Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

BrewDog Ship Wreck, nasučite se na brdo aroma i okusa križanca piva i mezcala

Objava 14. rujna 2016. 0 komentara 703 prikaza
Još jedna BrewDogova senzacija koju se svakako treba probati
Još jedna BrewDogova senzacija koju se svakako treba probati
Zanemarite cijenu, stisnite i kupite bočicu

Nastavljam dalje s kolaboracijama jer u posljednje se vrijeme pojavilo nekoliko doista interesantnih piva. Ne bi pisanje o specijalima bilo to da se ne očešemo o BrewDog čiji Ship Wreck odnedavno možemo probati i u nas. Odmah da razriješimo najbitnije a to je ono što će vam prvo zapeti za oko. Dio je etikete, točnije mjesto gdje treba stajati ime pivovare s kojom je kolaboracija napravljena, precrtan. Nije tajna koja je to pivovara, riječ je o poznatom Ballast Pointu, no u međuvremenu on se prodao velikom meksičkom proizvođaču pića i distributeru Constellation i to za ni manje ni više nego milijardu dolara. Bilo je to za škotske craftere sasvim dovoljno ne samo da ih precrtaju već i da ih izbace iz svojih lokala kao što su to nešto ranije učinili i s engleskom pivovarom Camden Town kada ih je krajem prošle godine kupio AB InBev. No, nitko nije toliko lud da ovakvo pivo u koje je uloženo puno truda i znanja naprosto baci zbog ove akvizicije, pa je nekako i diplomatski bilo da se Ballast Point naprosto precrta. Srećom po nas, jer je riječ o doista nevjerojatno zanimljivom i originalnom pivu. Već kada pročitate što je bila namjera, sigurno ćete se zainteresirati. Intencija je, dakle, bila da se napravi pivo posvećeno poznatom mezcalu, žestokom meksičkom piću koje se dobiva destilacijom agave. Ovdje je korišten dimljeni sirup agave. Ako vam ovo nije dovoljno, možda će vas privući činjenica kako je Ship Wreck odležavan u bačvama u kojima su prije čuvana dva branda škotskih whiskeyja, Islay i Speyside od kojih su neke, kako stoji na BrewDogovim stranicama, bile začinjene sal de gusanom, začinom koji se sastoji od mljevene soli, crvene paprike i – sasušenog meksičkog crva, a koji se preporučuje konzumirati s tequilom ili baš mezcalom. Rezultat je doista spektakularan. Teško ćete moći zaključiti što se krije u čaši s pivom mutnije narančaste boje i srednje debelom pjenom sve dok se nad istu ne nagnete i ne pomirišete. Teško je reći što vas više šamara, terpentinaste arome škotskih whiskeyja, odimljenost ili nešto od voćnih aroma ili možda karamele. Odimljenost se nastavlja i u okusima, voćne se arome pojačavaju, nakon njih dolaze slatkiši, ali i alkohol kojega je 13,8 posto, čisto da se ne zaboravi osnovna ideja oko mezcala i odležavanja u bačvama od whiskeyja. Agavu ćete lagano osjetiti u završetku. I gorčine ima ali ćete je naprosto zaboraviti u cijelom tom kolopletu čudnovatih mirisa i okusa. Jasno, Ship Wreck nije jeftin, no probali smo i gore za 105 kuna koliko Ship Wreck stoji u zagrebačkom Craft Roomu. Nema se tu što reći, štedite, razbijte kasice prasice, dogovorite se s prijateljima i probajte.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.