Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Bruman je dobar razlog zašto još jednom treba otići u Istru

Pivovare: Buzetska craft pivovara nudi dobro prezentirane pivske klasike među kojima je ponešto i za obične kao i za ambicioznije uživatelje
Objava 03. ožujka 2021. 0 komentara 438 prikaza
Još jedan razlog da se veselite Istri jest pivovara Bruman iz Buzeta
Još jedan razlog da se veselite Istri jest pivovara Bruman iz Buzeta
Foto : Bruman

Reklo bi se kako je Istra daleko poznatija po malvaziji i drugim dobrim vinima, nego po pivu. Priča se uglavnom svodila na Istarsku pivovaru da bi se onda pojavila pivovara San Servolo čak i prije nego je krenuo cijeli taj novovalni pivski pokret. Da bi se onda istarska pivska priča počela ozbiljnije pokretati, jer u Poreču je nastala Bura Brew, pa onda još manjih etiketa, a nedavno je do mene došao paket piva Brumana iz Buzeta. Tko je ikada bio u unutrašnjosti Istre zna zašto je ona turistima podjednako privlačna kao i jug koji ima veće i ljepše plaže, više temperature…

Istra nudi iznimno zanimljiv gastronomski užitak kroz brojne OPG-ove, pa se za doista pristojan novac može pojesti dobar komad ombola, popiti barem čaša dobrog vina. O tartufima ne trebamo pretjerano duljiti, u okolici Motovuna koji je tek nedaleko Buzeta, pravo je nalazište. A sada ćete tamo moći popiti i dobro pivo. Pivovara Bruman iz Buzeta nastala je prije dvije i pol godine, trojica entuzijasta, Darko, Goran i Dragan koje je prije piva spojio biciklizam. Počeli su 2018. koristeći se pogonom još jedne neovisne istarske pivovare, Suxo. Nakon nekih godinu dana, dečki iz Brumana sklopili su svoj pogon i konačno iz etikete postali pravom pivovarom. Naravno, nije namjera prve buzetske craft pivovare biti konkurencija Istarskoj pivovari koja ima svoju priču, već baviti se stilovima karakterističnim za novovalne craft pivovare. No, kada je paket s krupno istaknutim logotipom pivovare koji je napravila prijateljica buzetskog trojca, dizajnerica Petra Počanić.

Boce, sve su 0,33 punjenje punilicom koju je trojac sam projektirao i sastavio, atraktivne su etikete i više nego zanimljivih imena. Pajser, Dog day are over, Brainfucker, Babau, Kontrakolpo… pa tko to ne bi pio! Pogotovo Brainfuckera, iako toga sada imamo stvarno svaki ran. U pravilu nastojim uvijek prokomentirati ambalažu u kojoj pivo dolazi jer to bi trebao biti nezaobilazni dio crafta kao, u osnovi, kreativne industrije. A ovdje to svakako moram, jer je meni ovo zaista super. Svaka etiketa izgleda zaista odlično, ne pretjeruje se s informacijama, slobodno svaku bocu možete pokloniti i nekome tko nije nužno prijatelj piva. Ovo naprosto dobro izgleda. Ali, kao što znamo, pivo se pije a ne gleda, a ovdje se ima i što za popiti. Znate kako je, u sadašnjih 80 i nešto neovisnih pivskih etiketa koliko se skupilo u ovih šest i nešto godina, probaš svašta, pa ti se očekivanja bitno i smanje. No, u Brumanovim bocama stigla su i neka iznenađenja. Pogledamo li paletu stilova koje rade, riječ o klasicima plus u nas ne tako česti american strong ale. I svi ti klasici su napravljeni upravo – klasično.

Primjerice, za Pajser se kaže kako je lager kakav je nekada bio. I doista jest tako, to je naprosto – lager. I na specijaliziranim portalima klasificiran je kao international/premium, riječ je dakle o jednostavnom pivu za popiti u svakoj prilici, roštilj, tekmu, jedno i drugo, tulum svake vrste. I to jest takvo pivo, malo je jače gaziran, vrlo pitak, gorak koliko treba, sladan s nešto hmelja da se nađe. Pivo kojega uvijek treba imati neki karton negdje pri ruci. No, pravo veselje izazvao mi je američki pale ale Dog Days Are Over. O domaćim pale aleovima svi znamo priču, bili su prva craft u nas, i danas su najbrojniji, ali se često izgubi iz vida smisao ovo stila, a to je pitkost. Ovaj pale ale ima krasnu aromatiku, travnate i citrusne arome lijepo su izražene ali je iznimno pitak a zaokružen gorčinom na kraju tako da imate dojam da ga ne biste mogli prestati piti. Doista odlično, zanatski napravljeno, bez puno kompliciranja. IPA Brainfucker je također jedan straightforward pripadnik svojeg stila, no da bi se dobila ova kombinacija aroma, gorčine i pitkosti, ipak je trebalo malo više truda. Korišteno je čak sedam hmeljeva, s tri se suho hmeljilo, Ahtanumom, Citrom Cryo i Cascadeom Cryo, ova dva zadnja posebno su efikasna, uvjerio sam se na nekim drugim pivima. I opet je to dobro, ne pretjerano jakog tijela, vrlo pitko, aromatično, limun, limeta, citrusi u pratnji trave, ne osjeća se nemalih 7,5% alkohola, kao niti u okusu gdje je dosta toga iz aroma a onda ide gorko, deklariranih 82 IBU-a a tako se i čini. Lijepo izgleda u čaši, pa je to opet jedna IPA za po doma koju možete bez problema ponuditi i ambicioznijima. Ponovo su zanatski ispoštovane osnovne tražene kvalitete india pale alea, aromatika i gorčina.

Babau je ono što je i deklarirano, prženi slad iz kojeg dolaze kava, tamna čokolada, tostirani kruh i doista bez trpkosti, pa se i ovo lako pije i lako se parira s kolačima tamne smjese, određenim pečenjima poput teletine, primjerice. Moj je favorit american strong ale Kontrakolpo ali zbog subjektivnosti. To je pivo koje inače volim pa me zanimalo kakvo je obzirom na ranije probane predstavnike. I mogu reći da je jako dobro, aromatično je, karamela i slad, gdje se karamela nastavlja u okusu u kojem se odnekuda promalja cimet pa se onda sve završi gorčinom, ali ne toliko koliko bi sugerirala deklaracija na kojoj stoji 80 IBU. Te dobre okuse gorčina i teže može parirati pa je osjetite taman dovoljno da osuši kraj. U svemu je solidan omjer alkohola od 6.9 posto praktično neprimjetan pa je to doista jedno dobro pivo, pogotovo ako takve stilove volite. Inače izbjegavam govoriti o cijenama, no ovdje su one pristojne, 12-15 kuna ovisno o stilu, što je za maloserijsku proizvodnju i ovakvu kvalitetu vrlo pošteno, pa eto preporuke nađete li se negdje u Istri.

Piva pivovare BrumanFoto: Piva pivovare Bruman 1 / 12

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.