Blogosfera Volim pivu

Beeryard 2.0 – svi razlozi zašto treba posjetiti Močvaru (i druga mjesta)

Uz standardnu postavu domaćih pivovara, na popisu vidim njih 22, praktično sve što je osnovano u prošle tri godine, tu će biti i četiri pivovare iz Španjolske - Balate, Gar Gar Donostia, Laugar, Marina Cervesa Artizana te jedna iz Estonije - Sori Brewing
Objava 31. kolovoza 2017. 0 komentara 836 prikaza
Beeryard 2.0 donosi i desetak domaćih premijera     Photo : Reuters / Pixsell
Beeryard 2.0 donosi i desetak domaćih premijera Photo : Reuters / Pixsell
Paneli, španjolske i estonske pivovare, sparivanje street fooda i crafta, sve na Beeryardu

Već par godina traje ta poplava pivskih festivala, dosta je teško razlikovati se, no ipak ima događaja koje treba posjetiti. Prošle je godine Beeryard održan po prvi puta, ove godine nalazim i nekoliko razloga više za posjetiti ga. Najprije za pivske sladokusce. Uz standardnu postavu domaćih pivovara, na popisu vidim njih 22, praktično sve što je osnovano u prošle tri godine, tu će biti i četiri pivovare iz Španjolske - Balate, Gar Gar Donostia, Laugar, Marina Cervesa Artizana te jedna iz Estonije - Sori Brewing. U redu, no jedna je od stvari koje izdvajaju Beeryard jesu popratni događaji. Već danas od šest do osam podvečer moći ćete probati piva Gar&Gar Donostie iz San Sebastiana koju su osnovala dva brata, Jabi i Jose Ortega, u Fakinu ćete moći popričati s Jabijem. Sutra u pet popodne moći ćete u Craft Roomu probati piva Marine Cervesa Artezana iz Blanesa u Kataloniji a tamo će biti i jedan od njezinih osnivača Kevin Andreu McCarry (gospodin je irskih korijena). Od sedam će se u All Inu predstaviti estonska pivovara Sori što će učiniti njezin suosnivač Pyry Hurula. U 21 sat u Hop Inu predstavit će se španjolska pivovara Laugar. Zadatak probavanja gostujućih piva možete tako obaviti već u danima prije festivala. To bi bilo mudro, jer u subotu se očekuje i desetak premijera, tako da će samo najuporniji moći probati baš sve. Za hranu koja ide uz pivo brinu se American Bar Dollar iz Varaždina, Rocket Burger iz Zagreba te Bistro Franz iz Bjelovara, tako će se ispoštovati osnovna ideja festivala o sparivanju street fooda i crafta. No, pogotovo zanimljivi trebali bi biti paneli. Od 14 sati trajat će panel o španjolskoj sceni neovisnog pivarstva, a onda će se od 16 sati razgovarati o crowdfundingu u pivarstvu. Gosti su Pulfer i Brlog, tu sam i ja nešto sitno participirao pisanjem o tim kampanjama, ali i pivovara Sori, odnosno Pyry Hurula, koja je skupila gotovo 500.000 eura u equity kampanji sličnoj onakvima kakve vodi Brewdog. To u nas, koliko znam, nitko još nije pokušao, a moglo bi biti interesa s obzirom na rast koji traje već dvije godine. Ono što bi pogotovo moglo biti zanimljivo jest panel o udruzi malih i neovisnih pivara koji starta od 18 sati. Ovdje bi se morale riješiti i posljednje nedoumice oko udruge koja je neminovnost tako da je se u najkraćem vremenu može i službeno proglasiti. Nakon svega slijedi veselica u kojoj nastupaju Dno, ThroaTTwisteR, Pičke vrište te Cojones. Također ne treba smetnuti s uma da je Beeryard i festival koji podupire Hrvatska gospodarska komora, mislim da je to po prvi puta u nas. Dovoljno je, dakle, razloga upoznati se s Beeryardom. Mala napomena, karte u pretprodaji su 40 kuna dok su na dan festivala 50. Zato je mudro otići do zagrebačkih lokala Rockmark u Berislavićevoj 13, All In u Draškovićevoj 31, Dirty Old Empire u Tratinskoj 18, Hop In Craft Beer Bar u Dubravkinom putu 3, Horvatima u Rudolfa Bićanića 12 ili u Caffe bar Iks u Novoj cesti 100 i kupiti karte unaprijed.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.