Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Ako je suditi po prvoj Paradigmi, nova serija specijala bit će hit

Novo pivo: Najveće su vrijednosti novog piva praktično u cijelosti sakriven alkohol te iznimna pitkost za ovako kompleksno pivo
Objava 28. siječnja 2020. 0 komentara 200 prikaza
Nije riječ samo o jednom novom pivu, već o cijeloj novoj seriji Crafter'sovim specijala
Nije riječ samo o jednom novom pivu, već o cijeloj novoj seriji Crafter'sovim specijala
Paradigmu ćete prepoznati i po drugačijoj etiketi

Sjećamo se kako je sve krenulo, pale aleovi s ponekim stoutom, pa malo-pomalo i neka IPA, pa je taj najpopularniji stil dospio i u redovne ponude pivovara. I da bi se onda prije dvije-tri godine počele pojavljivati i double i triple IPA-e. Što je India Pale Ale, to znamo. U svojoj osnovi, odnosno u vremenu kada je taj stil nastao, bio je to snažno zahmeljeni ale gdje je ta gomila hmelja imala zadatak da sačuva taj ale na putu do britanskih kolonija u Indiji, kasnije je takvo pivo putovalo i u Novi Zeland te Australiju, gdje se onda istakalo kolonijalnoj vojsci. No, ispalo je da takvo pivo uopće nije loše, zapravo jako je dobro, pa je usvojeno kao zaseban stil koji je, međutim, zamro kako je prestajala potreba za takvim transportom piva, tako je i IPA polako nestajala s pivske karte da bi nestala u potpunosti.

S druge strane, pronaći ćete i informaciju kako se takvo pivo pravilo na otoku i prije nego se pojavila potreba napajanja kolonijalne vojske, a također svakako nije bilo jedino koje se tamo vozilo, i porter se tovario na brodove za Indiju i ostale kolonije. Kako bilo, treba znati da je u tom svojem originalu India Pale Ale bilo tek neznatno alkoholnije pivo od ostalih svojih suvremenika. Ono što se danas uglavnom podrazumijeva kao IPA jest američko viđenje, jer je alkoholnije od originala a osobine su hmelja istaknutije, nije ovdje hmelj tek u ulozi nekog konzervansa nego mu je zadatak dati aromu, sudjelovati u okusu i pružiti gorčinu. I onda su, posljedično, tu i one još jače verzije India Pale Alea, double IPA ili čak triple IPA. Pomalo su se i domaći pivari ohrabrili i napravili nekoliko zaista dobrih double IPA, bilo je to i kandidata za najgorče, pa najalkoholnije pivo u domaćoj povijesti.

Sve je uvijek izazivalo veliki interes entuzijasta, više nego dobre ocjene. I sad je tu Paradigma, double IPA u viziji Crafter'sova glavnog pivara Silvija Boroše koji je i autor jedine komercijalne IPA-e u svojoj originalnoj verziji, Escpaea. Probate li to pivo, to bi po stilu otprilike bila english IPA odnosno ono što je to pivo bilo u svojem originalu, odnosno njegove osobine doista ćete naći u etalonu za taj pivski stil. Paradigma je nešto posve drugo. Kako je double IPA tek ugrubo određena količinom alkohola, najmanje 7,5 posto pa do negdje deset, gorčine od 60 pa do 120 IBU-a, tamnije boje od šest do 14 SRM-a, ti rasponi daju pivaru dosta slobode u izradi svojeg novog piva. Pa je tako i s Paradigmom. No, prije provjere tih raspona treba istaći najvažniju karakteristiku novog Crafter'sova piva. A to je pitkost, prije svega u smislu toga da je 8.2 posto alkohola gotovo pa neprimjetno kako u aromi tako i u okusu.

Praktično tog alkohola u nemaloj količini nema. U pravilu svako pivo s toliko alkohola dopušta da se on negdje i osjeti, ovdje to nije slučaj. Paradigma 1 lako se pije, doista da, kada sam donio još neobilježenu bočicu i dao je prijatelju koji zainteresirani potrošač ali ne i pasionirani uživatelj piva, ovo je prihvatio odmah. Pa sam pričekao službenu prezentaciju i ispalo je baš tako, da je ona publika od koje pivovare mahom i žive Paradigmu ocijenila iznimno povoljno, pa i najboljim Crafter'sovim pivom do sada. Centennial, Columbus, Chinook, Mosaic, Eldorado i Simcoe hmeljevi su koji su se koristili u omjeru 25 g/l a koji su dali prije svega travnate i biljne arome, pretopili se u okuse koji su se poravnali sa sladnima a usput je sve to zadržavalo pitkost, sve do kraja. Po skali je boje na onoj tamnijoj strani, prema crvenoj, s podebelom bijelom pjenom.

Gorčina je 110 IBU-a, no ne očekujte da će vas 'izbiti iz cipela', IBU-i su nešto što se preračunava i njihova visoka vrijednost često ne mora biti izražena u okusu nego utopljena u kompleksnost koju određeno pivo nudi. Tako nekako je i kod Paradigme gdje je stvar osobne preferencije koliko se očekivalo arome i koliko i kakvih okusa, no u tom širokom rasponu koji double IPA kao podstil dopušta to je doista do onoga koji pije. Ali, Paradigma je i nešto drugo.

Riječ je o cijeloj novoj seriji specijala iz Crafter'sa gdje je Paradigma 1 tek početak. Razlikuje se po etiketi koja je zanimljiva, s istaknutim brojem 1, ručno pisanim općim osobinama kao i potpisom glavnog pivara Silvije Boroše. Što je i zato jer će neka od piva u toj seriji biti i suradnje s drugim pivarima. Sama riječ 'paradigma' odabrana je upravo zbog samog njezina značenja, nečega što nije zapisano ali postoji kao pravilo, a ovdje su to isključivo prirodni sastojci kao i oni provjerenoga porijekla i znanje glavnog pivara.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.