Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Belgijanci ni u Hrvatskoj ne zaboravljaju zašto je poznata njihova domaja

Objava 15. travnja 2015. 0 komentara 1237 prikaza
Trenutna postava belgijsko-hrvatske kombinacije koja se kuha u susjedstvu
Trenutna postava belgijsko-hrvatske kombinacije koja se kuha u susjedstvu
John Lemon dojmio me se kao pivo koje nadmašuje klasične belgijske witove poput Hoogaardena

Iako pivo volim piti, pisati u nekom kontinuiranom ritmu nije baš tako lako. No, pivska se scena još jednom pokazala kao doista živom ali i s interesantnim pričama. Visibaba nije brend koji je ovdje nepoznat, ali nisam vidio da je netko napisao o čemu se tu zapravo radi, a riječ je o dosta zanimljivoj operaciji koju vode dva Belgijanca, Yves i Axl. Kako to obično biva sa strancima, Hrvatska je za njih jedno drugačije mjesto za život, nešto što na zapadu ljudima često nedostaje. Ovdje, bez obzira na sve, ima života. I to je Axla, koji je na temu Hrvatske radio i diplomski rad, privuklo. Danas hrvatski govori kao da je odrastao u Dubravi, snalazi se kao i svi mi ostali, upoznao je ovo naše podneblje prilično temeljito baveći se različitim poslovima. A danas je gipsy brewer sa svojim kompanjonom Yvesom. Njihov je brend Visibaba, prodaju ga na 30 zagrebačkih lokacija, što je i mene začudilo, no opet probavši sve to i čuvši priču, zaključio sam kako je to tek logično. Na nekom ranijem putovanju kroz Srbiju, Axl je čuo da se ispod Kosmaja otvara nova pivovara. Tamo je pronašao i majstora pivara koji je znao raditi s visokom fermentacijom, znanje koje je u ovim krajevima bilo još relativno rijetko. Odluka je pala, proizvodit će pivo po recepturi iz njegove domaje, Belgije. Iako zvuči pomalo komplicirano, jer prvo pitanje koje sam i sam postavio bilo je zašto se sad ne pravi u Hrvatskoj, i nije baš toliko jer Kabinet ima kapacitet od 20.000 litara mjesečno, a jedan je od majstora danas u momčadi koja kuha Brewdogova piva. Ne treba mijenjati momčad koja pobjeđuje pa se tako Visibaba i dalje kuha u Kabinetu.

I tako je Axl donio nekoliko stilova koji se tamo kuhaju. Prije negoli objavim prilično iznenađenje, obratit ću se osnovnoj Visibabinoj ponudi. John Lemon za mene je pivo poprilično bolje od belgijskih witova koje možemo pronaći u ponudi domaćih dućana, u specijaliziranima ćete, pak, morati malo potražiti nešto što se bez krzmanja može proglasiti boljim. Zaista, riječ je o pravom predstavniku svojeg stila, s više tijela nego bismo očekivali a s dovoljno arome. Doista osvježavajuće. Bob Barley, Visibabin porter, odležao je u boci tek nekoliko dana, ali i ovako rano vidi se kako se vodilo računa o tome što u tu bocu ide. Da je ovaj tekst posvećen samo tom pivu, imao bih o čemu pisati. Onda je na stol došla Kabinetova Supernova, također nešto vrijedno pozornosti, no pravo je iznenađenje, ali u svakom pozitivnom smislu te riječi, bio je, pazi sad, Mikkeler Vista! Dakle da, i najpoznatiji je europski gipsy brewer pristao neke svoje stilove kuhati u kabinetu. Axl kaže kako je sam Mikkeler bio u pogonu pa je, uvjerivši se kako se radi o autentičnoj stvari, dao zeleno svjetlo. Probao sam Vista Milk Stout i to je pivo gotovo pa senzacionalno, slobodno to mogu reći bez obzira što se radi o relativno rijetkom stilu. Laktoza se uredno osjeti, gusto je, ugodna okusa, lijepe boje, a veselim se što će ga se uskoro moći probati i u domaćim dućanima i lokalima. Visibabu već znamo, ona je s nama već dulje vrijeme, a Axl mi je rekao, a uvjerio sam se da se radi o poboljšanoj aromi u koju je uloženo i dosta osobno truda. Kada i službeno ova piva dođu na naše police pozabavit ćemo se i dublje, Visibaba i Kabinet imaju aduta zbog kojih to zaslužuju. I nije tu riječ samo o zanimljivom i veselom vizualnom identitetu nego i o onome što se skriva iza tih duhovitih etiketa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.