Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Barilo Apach - još jedna dobra ljetna priča iz Poljičke Republike

Nekada bih na ovom blogu kritizirao još jedan pale ale, no sada imamo toliko nezavisnih pivovara i etiketa pa onda i stilova da bilo kakvo mišljenje u tom kontekstu zapravo gubi smisao. Pogotovo kada se još jednom ispriča dobra priča oko piva, gdje je Tomislav majstor, ali i kada je to pivo doista dobro
Objava 03. kolovoza 2019. 0 komentara 1071 prikaza
Novo pivo koje dolazi iz Dugog Rata popularni je american pale ale
Novo pivo koje dolazi iz Dugog Rata popularni je american pale ale
Foto: Pivovara Barilo

Sjećam se dobro posjeta Dugom Ratu i Barilu. Tomislava Raosa upoznao sam na Makarska Connexionu, festivalu craft piva koji je, nažalost, plesao jedno ljeto. Da bismo nakon festivala stari drug Krešo Marić i ja krenuli natrag prema kontinentu ne zaobilazeći Dugi Rat i Barilo. Lijepo je bilo probati najsvježije Milu i Malduka ali i poslušati Tomislavov entuzijazam koji je doista bilo teško pokolebati. I eto, prošlo je više od godinu dana, a Barilo ne samo da se etabliralo kao lokalno pivo nekadašnje Poljičke Republike nego je i ovog ljeta ta pivovara izbacila novo pivo.

Nekada bih na ovom blogu kritizirao još jedan pale ale, no sada imamo toliko nezavisnih pivovara i etiketa pa onda i stilova da bilo kakvo mišljenje u tom kontekstu zapravo gubi smisao. Pogotovo kada se još jednom ispriča dobra priča oko piva, gdje je Tomislav majstor, ali i kada je to pivo doista dobro. Dakle, kada sam pripremao najavu novog piva za rubričicu koju držim u Nedjeljnom Večernjem, temeljem misli glavnog pivara Barila pitao sam tko se još ne sjeća filma o Winnetou?, jer podsjetili su me u Barilu kako je taj kultni film prošlog stoljeća snimljen u kanjonu Cetine, Zrmanje, Velebita, Plitvica.

I sad, kako je pivo stila american pale ale, skraćenom APA, dodajte 'ch' kao poveznicu s našim krajevima i pogotovo kanjonom Cetine i dobili ste – Apach. American pale ale Cetina Hrvatska. I eto, dakle, Apacha. Pivo dolazi u pakovanju od pola litre što uvijek pozdravljam jer, kako god okreneš, to je mjera na koju smo navikli kada se o pivu radi. Ni dalje ne mogu reći ništa protiv novog Barilova piva. Vrlo je pitko i s dobrom dozom osvježenja, dobro pogođeno za ovo doba godine. U tu se sliku uklapaju i karakteristike paketa hmeljeva korištenih za Apach, Comet, Amarillo i Cascade.

Znalci će odmah zaključiti kako se radi o hmeljevima koji daju prije svega arome koje odgovaraju grapefruitu i citrusima gdje će Cascade donijeti i nešto cvjetnih mirisa. Točno, ali s time se ovdje nije pretjeralo što je meni uvijek u redu. Druga je karakteristika što hmeljevi Cascade i Comet pomažu u postizanju gorčine piva. I to je sasvim uspjelo jer je Apach prilično gorak za svoj stil ali ta gorčina ni u jednom trenutku ne prelazi u trpkost a na kraju ostavlja suhoću koja otvara prostor za novi gutljaj.

Ovo je dobro spravljeno pivo, dobro pogođeno za vruće dane a uklapa se i u cjelovitu priču o Barilu čija su piva pitka i osvježavajuća, s dobro ispričanom lokaliziranom pričom. Ne bih imao ništa protiv susresti se još koji puta s Apachem, navodno sam prvi koji je to pivo probao sjeverno od Svetog Roka, a svakako se da preporučiti izlet do Dugog Rata i Poljičke Republike da se proba na samom izvoru.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.