Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Nikad ne reci nikad!

Prvi online shopping: 3 stvari koje (ne)trebate napraviti kad kupujete na internetu

Objava 01. veljače 2022. 0 komentara 1879 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Izgledala sam kao da me netko smanjio iz šale

'Jesam li ja ovo naručivala bez oba oka?!', pomislila sam dok sam svlačila i navlačila jedan po jedan promašaj na sebe. Četvere hlače, osam nogavica vise s mojeg tijela. Krpe, ej! Prave, pravcate, skupe krpe. Tamo na internetu izgledale su čarobno. 'U ovim hlačama ću osvojiti svijet', mislila sam dok sam trpala jedne, druge, treće, četvrte u košaricu. Naletio mi neki ludi trenutak u kojem sam odlučila sebi darovati sve od života. I sve hlače koje Asos nudi. Sve! I jednu crvenu vestu, jer u njoj ću si baš biti slatka. Mhm. 

Što se zapravo dogodilo? Zajebala sam stvar, sa svakim 'poklikanim' predmetom. Kako se to dogodilo? U zanosu, impulzivno, kako će drugačije? 

Ne kažu ljudi bez razloga 'Ne idi gladan u dućan, ni euforičan na Asos' (ne kažu ovo, al trebali bi). Toga jutra probudila sam se odlučna da postajem pobjednica. Skinula par kila (vidi jedan od prijašnjih postova), sama sebi lijepa, sama sebi lik iz reklame i sama sebi obećala da ću si obnoviti garderobu. Nisam lik za online kupnju odjeće, ali ovaj dan bila sam spremna na sve. Klik, klik, u dućanu sam. Filtiram hlače. Ispred mene carstvo svega. Sve su moje, sve hoću. 

Na crne sam slaba pa sam se oko crnih vrtila najviše - uske za štiklu, šire za veste. Još jedne za isprobat, a jedne plave za tenisice. U njima ću biti posebno cool

Košarica je ubrzo bila puna, ja prštim od ideja. 'Ne može biti toliko teško. Pa samo izaberem veličinu i...' 

Greška broj 1: Nikad ne preskači istražiti brend i pročitati reviewe drugih kupaca

Na slici su prva dva primjera kako prije online kupnje trebaš skinuti '**bene' ružičaste naočale i koristiti um za razmišljanje, a ne za maštanje o jednorozima. Naime, dok sam ja zamišljala kako ću na kavu u ovim lijevim koje mi idealno pašu uz Conversice na cvjetiće, a kako će ove desne s remenom biti divne za moje crne štikle (u glavi sam čula i zvuk lupkanja štikle po podu dok prolazim hodnicima i svi se dive modnom ulovu), nisam mislila da bi možda brend trebalo dodatno istražiti, provjeriti jesu li njihove i naše veličine jednake, pogledati što o njima govore kupci koju su ih već naručivali (jer na webu uvijek i uz sve stoji review)... 

Jesu li mi se noge smanjile? Nisu. 

Kupila sam veličinu koju inače nosim, bez dodatne provjere, bez njuškanja. Što sam dobila? Odjeću kojoj se čak i moj pas čudio. Srećom pa sam pozvala prijateljicu na modnu reviju, jer se shopping iz pakla pretvorio u stand up komediju. Gledale smo moj odraz u ogledalu i fotkale se za evo, ovaj blog. Lica su nam bila izobličena od smijeha jer sam izgledala k'o patuljak iz nečijeg vrta. Urnebesno. 

 

Greška broj 2: Ne budi lijena, izmjeri se

Nisam od osoba koje na sebe mogu odjenuti sve što požele, ali da neću moći izabrati nijedne dobre hlače, e ni to nisam vjerovala. Izvukla sam drugi set uvjerena da ne mogu baš zeznuti sa svime. Uvjerite se sami...

Nakon ovih smo već grcale od smijeha. Modeli su nosili hlače iznad lista i štikle, ja sam nogavicama čistila podove. Doslovce! OK crvene čarapice ne pomažu, one su dodane da dodatno zadramatiziraju stvar. Osim što su bili (pre)dugački, ovi modeli hlača bili su i široki. Neki 'mama' model, kaže Asos. Nakon što sam ovo isprobala zamolila bih sve mame svijeta da bojkotiraju mama modele, jer to dobro ne stoji ni vašem neprijatelju. Kamoli vama. Ili meni. 

Gdje sam pogriješila? Gdje nisam?! Uz fotografije modela (hlača i ljudskih) uvijek stoji dužina nogavice, širina struka, ramena, grudi te na koncu visina modela/žene koja ih nosi. Ja sam sa svojih 165 cm brzopleto odlučila ući i u hlače koje nosi osoba od 180 cm. Ćiribu... nije prošlo. Nemojte pokušavati kod kuće. 

Greška broj 3: Budi realna, nisi model s fotke 

Zadnji flop u nizu - vesta. S njom sam zaista mislila da nema greške. Međutim... Kako nisam ja tetica sa slike, nije ni ovo bila vestica s iste. Rukavi preko prstiju, u ramenima li-la, gore ogromno, dolje prekratko. Jednostavno, nije za osobu mojih dimenzija.

Vesta je bila posve bez oblika, mlitava, baš upitne kvalitete. Što ću naknadno, nakon naučene lekcije, pronaći i u 90% reviewa koje nisam na vrijeme čitala. 

Jedina stvar koju sam dobro napravila izbor je internetskog dućana, jer sam nakon smijeha i suza te posramljenog cat walka, sve stvari lijepo zapakirala i poslala natrag. Dućan je svoje zaprimio i meni vratio novce. No cijenu svoje gluposti pamtit ću još dugo, to nije lako izbrisivo. Iako bi bilo i teže da nisam mogla refundirati trošak. Pa to zapamtite kao potencijalnu pogrešku broj 4 i nikad ne kupujte iz nesigurnih i neprovjerenih internetskih dućana. 

Hlače crne 1Foto: Hlače crne 1 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.