Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Bir – craft pivovara i pivnica uspjela je u tek desetak dana. Opravdano

Odmah preko puta poznatog restorana Bota Šare nalazi se Bir, nova craft pivovara i pivnica u kojoj je već sada večerima teško pronaći mjesto
Objava 28. lipnja 2020. 0 komentara 534 prikaza
Nova pivovara i pivnica na Zvonimirovoj u kratko je vrijem stekla veliku popularnost
Nova pivovara i pivnica na Zvonimirovoj u kratko je vrijem stekla veliku popularnost
Ujedno je Bir i jasan pokazatelj kako craft učiniti održivim

Negdje u veljači je to bilo kada je netko stavio na grupu Volim pivo fotografiju nečega što se zove Bir praktično odmah do Kennedyjevog trga. Kako volim gurnuti nos u svaki joint, tako sam pohrlio i tamo jer to su ulice u kojima sam odrastao. Nije još bilo otvoreno, a teško je bilo raspoznati što je sad to, nekako je ličilo na nekakvu uobičajenu pivnicu. No, negdje baš prije pandemije novi prolazak je rezultirao otvorenim vratima i nekom aktivnošću unutra. I gle, pivovara iza staklenih stijena, pivski vrt, tada još neuređen interijer. I neka ekipa, među njima i Adrijan Mamlić, mladi kuhar, i klope i piva, koji je upravo sklapao svoju novu pivnicu. Pandemija se malo stišala, pa se dogodio i treći prolazak u kojem tamo, zajedno s Adrijanom i njegovom ekipom nalazim i legendu Krešu Marića, jednim od rijetkih istinskih pivskih znalaca, veteranom tisuća hektolitara piva.

I tako sam tada, ne sjećam se više probao prva piva koja su izašla iz fermentora novog beer gardena na uglu Harambašićeve i Zvonimirove, odmah preko puta znamenitog ribljeg restorana Bota Šare. Nije bilo teško zaključiti kako će Bir – craft pivovara i pivnice biti pun pogodak, pogotovo kada se otvore obližnje škole i fakulteti. No, već sada, desetak dana nakon što se Bir konačno i otvorio, u večernjim je satima teško pronaći mjesta. – Nisam to očekivao, malo sam sumnje imao da će to ići, no ovo je ipak daleko iznad očekivanja. Idemo u novo kuhanje jer još malo pa nemamo više piva, kaže Adrijan koji se u Zagreb vratio s iskustvom rada u restoranima Heddon Street Kitchen i Bread Street Kitchen u Londonu koji su u vlasništvu globalno poznatog Gordona Ramsayja. – Jednostavni će to biti zalogaji, hranu ćemo pripremati isključivo svježu, nema podgrijavanja, cjenovno ćemo biti povoljni, namjestit ćemo i smoker, govori je tada pivski i gastro chef Bira.

I doista jest tako. Pogledavši cjenik koji je dostupan na Facebooku jasno je bilo da to doista jest nekih 20-tak posto manje od uobičajenih zagrebačkih cijena za burgere, ražnjiće, miješana mesa, krumpiriće i ostalo. No, lako za cijenu. Zanima nas kakvo je to. U objedu za koji sam na 35 nedjeljnih Celzija očekivao da ću možda uživati sam što je bilo potpuno pogrešno, koji je bio ražnjići s velikim pivom Karantena, kako se u Biru zove pilsner, i više sam nego uživao. Još je tu i IPA, IPL, a dolazi i još stilova, ljetnih posebice. Vidi se odmah kako se radi o svježem mesu koje je marinirano, svježe vrijedi i za lepinju koja je fino pržena na žaru, malo sitno sjeckane zelene salate s ukiseljenim chillijem. Doista odlično. Za desert sam imao Lavu, nisam je slikao jer to doista dođe u vreloj posudici, a iznimno je fino, pa ne želite niti trošiti vrijeme na slikavanja.

Sve to doista ide dobro, vrijeme ručka u nedjelju, a lokal se već lagano punio, slijedi konstrukcija i druge terase iza lokala za što nemamo razloga ne vjerovati da je potrebna. Ovako nešto je, naime, ovom dijelu Zagreba doista falilo. Postoje dobri roštilji u širem centru, no ovo je ipak bitno originalnije, kao što je i dobro uređeno, rekao bih u nekom light-industrijskom štihu. Prostor je lako preoblikovati i za neki privatni party za koji čujem da ih ima, a gosta se ničim ne gnjavi, niti prejakom glazbom, niti mirisima, ili bilo čim drugim, Bir je izuzetno ugodno mjesto koje treba posjetiti i posjećivati, jer vremenom će, izgleda mi, biti još bolje. Nemam što reći, održivo poslovanje u craft pivarstvu znači imati upravo ovakvo mjesto, nisam to jednom negdje rekao ili napisao. Bir je apsolutni dokaz tome, osvojio je publiku na prepad, a bez sumnje će se zbog njega broj ljubitelja piva svakako i uvećati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.