Blogosfera Verbalist

#SPASIME: Baš kao što priliči veljači, mjesecu karnevala

Ovo se na koncu pokazuje kao instant rješenje samo za Veljaču i njenu popularnost, eventualno par žena koje su se našle s njom u pokretu, i apsolutno nikakvo rješenje za ostalu veliku većinu.
Objava 01. srpnja 2019. 0 komentara 108 prikaza
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Crveni tepih

Stvari iz naroda stavite u narod, a ne Esplanadu koju si mogu priuštiti hrvatski i inozemni biznismeni. Naravno, s poslugom u sobu i jastogom za ručak. Riječ je o lošoj kriznoj komunikaciji, jer oni nisu baš kao žene kojima se obraćaš. Danas ću se osvrnuti na Jelenu Veljaču koja je od svega bitnog napravila očiglednu maškaradu. Baš kako priliči veljači, mjesecu karnevala i zabave. Problem je samo jedan, bitan i velik, a to je što tema kojom se ona bavi nije nikakva maškarada. Maske koje nose one za koje se ona bori su eventualno masnice ispod oka, i ono najstrašnije, ranjeni duh. Upravo u smjeru duha je postupila i Veljača, postavivši prikupljanje novčanog iznosa projekta #spasime za zlostavljane žene, ni manje ni više, nego u luksuznu Esplanadu. Tamo gdje ga nitko ne vidi. Vidimo samo nju u skupocjenoj toaleti i friško napravljenom frizurom. Kao da ovdje govorimo o bilo kakvom luksuzu. Govorimo o batinama. Mnogima je luksuz samo ako ih ne dobiju. Govorimo o društvenom problemu pomaknutom iz društva. Na crveni tepih. Onaj koji sigurno ne podrazumijeva krv svih onih žrtava koje su podlegle ruci nasilnika.

Sve mi izgleda kao loša kampanja osobnog PR-a, kako bi se "posrnula" Veljača nanovo pozicionirala na hrvatskoj sceni. Veljača je glumica, no bojim se da je trebala uzeti poduku iz struke. Gluma ju ovome nije naučila.  Dobra ideja u lošoj izvedbi postala je karneval.

Kada govorim o nepovjerenju, govorim o svim onim ženama koje su odustale od borbe predvođene Jelenom Veljačom. Shvatile su da borba protiv nasilje ne podrazumijeva priopćenja za javnost, odnosno medije u ovom slučaju. Prosvjed je bio dobar potez, a otvaranje linije za pomoć žrtvama isto, ali mogao je proći bez poziranja voditeljice projekta za vodeće hrvatske šoubiz rubrike. Mogao je proći kao linija. Primjerice kao Zaklada "Želim život." Gospođu Rukavinu i danas mnogi ne bi prepoznali na ulici, a toliko je dobra učinila.

Nisam ja jedini Toma, mnogi su. Ili mnoge, ako uzmemo u obzir da grupa inicijative Spasi me od prethodnih 50 tisuća danas ne okuplja ni 5, vjerojatno jer im akcije Jelene Veljače nisu pomogle. Ako govorimo o inicijativi ili kampanji, možemo govoriti o svojevrsnom KPI-u ili jednostavno pokazatelju uspješnosti, a jasno je da je ovdje nešto nije uspješno. Naočigled. Jasno je da žene ne mogu čekati dok ih se poziva na to ubogo strpljenje, a netko pritom uživa u publicitetu, koji je naravno i u ovom košmaru super hrana za ljudski ego. U sustavu istog problema, nečiji ego i dostojanstvo više ne mogu čekati. Ovo se na koncu pokazuje kao instant rješenje samo za Veljaču i njenu popularnost, eventualno par žena koje su se našle s njom u pokretu, i apsolutno nikakvo rješenje za ostalu veliku većinu. Moraš se potruditi postati jedna od njih, naravno to ne znači dobiti batina, to znači ne biti najbitnija u tom lancu.

I ne osuđujem ja ovdje Veljaču, samo pokušavam kao lice iz naroda odagnati ovaj košmar. Meni je ovo isto kao kada umjesto agencije ili community managera, obližnji ugostiteljskj objekt zaposli malog od susjeda da im radi nešto po fejzbukima i instagramima. Nije sve u altruizmu, ima nešto i u struci i ulaganju u problem, ne u sebe. Ne radi se o tebi. Kada pretražujemo kampanju Spasi me, ne bismo trebali dobiti Veljaču, jer za nju nas nije briga. Želimo rezultate. Želimo manje žrtava. Želimo društvo bez nasilja, a maškaradu samo u veljači. O tome se radi. Zato ljudi ovo propitkuju. Ovdje je spašena samo Jelena Veljača i možda će biti njena karijera. Žene? Žene još uvijek vode bitku s državom. Same, a Jelena? Eno je u Esplanadi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.