Blogosfera Volim pivu

Borut iz Komunajzera tvrdi: Za moja se piva najviše raspituju Hrvati, želim i ovdje prodavati svoje pivo

Čija je ideja? Gledaš čovjeka. Zašto? Pa zato što je Tito uvjerljivo najjači izvozni proizvod koji je imala bivša država ili bilo koja država nastala nakon nje
Objava 03. rujna 2017. 5 komentara 598 prikaza
Borut Koprivnik sa svojim pivima etikete Komunajzer  Photo by : Tomislav Miletić / Pixsell
Borut Koprivnik sa svojim pivima etikete Komunajzer Photo by : Tomislav Miletić / Pixsell
Pivovara Komunajzer je iz slovenskog Novog Mesta

Tek pred neko vrijeme buknula je priča kako je netko u Sloveniji napravio piva koja se zovu po nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije, Titi. I još, etiketa je imena – Komunajzer. Normalno da nakon takve halabuke nisam propustio priliku susresti se s Borutom Koprivnikom, frontmanom ove slovenske etikete. – Čija je ideja? Gledaš čovjeka. Zašto? Pa zato što je Tito uvjerljivo najjači izvozni proizvod koji je imala bivša država ili bilo koja država nastala nakon nje. Umjesto da se oko toga svađamo, trebali bismo to iskoristiti, tako sam zaključio. I to zaista nema nikakve veze s jugonostalgijom, kaže Borut. U Sloveniji je, govori mi, već više u 300 lokala. Priča po kojoj se zapravo i čulo za Komunajzer bila je neutemeljena. – Ne samo da Lidl nije imao ništa protiv, nego se prva pošiljka rasprodala brzo, pa su sada naručili dvostruku količinu. I da, zaista me najviše oko ovog piva kontaktiraju Hrvati, priča mi slovenski pivar, daleko češće od Bosne i Hercegovine ili Srbije. – Ljudi iz Kumrovca mi tvrde kako bi to tamo išlo neograničeno! Pogotovo kada je Dan mladosti ili slični praznici. Ima ideja i oko nekih drugih za Tita vezanih lokacija, ali, normalno, najviše je običnih kafića koji očito prepoznaju kako bi Komunajzer pivo moglo biti prodavan proizvod. Zato čim prije želim početi s prodajom u Hrvatskoj, govori Borut. Da, 'komunajzer' bi se na hrvatski dalo prevesti jednostavno – 'komunjara'.

No, zna li Borut da je prije par dana Tito izgubio svoj trg u Zagrebu? – Da, ali s koliko glasova? Svega par. Koliko je uopće onih koji imaju nešto protiv tog imena, 20 posto? Siguran sam da nije više. Ali, opet kažem, ne vodi mene ovdje ideologija, nego činjenica da se sve što je povezano s Brozom odlično prodaje, pa zašto onda ne napraviti i pivo?, govori pokazujući zgodan nosač za boce u koji stanu četiri boce od pola litre u kojima su četiri pivska stila koja se rade pod etiketom Komunajzer. Urešen je, kao i etikete na boci, odgovarajućim simbolom, petokrakom. – Sada je najbolji trenutak, pogotovo jer je u vas Tito stalna tema, a i tko zna što će biti za 20-tak godina. Mladi već sada ne znaju puno o povijesti, tko je Tito bio. Mi koji se toga još sjećamo, za 20 godina mi ćemo ući u pozniju dob, malo će ostati onih koji će se tih vremena uopće sjećati. Povijest je utrživ proizvod, a u nas ga ima u izobilju, priča pivar iz Novog Mesta u Sloveniji koji nema nikakve sumnje kako će se pivo u Hrvatskoj odlično prodavati te s plasmanom želi početi čim prije. U ponudi su, kako sam napisao, četiri stila koja se proizvode u Pivovari Vizir u Črnomelju. Broz je nefiltrirani lager, Josip je india pale ale, Jovanka je njemačko pšenično pivo, a Tito je pale ale. Kako Borut kaže, nije intencija napraviti geekovska piva, već takvo pivo koje će se dopasti što široj publici koja bi uz njih ostala i nakon što se zadovolji etiketom motivirana radoznalost. U tom smislu čini mi se da bi najlakše svoju publiku pronašli Josip i Broz, dva prilično korektna i pitka piva. Kako će Hrvatima 'sjesti' proizvodi Komunajzera mogli bismo otkriti uskoro jer je najavljeno kako će se početi točiti u jednom poznatom zagrebačkom pubu.

 • Avatar mantra
  mantra:

  Zoran komunajzer alias...Vitas...

 • ribnjačar:

  pivo nije pitko! miris mokre krpe i kartona je odbojan . bačen novac.......

 • Avatar markoii123
  markoii123:

  Moral bum si kupit paket tih piva nazvanih po našem maršalu Titu.