Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Slamka spasa

Ili se pokloni – ili se ukloni

Objava 21. veljače 2016. 104 komentara 3600 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Već su neko vrijeme do mene dolazile glasine o tome kako Niko Pavlović neće još dugo voditi Komediju. Mislila sam u početku da će Milan Bandić napokon početi provoditi svoja obećanja, a ako se sjećate, prošlo je već više od dvije i pol godine otkako je službeno objavio da nitko u javnoj službi Grada Zagreba tko je navršio 65 godina neće moći ostati u radnom odnosu.

U toj mi je priči nedostajao Dušan Ljuština (1948.) koji je ipak deset mjeseci stariji od Pavlovića (1949.) – Ljuština je ravnatelj kazališta neprekidno od 1982., a Pavlović od 1989. godine – pa se ipak činilo da su u pitanju drugi razlozi.

Koji, saznali smo u srijedu navečer kada je na stranicama Skupštine Grada u rubrici Sjednice skupštine / hitni postupci osvanuo predmet «Komedije».

Ukratko: Kazališno vijeće Komedije nije prihvatilo financijski izvještaj rada kazališta za 2015. godinu, što znači da se kreće u postupak smjene ravnatelja.

Premda postavljam dokument (koji sam u posljednji trenutak prije nestajanja u četvrtak u 9:05 uspjela upecati s interneta), evo kratkog pregleda događanja:

 • 11. veljače 2016. Kazališno vijeće Komedije nije usvojilo financijski izvještaj za 2015. Naime, nepodmirene obveze u iznosu od 700.000,00 i 2.835.2013,00, prenose se u 2016. godinu, pa tako ovo kazalište prenosi dug od više od 3,5 milijuna kuna nepodmirenih obveza.
 • Saznajemo da se obveza od 1.087.342,00 kune, koje je Pavlović preuzeo sanacijskim planom, a za koje Kazališno vijeće nije znalo, nije izvršila te se ista također prenosi u 2016. godinu.
 • 15. veljače 2016. ponovno se održava sjednica Kazališnoga vijeća na kojoj su prisutni i predstavnici osnivača, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić i njegov zamjenik Tedi Lušetić.
 • Na sjednici se zaključuje da «povjerenja nema» jer se, premda se u više navrata pokušalo iznaći načina izlaska iz financijske krize Komedije, i dalje trošilo nenamjenski i izvan financijskih okvira.
 • Sanacijski plan nije se ispoštovao i Komedijin dug iznosi gotovo 6 milijuna kuna stvorenih tijekom 2014. i 2015. godine, a ne na Jarun festu, kako smo to godinama slušali od Pavlovića.
 • Zaključak je da nema dvojbe oko toga da Pavlovića treba razriješiti.

zapisnik 15.2.

 • Pavlović se očitovao pismom koje neću prepričavati. Jednostavno se mora pročitati! Pak čitajte. Eh, kad se na šeficu računovodstva svali loše poslovanje, onda je kraj blizu.

očitovanje ravnatelja

Što se dogodilo u četvrtak na sjednici Skupštine?

Ivica Prlender, predsjednik Kazališnoga vijeća Komedije, povukao je točku razrješenja Nike Pavlovića iz žurne procedure.

I tako su s interneta nestali i svi dokumenti.

Što se dogodilo da je predlagač odjednom povukao točku?

Ne usuđujem se nagađati.

Samo sve one koji su možda zaboravili podsjećam na onu poznatu Pavlovićevu izrijeku: «Ili se pokloni, ili se ukloni.»

Je li i njega stigla sudbina vlastite izreke?

Saznat ćemo uskoro.

 

P. S. Koga zanima, pogledajte (Emisije na zahtjev, 21. veljače 2016.) «Nedjeljom u dva»!

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • golgeter14:

  Kombinacija Pavlović-Ljuština je ne zamjenjiva i to sekretar ono i dsz-a Bandić zna,točka.

 • IvanXXIII.:

  Kako zvuči uzrečica - svaki cigo svoga konja hvali - u suvremenim inačicama? Pa eto: Pavović kaže, najbolja je Komedija. Ljuština se s tim naslaže, najbolji je Kerempuh. Vrgoč vodi najbolje kazalište u regiji, pače kozmosu. Frljić također vodi najbolji ... prikaži još!i teatar uopće moguć. To se zove: MOJA USTA, HVALITE ME! Kao kritičarski procede, to je najsigurnije. Svak je sebi nekak najbliži, tojest najbolji. Za umrit od smija!

 • b7:

  Kako ustajem rano i pijem -sam , bez intendantice- kavu , tako sam opet u prilici preporučiti vam Slobodnu i G.Golovka-intendanta , radi čovjek svoj posao kako treba čini se, zgodno je komentirao Šipuša ..ja tebi-ti meni ...varijanta u kojoj ... prikaži još! je očito netko ostao bez dirigentskog štapića a netko bez novaca..Ajzler