Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Verbalist

Savršeno tijelo nije stvar izgleda, već osjećaja

"Tako si mršav." Da sam svaki put u kasicu stavio kunu za tu rečenicu, mogao bih si danas osigurati solidna primanja ne radeći ništa. Začudo jedem, ponekad i puno više no što pojede prosječni čovjek i ne, ne izgovaram onu:"Imam brz metabolizam."
Objava 07. veljače 2021. 0 komentara 135 prikaza
Foto: Irma Vargić
Foto: Irma Vargić
Profil autora

Jedno istraživanje još prije 15 godina potvrdilo je kako već petominutno izlaganje medijskim idealima ljepote rezultira negativnom slikom tijela. Medijski ideali nisu samo za žene, a zato treba promicati #bodypositivity i kod muškaraca.

Svi smo mi kapetani svoga tijela, no za taj brod treba položiti. Neki uspiju iz prve, neki iz desete, no na kraju bitno je samo uspjeti. Iako su filozofi negdje propagirali da je ljepota u očima promatrača, mediji su si dali za pravo biti te oči-naše oči. Sami pokušaj guglanja pojma kao što je perfect man body otkriva vam ono o čemu ja govorim. Uče nas da je zdravlje najbitnije, a ja se pitam nije li onda savršeno tijelo zdravo tijelo, čak i ako nije konstitucijom prilagođeno standardima manipulativnih vrijednosti?

Negdje između svega ja sam zavolio svoje tijelo, nikada u svojih 25 godina života nisam ušao u teretanu i ići ću onda kada ću ja to osjećati. Nosim ono što mi se sviđa, ne oskudijevam u izražavanju svog karaktera i ne sramim se na plaži skinuti svoju majicu. Ne sramim se odjenuti usko ni široko. Uvijek sam bio malo sitniji i malo mršaviji i često su mi to znali reći.

"Tako si mršav." Da sam svaki put u kasicu stavio kunu za tu rečenicu, mogao bih si danas osigurati solidna primanja ne radeći ništa. Začudo jedem, ponekad i puno više no što pojede prosječni čovjek i ne, ne izgovaram onu:"Imam brz metabolizam." Ne znam kakav metabolizam imam i nije me briga, ja sam takav, kao što je opjevala Brena, s vitkim telom za gledanje i dugim nogama za igranje. Da, jako volim plesati i na svadbama mi starije gospođe uvijek govore da sam prekrasan. U njihovim vremenima standardi ljepote nisu bili toliko iskrivljeni.

Ipak, ja živim u ovim vremenima i volim svoje tijelo, to ne bi trebalo otići u zastaru.

Uvijek nastojite voljeti sebe kao što volite one svoje osobe. One koje će za vas uvijek biti dovoljno dobre. Cilj na kraju ne bi trebao biti (idealno) tijelo, već idealan osjećaj. Pokušaj ustati se jutrom i pronaći nešto simpatično na sebi. Ja sam krenuo od ožiljka ispod desne sise. Budite junak vlastita života, sebi ste na kraju napotrebniji. On me podsjeća da je život prekratak da bismo oskudijevali s ljubavi prema samima sebi.

Nije Freud uzalud rekao da je zavoljeti sebe najteži zadatak u životu, ali kažu i da se na izazovima kuju junaci. 

Budite junaci vlastita života, sebi ste na kraju najpotrebniji. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.