Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Chef's Beer maksimum je kreacije i najbolja potvrda domaćeg pivarstva

Kolaborativno pivo dvije hrvatske craft pivovare, jedne vinarije, slovenskih blendera s potpisom poznato chefa važan je proizvod koji može donijeti pivarstvu višestruke koristi
Objava 13. prosinca 2020. 0 komentara 1147 prikaza
Chef's Beer sjajna je i odmah nagrađivana suradnja pivara i vinara s jednim - chefom
Chef's Beer sjajna je i odmah nagrađivana suradnja pivara i vinara s jednim - chefom
Foto : Zmajska pivovara

Kao i obično, kasnim, iako sam Chef's Beer dobio, mislim, prvi. Takva je to godina, i ovaj vikend, kada sam mislio da ću još jučer ujutro moći sjesti i napisati zaostatke na ovom blogu koji stoji zapušten već par mjeseci, događaji su me sustigli pa pišem tek sada. Tako više i ne mogu pisati o pivima na način da ih prezentiram, vjerujem da su mnogi već probali Chef's Beer. Ali, mogu pisati zašto je pojedino pivo važno, ako imam takvu težinu da mogu tako pisati. A Chef's Beer jest važno pivo. Dakle, ponovit ću kako nemam više razloga jamrati oko toga da hrvatsko neovisno pivarstvo ne nudi dovoljno da mu fali originala i tako dalje, i tako dalje. To, naprosto, više nije činjenično točno. I kroz suradnje i samostalno domaći su pivari predstavili niz kombinacija aroma i okusa zbog kojih više nitko ne može reći kako sve to nije dovoljno dobro. Ovdje odgovorno tvrdim kako je današnja ponuda domaćih craft piva itekako konkurentna europskim kolegama, pa čak i boljim američkim pivovarama.

Ono što, čini mi se, nedostaje domaćim pivovarama jest pravi kontakt s izvozom čemu ova pandemija nimalo ne pomaže. A krunski je dokaz ovakvoj tvrdnji koja bi se prije četiri-pet godina smatrala prilično bahatom jest upravo Chef's Beer. Prvo, suradnja je to dvije naše pivovare pokretača craft pokreta. Nije to prvi puta, da ti founderi surađuju, ali ovo je, mislim, onaj pravi način. Onda, pivovare su shvatile da su im vinari kompatibilni, i jedni i drugi natječu se na tržištu novih okusa, obraćaju sličnoj publici, koja traži kvalitetu i bolji izričaj negoli to nudi globalna industrija. I ja sam vidio da ljubitelj dobrog vina neće bježati od dobrog piva, kao ni od dobre 'žeste'. Ako mu se, jasno, obratiš na pravi način. I to su Varionica i Zmajska uspjele s renomiranom Vinarijom Bibich koja je za ovo pivo dala grožđice maraštine. Kao nekakav 'glasurung' na sve to dođe slovenski Barut Brewing & Blending. Tko se ikada susreo s njihovim pivima, zna o čemu pričam. Riječ 'blending' je tu najbitnija, prije nego što su dečki krenuli u komercijalizaciju, strpljivo su svoje 'kiseliše' pospremali u bačve da bi ih onda blendali i konačno krenuli na tržište.

Onako kako se to radi u postojbini, kriekova i lambica, Belgiji. Tako jedva čekam ostatak Chef's Beera, jer ovo što je došlo do tržišta je tek jedan dio. Ostatak bi trebao biti još spektakularniji. I onda je tu Mate Janković, ipak medijski najzvučnije ime, chef koji je shvatio da se s pivom može svašta. S Papkom nije puno komplicirao, a Chef's Beer je svojevrsna suprotnost u odnosu na taj odlični pilsner – blend je Flanders Reda i Old Alea. Mate Janković odlična je reklama za domaće pivarstvo. Upravo Chef's Beer izvlači craft pivo iz kruga punka, pobune, romantike i tako dalje, u svijet visoke gastronomije, europskog tradicijskog pivarstva očitanog prvenstveno u belgijskom koje je zaštićeno i od strane UNESCO-a te drugačijeg okusa ali i bitno drugačije priče. Pilsner će zauvijek ostati naše 'the' pivo, ali Chef's Beer dokazuje kako i u nas pivo može iznenaditi nudeći jedan pedigrirani proizvod koji po ničemu ne zaostaje za starim etiketama zemlje iz koje potječu stilovi čija interpretacija Chef's Beer jest. Osvojena medalja u Londonu tek je simbolična potvrda ove sjajne priče.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.