Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Ako vam je sjevernokorejski festival piva bio smiješan, promislite opet – tvrde da se tamo kuhaju najbolja azijska piva

Objava 21. kolovoza 2016. 4 komentara 10654 prikaza
Nije sve tako sivo u Sjevernoj Koreji, ima tu i nečeg ukusnog
Nije sve tako sivo u Sjevernoj Koreji, ima tu i nečeg ukusnog
Sjevernokorejci piju zaista odlična piva

Pred neko vrijeme svjetsku je senzaciju izazvala vijest kako se u Pyongyangu odvija pivski festival. Fotografije, koje ovdje ne mogu pokazati jer nemam na njih prava, prikazivale su konobarice u uniformama, sretne ljude s pivima i hranom, većinom pečenom piletinom, sve nekako onako kako bismo zamišljali pivski festival u Kim Jong-unovoj zemlji. I tada se moglo pronaći informacija kako se pivo koje se pilo u Pyongyangu proizvodi u pivovari koja je zapravo rashodovani britanski pogon kupljen 2000. godine za dva milijuna eura.

Ništa ipak o tome kakvo je to zapravo bilo a prema intonaciji svih napisa dalo bi se zaključiti kako je to nešto prilično jadno, već onako kako se percipira Sjevernu Koreju. Istina je, međutim, sasvim drugačija. U Seoulu živi i radi stanoviti Josh Thomas. Gospodin organizira turističke ture po Sjevernoj Koreji, onoliko koliko se to tamo dopušta, a došao je u žižu povodom tog festivala. Prije svega je Thomas i sam homebrewer koji je ranije ove godine po prvi puta organizirao pivarski turistički obilazak Sjeverne Koreje. Ima se što pročitati u njegovim intervjuima.

Prvo, ne svodi se tamo sve na Taedonggang, pivo koje se proizvodi u navedenoj pivovari. Drugo, i taj je Taedonggang daleko bolji proizvod od nekog Tsingtaoa ili Snowa i to iz vrlo jednostavnog razloga, sjeverni Korejci ne koriste rižu nego samo ječam. Nedovoljno bi to bilo za ovu priču, čak i kada se spomene kako su i sjeverni Korejci velike pivopije. Thomas otkriva kako tamo postoje još dvije veće pivovare, The Paradise i Yanggakdo Hotel ali uz njih i cijeli svijet homebrewa. Kuhaju se aleovi, lageri gotovo uopće ne, a razlog je opet vrlo jednostavan – tamo opskrba strujom nije baš redovita! I još, uz aleove kuha se i jedini izvorno američki stil, steam, pivo bazirano na lagerima ali fermentirano na temperaturi za aleove, vrlo uskoro ću se posvetiti tom doista zanimljivom stilu. Jasno, Korejci su ga otkrili sasvim slučajno, praktično iz nužde zbog situacije sa strujom.

Uz prevladavajući steam, Thomas navodi kako se piju oatmeal stoutovi, čokoladni porteri i pale aleovi. Nije ipak sve bez problema, kako oskudijevaju i u sredstvima za čišćenje, u pivima se često osjeti nemogućnost da se sustavi očiste kako treba. Njhova piva ipak nisu toliko ohmeljena, iako je tamošnja klima pogodna za razvoj više sorti, sjeverni Korejci naprosto nisu toliko skloni takvim okusima. Kako niti benzina nema baš previše, pivo se teško prevozi, pa je praktično svako ugostiteljstvo i mikropivovara. No, nije još vrijeme ići tamo samo zbog pivske ture, osim ako niste spremni pokloniti se statuama nekog od Kimova, jesti ono što vam se da bez biranja i slušati tamošnju verziju Korejskog rata, kaže Thomas.

Svejedno, bilo bi krajnje interesantno probati barem neko od piva koje pije Kim Jong-un.

 • perosola:

  Isti Tito kad je bio mlad.

 • Deleted user:

  Stalno se piše o S. Koreji kao o zlom režimu. Pa hajde u jednim Njemaćkim novinama ili još bolje u Hrvatski novinama usudite se jedan dan pisati samo istinu o HDZ i SDP ili o muljažama sa novcem koje rade ... prikaži još! politički moćnici. Pa ćete vidjeti kako je S. Korejski režim djećja šala prema onom što bi vas se dogođalo u Njemaćkoj i Hrvatskoj.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Navodno umiru od gladi po zapadnoj propagandi, ali istovremeno imaju festival piva? Hmmmm....mislim da ce morati izmisljati nove propagandne klepetarije. Sasvim je jasno da politickih sloboda nemaju, ali sada bi svakome trebalo biti jasno da od gladi ne umiru. Osnovno ... prikaži još! je pitanje zasto su imperijalisti toliko opsjednuti kako zive Sjeverni Korejci. Normalnog covjeka koji zivi 6 tisuca kilometara kako ovi zive ne tangira ali izgleda neke jako svrbi to sto Sjeverni Korejci nisu okupirani.