Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Brewdogova baterija koja će vam razvaliti nepca!

Objava 29. svibnja 2016. 0 komentara 385 prikaza
Čak i za Brewdog tri su piva poprilično iznenađenje
Čak i za Brewdog tri su piva poprilično iznenađenje
Ponajviše nas je iznenadila jako povoljna cijena

Popularnost škotskog megacraftera Brewdoga ne prestaje rasti. Njihova je piva sve teže dobiti, pogotovo neka koja nisu dio uobičajene, Headliner ponude. No, nakon čekanja od par mjeseci, evo tri nova Brewdoga. I oni su me „izbili iz cipela“ i to ne samo zbog karakteristika nego i zbog stvari na koje smo kod Brewdoga već navikli. Nije da nisam tu i tamo uspio pronaći i poneko lošije pivo, no ova tri dokazuju kako će Brewdog još dugo vremena biti simbol zanatskog pivarstva u Europi, i zbog kvalitete ali i zbog inovativnosti. Šteta je da se zbog ograničenih količina ne mogu redovito preporučiti petkom. Krenimo redom, a on je određen cijenom.

Elvis Juice – Sve više i više pivovara kuha piva s okusima grapefruita i, jasno, ne radi se ovdje o kakvim radlerima, već je kod zanatlija riječ o india pale aleovima. Mislim da je sasvim jasno zašto, grapefruit, odnosno njegova kora, ima tu gorčinu koja odgovara onoj u tom stilu. To se na Brewdogovu Elvis Juice sasvim dobro osjeti. Pet je vrsta hmelja ovdje, magnum, amarillo, simcoe, citra, mosaic, dva slada, extra pale i cara. To sve obogaćeno je korama grapefruita tako da se hmeljevima dalo da maksimalno dođu do izražaja a na kraju ih isprati okus grapefruita. I to doista tako funkcionira u praksi, Elvis Juice je vrlo pitko pivo, s gorčinom od 40 IBU-a, dakle vrlo umjereno, 6,5 posto alkohola koji uopće ne osjetite. Okusi ostaju dugo i na kraju se pojavi taman toliko grapefruita da vas osvježi a vi poželite još pokoji gutljaj i bocu. Cijena je zbilja OK, 20 kuna koliko sam ga platio u Magic Beer Roomu. Jedino u ponudi je doseglo status piva u stalnoj ponudi i to kao Amplified, znači nabrijanije Brewdogovo pivo.

Arcade Nation – U nas raste popularnost crnih IPA a meni se nekako čini kako je generalna percepcija kako to naprosto trebaju biti standardne nabrijane IPA-e s prženim sladom te aromama i okusima koje on nosi. Ne nužno. Bilo je komentara dok smo probavali ovog Brewdoga kako bi to bilo nevjerojatno pivo da na njemu ne piše – IPA. Međutim, nikoga stara priča o stilovima ne bi ovdje trebala zanimati jer je doista i jest riječ o nevjerojatno dobrom pivu. Opet isto, omiljeni Brewdogovi hmeljevi simcoe, amarillo i citra pa za njima četiri vrste slada. Zaključilo bi se bez probanja kako je riječ o vrlo intenzivnom pivu, no to je točno samo kada je o aromama i okusima riječ. Arcade Nation nevjerojatno se lako pije, okusi se izmjenjuju baš kao na arkadnoj igrici. Vješti marketingaši kakvi već jesu, Brewdogovci ističu kako Arcade Nation briše granice između IPA-e i stouta. Gorčina je 50 IBU-a koja se jače osjeti na kraju, dok je alkohola pristojno malenih 5,2 posto. Cijena sasvim u redu, 22,50 kuna u Magic Beer Roomu s tim da valja napomenuti da je ovo sezonsko pivo.

Monk Hammer – Istakao sam par puta kako je Jack Hammer jedno od mojih omiljenih piva. Iznimno je gorko pa je time doista za beer geekove no trebao bi ga probati svatko. Sada je stigao Monk Hammer, prvo od četiri piva bazirano na Jacku. Trik je neočekivan koliko je i jednostavan – Monk Hammer fermentiran je s belgijskim kvascem! I sad pazite, svi hmeljni okusi i dalje su ovdje, gorčine je manje iako je i dalje 200 IBU-a ali onda od tog kvasca dolaze oni poznati okusi iz belgijskih aleova, voće i nešto klinčića. Doista sjajno, iskusniji će kvasac osjetiti odmah a moram reći kako je pivo, iako ne još savršeno, pobralo velikom većinom tek pohvale. Po meni, možda nedostaje malo balansa, no ne treba zamjeriti obzirom na to da je riječ o eksperimentalnom pivu. Ide u limenci za 26 kuna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.