Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Besjede o povijesti

Amerika – ljevičarski imperij?

Hoće li LGBT zastava vijoriti i na zgradi veleposlanstva SAD-a u savezničkoj Saudijskoj Arabiji, toj autokratskoj petrodolarskoj monarhiji „poznatoj“ po „gay-friendly“ politikama?
Objava 26. ožujka 2021. 4 komentara 2225 prikaza
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Joe Biden

Uoči, tijekom i neposredno nakon njegove inauguracije glavnostrujaški mediji predstavljali su novoga američkoga predsjednika Joea Bidena kao pobožna katolika koji je tijekom same inauguracije čak prisegnuo držeći ruku na staroj obiteljskoj Bibliji. Svakomu s malo zrna soli u glavi bilo je jasno u kojem će se smjeru manifestirati Bidenovo "katoličanstvo", koje je – kako je najblaže rekao nadbiskup iz Kansasa Joseph Naumann – "zavaravajuće i zbunjujuće" jer Biden, između ostaloga, podržava namjerni abortus ili – ubijanje nerođene djece.

Premda lijevo-liberalna [liberalno se odnosi na "progresivistički", a ne "konzervativni" liberalizam] revolucija, koju podrobno opisuje Patrick Buchanan u svojoj kultnoj knjizi Smrt Zapada (za koju je prikladnije ime „Smrt Amerike“) traje već desetljećima, njezin se krajnji cilj, a to je lijevoliberalna kulturna hegemonija, još nije u potpunosti ukorijenila u svakoj pori američkoga društva. Dijelovi američkoga društva pa i neke savezne države, koje koliko-toliko odražavaju vrijednosti i interese tih društava, još se uvijek opiru.

S druge strane, za izvršnu se vlast SAD-a s pravom može reći da je, dolaskom Bidena na čelo poziciju predsjednika, čvrsto u rukama ljevičarskih elita. Te su elite, čak i žešće nego u vrijeme Baracka Husseina Obame i Hilary Clinton, nastavile širenje tekovina lijevoliberalne kulturne revolucije onkraj američkih granica. Tako je vrlo brzo nakon Bidenove inauguracije državni tajnik Antony Blinken naredio da zastave LGBT pokreta budu izvješene na zgradama američkih veleposlanstava diljem svijeta, a najavio je i da će imenovati posebna izaslanika za prava homseksualnih osoba. Poništavanjem Trumpove odluke, transrodnim osoboma ponovno je dopušteno služiti u američkoj vojsci, svojevrsnoj avangardi lijevoliberalne revolucije, koja će valjda osigurati provođenje memoranduma koji nalaže promociju LGBTQI prava diljem svijeta (pritom nije jasno je li u interesu, primjerice, lezbijskih žena diljem svijeta da se s njima u športu slobnodno natječu muškarci koji glume žene). Možda će ta vojska osiguravati da se diljem siromašna svijeta novcem američkih poreznih obveznika ponovno ubijaju nerođena djeca?

Kada sam početkom ovoga ljeta Gospodnjega to sve pročitao odmah sam se zapitao hoće li, primjerice LGBT zastava vijoriti i na zgradi veleposlanstva SAD-a u savezničkoj Saudijskoj Arabiji, toj autokratskoj petrodolarskoj monarhiji "poznatoj" po "gay-friendly" politikama. Kako u svojoj knjizi Les vrais ennemis de l'Occident piše francusko-talijanski politolog Alexandre del Valle (Marc d'Anna), Saudijska je Arabija jedna od najsnažnijih, aktivnijih i prepredenijih izvoznica salafizma-vahabizma u svijetu, a samo bi naivan čovjek mogao povjerovati da „Ameri“ nemaju pojma niti o tomu niti o umiješanosti onodobnih istaknutih Saudijaca u terorističke napade u New Yorku 11. rujna 2001.

Međutim, selektivno "realpolitčko" podržavanje "ubilačkih režima" je, kako nedavno podsjeća Glenn Greenwald, konstanta američke vanjske politike pa je samo naizgled proturječno to što ljevičari poput Obmane ili Bidena podržavaju jedan takav režim kao što je Saudijska Arabija. Često se pitam koliko će američko tetošenje te izvoznice radikalnoga islamizma, koji je mnoge "obične" Amerikance (i ne samo njih) koštao života, trajati.

Iako je, uslijed razvoja tehnike hidrauličkoga frakturiranja, SAD postao jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, američkoj je vladajućoj eliti, ili utjecajnijoj frakciji te elite, i dalje bitna vojna prisutnost na Bliskom istoku kako bi osigurala da se crno zlato i dalje denominira u američkoj valuti. Naime, ta je valuta jedan od najvažnih stupova te supersile, a zbog nje se, kako je opisao ekonomist Eswar Prasad, dobar dio svijeta još uvijek nalazi u "dolarskoj stupici" (naslov Prasadove knjige je The Dollar Trap). (Inače, premda postoji mnoštvo stranih, poglavito američkih, autora koji su pisali i pišu stručne knjige o toj temi (npr. Benjamin Cohen i Jonathan Kirshner), koliko mi je poznato, nijedna – osim knjiga Williama Engdahla – nije prevedena na hrvatski, a u hrvatskom medijskom prostoru tom se temom (monetarnim aspektom geopolitike) detaljnije bavio jedino Zoran Meter).

Nije teško shvatiti da je američkoj vladajućoj klasi jasno da bi se povlačenjem s imperijalnoga "limesa" na Bliskom istoku stvorio vakuum koji bi rado popunila komunistička Kina, imperij u usponu. Koliko god to u ovom trenutku izgledalo nemoguće, nije teško zamisliti autokratske kineske i saudijske vođe kako uspostavljaju monetarno-vojne dogovore na obostrano zadovoljstvo (možda i uslijed nasilja Komunističke partije Kine spram muslimanskih Ujgura). S obzirom da američka vladajuća klasa to zasigurno razumije, izgledno je vjerovati da će se prešutni ili otvoreni savez "stožerne države" Zapada (kako je Ameriku nazivao Samuel Huntington) i njoj bliskih islamista (savez o kojem podrobno piše del Valle) nastaviti.

Dakle, ljevičari poput Bidena i islamisti ruku pod ruku (islamo-gauchisme)? Je li, prema tomu, SAD ljevičarski "imperij“ koji nerijetko proturječi samomu sebi ili su proturječja poput istodobne islamofilije i LGBT-friendly ljevičarenja conditio sine qua non "progresivističkoga" ljevičarenja pa i ljevičarskoga imperijalizma? Je li zalaganje dijela američke političke elite, za ustavne reforme i stvaranje kurdske autonomne zone (de facto paradržave) na sjeveroistoku Sirije te istodobno dobro poznato zalaganje za unitarnu i "građansku" Bosnu i Hercegovinu (dakle, bošnjačku nacionalnu državu) dio toga proturječja ili tu nema ništa proturječno, već je samo riječ o imperijalnoj oholosti koja se drži one stare quod licet loci lovi, non licet bovi? Bilo kako bilo, izgleda da prepredeni kineski totalitaristi i "mačo" komunisti, koji muslimanske Ujgure kao stoku trpaju u kampove, ne žele biti poslovnični volovi te - milo za drago - ljevičarski diskurs rabe upravo protiv američke ljevičarske elite i njezina imperijalizma. O tempora o mores, ali barem nije nezabavno!

 • Avatar salaso
  salaso:

  Nakon onog trumpa, sve je drugo zlato..

 • zlatan456:

  Zaista više ne znaš na čijoj bi strani bio.

 • Avatar Xsavi Zelton
  Xsavi Zelton:

  🏳️‍🌈 Toliko ima homofoba, homofobija je duboko ukorijenjena i u Kini 🏳️‍🌈 To je žalosno i treba proći mnogo vremena da se iscijele sve rane napaćenih 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈 Sreća da smo u HR, to je LGBTIQ slobodna zona (Freedom Zone)