Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Barack Obama, prvi predsjednik homebrewer i legitimni pivopija

Objava 10. lipnja 2015. 0 komentara 365 prikaza
Barack Obama na doručku je u Njemačkoj popio - pivo
Barack Obama na doručku je u Njemačkoj popio - pivo
DPA/Pixsell

Na posljednjem summitu G7 u njemačkom Kruenu američki je predsjednik izazvao omanji skandal već prvog dana. Nije to bila najava nikakvih sankcija protiv Rusije niti vojne intervencije protiv ISIL-a, već je to bila činjenica da je Obama – popio pivo. Pa što onda? Pa ništa. Osim što je to bilo u 11 ujutro za vrijeme doručka s Angelom Merkel. Doručak je uključivao perece, bijele kobasice, već sve ono što ide u bavarski doručak uključujući tu i štucne te lederhoze. Samo što je pivo trebalo biti bezalkoholno jer je to bio naputak organizatora. A onda su sve to vidjeli novinari i obasuli glasnogovorništvo Bijele kuće pitanjima kakvo je to pivo bilo. Odgovor je bio: Sigurno nije bilo bezalkoholno. Da, bio je to pravi njemački weitzbier kuhan prema 500 godina starom receptu a koji je lokalna pivovara čak nazvala Summit Beer u čast ovom visokom skupu, kazala je Victoria Schubert, šefica tog lokalnog pivara imena Karg.

To, dakako, nije prva priča o pivu i Obami. Prije četiri godine prvi je crni predsjednik svojim novcem kupio homebrewersku opremu i skuhao prvo pivo iz Bijele kuće. U siječnju 2011. tako je skuhan White House Honey Ale a nakon toga još tri stila: White House Honey Blonde Ale, White House Honey Porter and White House Honey Brown. Honey Ale skuhan je od meda prikupljenog od pčela s Južnog travnjaka Bijele kuće. Onda je kuhanje postalo čak i tradicijom pa se kuhalo za Super Bowl, onda i za Dan svetog Patrika. Dakota Meyer, dobitnik Medalje časti, čak je, nakon što su ga obavijestili o visokom odlikovanju, tražio da popije Obamino pivo s predsjednikom, pa su svaki doista i popili po bocu. Nerijetko se na Obaminim putovanjima događa da građani traže ima li sa sobom svojeg piva, često Obama i udovolji. Pa je onda bilo i peticija da predsjednik objavi recept čemu je i udovoljio a ja ga ovdje i objavljujem. Sam White House Honey Ale ne spada u neki konkretan stil, bio bi to belgijski dubbel da Obama ne koristi engleski hmelj. No, nije Obama jedini, pivo je kuhao i Thomas Jefferson, no nije poznato je li to radio baš u prostorima Bijele kuće.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.