih nedostataka'' osjećaju nesigurno ili uplašeno. Samopouzdanje nije nužna poveznica s tim fejkanim savršenstvom, a ljepota nema veze sa šminkom ili kilogramima. Vjerujem da se i sada može poslati jedna sasvim druga poruka od one koja je izvitopereno prezentirana.

Čin koji propagiraju mediji danas kako bi se riješilo nezadovoljstvo vlastitim izgledom jest skalpel, botox ili jednostavno par silikona. Takva propaganda rezultat je i sociokulturnih nametanja iz svijeta šoubiza koji u formi vizualne umjetnost prezentira suvremenu ljepota koja je zapravo kompjuterska. Mnogi se danas odlučuju upravo na te lako dohvatljive promjene, a trud je postao dijelom drugog plana. S druge strane, razlozi zbog kojih se ona odlučila za promjene suprotni su onima zbog kojih se mnogi odlučuju. Kako je objasnio njen trener Pete, fokus transformacije je bio zdravlje i potencijalno bolje ispunjavanje roditeljske uloge, a ne profit kao rezultat prodaje albuma. Vodila se motivacijom koja može unaprijediti nju kao osobu, a ne pjevača. To u konačnici može biti sekundarna vrijednost i promjena koju donosi promjena.

Moramo prestati uzimati tijelo kao najvažniji dio našeg identiteta. Puno važniji je onaj intrinzični materijal, ono iznutra što nas na kraju ponuka da svoj život podredimo promjenama. Na tome bi trebao biti fokus Adeline promjene, na normativima koji mogu imati refleksiju na to da je svaka promjena zbilja moguća. Puno važniji je rad na sebi kao poveznica s razvojem našeg bića, a shodno tome trebali bismo moći odgovoriti na pitanje 'zašto' se odlučila na pothvat promjene fizičkog. Stvari su uvijek puno više sfere no što ih možemo pojmiti. Je li to samo zbog odraza pred ogledalom samog po sebi? Bojim se da nije. Odraz pred ogledalom imao je poveznicu s nečim drugim, najčešće motivacijom i samopouzdanjem koje u nama potiče da stvari radimo na način na koji radimo. Ne moramo svi biti mršavi  i isklesani niti provoditi vrijeme u teretani sve dok smo zadovoljni svojim bićem i sve dok nam nije prepreka osobnom rastu. Zato slavimo promjenu pred svime. Govorimo o njoj, radu na sebi, ciljevima i motivaciji. To bi trebao biti prikaz Adeline transformacije, jer vratimo se još jednom na Platona...što ono kaže? Samopouzdanje je lijepo ako ga vidim, uspjeh i snovi, neovisno o proporcijama. Fizički izgled je tek ljuštura koja ga nosi i teško da ćemo biti pronađeni zbog izgleda. Možda ćemo se nekome svidjeti tek onako na prvu, ali kasnije, sve ono kasnije je eksponencijalno radu na sebi-time ćemo uspostaviti, zadržati i održati sebe i ljude oko sebe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.