Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Azijska pivska invazija! Ali, što nam zapravo prodaju?

Objava 09. ožujka 2015. 3 komentara 4800 prikaza
Azijska pivska invazija probila se do Hrvatske
Azijska pivska invazija probila se do Hrvatske
Asahi je jedno od piva koja se mogu naći u hrvatskim dućanima

Odgovor bi bio – da! Zapravo, ako ne najbolja, a ono najpopularnija pa tako i najprodavanija. Na prvi je pogled jasno da se radi o sasvim ozbiljnim i ambicioznim operacijama koje nastoje čak i izaći sa svojeg tržišta koje ne oskudijeva kupcima i usidriti se u Europi i Americi. Propagandni je materijal naprosto sjajan, vidi se da se na tome ozbiljno radilo, ima tu i tradicije, pokušaja stvaranja priče oko pojedinih brendova. Nije riječ o bezveznim tvrtkama, nije uopće. Neću se ovdje baviti ocjenjivanjem, jer mahom je riječ o lagerima kojima se može dati tek ocjena "podnošljivo" u najboljem slučaju, najčešće nisu niti jeftina, ali smatram da im se mora dati prostor jer su ovdje pa ako su već azijska piva stigla, idemo se barem raspitati što je uopće to što nam nude. Ovo su, dakle, najpopularnija azijska piva od kojih većinu već možete nabaviti i u nas.

Nemojmo pritome zaboraviti kako je craft revolucija stigla i na Daleki Istok, gdje, navodno, nisam imao prilike probati, kuhaju zaista vrhunske craftove.

Tsingtao - Ne biste vjerovali, ali doista je riječ o pivovari koja je s radom započela 1903. u lučkom gradu Qingdao, na kineskom sjeveroistoku. U to vrijeme, Kinu su već podijelile strane sile, a Njemačkoj je pripao upravo Qingdao. Dugo nakon odlaska Nijemaca pivovara je koristila stečeni know-how i postala najvećim kineskim pivarem. Tsingtao se prvi probio van granica Kine, prvo u Jugoistočnu Aziju 1947., u Europu već u 50-ima, u Ameriku 1978. Danas se Tsingtao prodaje u 50 zemalja svijeta a bili su i sponzori Olimpijskih igara 2008.

Kirin Ichiban - Ako ste mislili da su Asahi ili Sapporo najznamenitija japanska piva, prevarili ste se. Ichiban znači naprosto broj jedan, a Kirin doista jest u svijetu najpoznatije japansko pivo. Kirin Holdings, pivar koji ga proizvodi, doista ga kuha u Japanu, no Annheuser-Busch, kuha ga i u Los Angelesu za potrebe američkog tržišta. Ichiban sadrži ječmeni slad i Saaz hmelj koji se uvozi iz Češke Republike. Ima 4,95 posto alkohola. Ipak, niti Ichiban nije najprodavaniji, u Japanu se najviše kupuje Kirin Lager.

Asahi Super Dry - Pivar Asahi predstavio je ovo pivo još 1987. i tako uspio uzdrmati Sapporo kao drugi japanski pivski brend iza Kirina. Dva desetljeća kasnije, Asahi Super Dry i dalje je među najprodavanijima bez obzira na prigovore kako je zapravo bezukusno. To Asahi nije spriječilo da stvori priču oko tog svojeg piva koje preporučuju piti ohlađeno, točiti ga i u ohlađenu, čistu čašu gdje pjene mora biti četvrtinu čaše. Eto.

Sapporo - Ovo pivo dolazi iz sjevernog japanskog otoka Hokkaido, a s izvozom počinje 1984., u Ameriku. Ovaj pivar potječe još iz 1876. godine kada je osnovana pivovara Kaitakushi, prva pivovara po uzoru na bavarske u Japanu. Sapporo prodaje tri piva, Premium, Reserve i Light.

Kingfisher - Nedavno smo upoznali top indijsku pivu, Kingfisher koju proizvodi najveći indijski pivar, United Breweries. Njegov predsjednik Vijay Mallya za sebe misli kako je indijski Richard Branson, pa je tako po uzoru na svojeg idola, osnovao i aviokompaniju 2005. godine. Da je Indija itekako zanimljivo tržište globalnim pivarima govori i činjenica kako je pred neko vrijeme veliki udio kupio britanski Scottish&Newcastle, a za koji su se ubrzo (sigurno ne zbog Kingfishera) potukli Carlsberg i Heineken. Vrijednost je Scottish&Newcastlea nekih 15 milijardi dolara.

Chang - Dolazi iz Tajlanda gdje ga proizvodi Thai Beverage koji se voli nazivati ThaiBev. Zanimljivo, na tamošnjem jeziku Chang znači – slon. A slon je važna životinjska u tajlandskoj kulturi. Pivo je, pak, Chang, najprodavanije u Tajlandu, ima 60 posto tržišta, a proizvode ga od 1995. Međutim! Taj je Chang dobio zlatnu medalju za kvalitetu tri puta u kategoriji, piva, vode i lakih pića na nečemu što se zove World Quality Selections, u sklopu Monde Selection odabira najbolje hrane i pića koji organizira Međunarodni institut za kvalitetu iz – Bruxellesa u Belgiji! S tim se Changom očito nije baš za šaliti.

Hite - Ovo je najpopularnije korejsko pivo od 1996. godine kada je preteklo dotadašnjeg lidera OB. Da bi dodatno pojačalo svoju glavnu osobinu, "vječnu svježinu", kompanija je organizirala 70 inženjera iz Hitea, danskog Dan Brewa ali i njemačkog Weihenstephan instituta! Oni su tri godine razvijali sustav za čuvanje te svježine koji su i zgotovili 2006. Pivovara Hite prodaje ovo pivo u 30 zemalja, no to je tek jedan posto od ukupno milijard kolika je otprilike njihova godišnja prodaja.

 • Deleted user:

  Izvrstan članak. No ipak bi nešto dodao. Tingsao je možda nama najpoznatije Kinesko pivo, ali u Kini nije najprodavanije pivo. Prvo mjesto drži SNOW. Ne samo u Kini nego to je trenutno najprodavanije pivo u svijetu. Snow je skinuo sa trona Bud Light.

 • mycropht:

  Izvrstan članak?! Ništa nije rečeno. Drobi se o proizvođačima, lovi, svemu samo ne o pivu. Uopće nisam dobio dojam da je autor barem liznuo bilo što od toga o čemu piše. Čitav članak je na (jedva podnošljivom) nivou autorove megarečenice: ... prikaži još! "Neću se ovdje baviti ocjenjivanjem, jer mahom je riječ o lagerima kojima se može dati tek ocjena "podnošljivo" u najboljem slučaju, najčešće nisu niti jeftina, ali smatram da im se mora dati prostor jer su ovdje pa ako su već azijska piva stigla, idemo se barem raspitati što je uopće to što nam nude." Pa što nam to nude? Pa jel' odskače koji od tih lagera od ocjene "podnošljivo"?

 • Avatar Zoran Vitas
  Zoran Vitas:

  :) ako sam napisao da je "podnosljivo" najbolje sto im se moze dati onda mislim da sam sve rekao. Pio sam sve sto se moze naci u domacim ducanima i ocjena je naprosto takva. To su industrijski lageri za koje ... prikaži još! sam zelio dati osnovnu informaciju jer sumnjam da je itko za njih prije cuo u Hrvatskoj