Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Crafter'sov Pale Ale dobra je dopuna velikoj ponudi ove pivovare. I nije samo još jedan pale ale

Nabavite ovo pivo i s njim proslavite ono što je zasigurno jedan od najvažnijih datuma u povijesti neovisnog pivarstva.
Objava 10. rujna 2020. 0 komentara 216 prikaza
Na tragu originalnog pale alea je i Crafter'sovo novo pivo
Na tragu originalnog pale alea je i Crafter'sovo novo pivo
Cascade koji se koristi i u prvom pale aleu ovdje je obilato prisutan

U nekom trenutku prije par godina, doista smo već pomalo gubili nadu jer doista, pale ale bio je prevladavajući stil kod domaćih craft pivovara, IPA-e su zapravo funkcionirali kao specijali. Onda se stvar okrenula pa su uz pale aleove IPA-e postali dio stalne ponude, a specijali su danas različite izvedenice IPA-e ili pak souri, saisoni i tome slično. No, pale aleovi nisu nestali, oni su i dalje najčešći pivski stil neovisnih pivovara što doista nije loše. Jer, ako je Sierra Nevada prije gotovo 30 godina svojim Pale Aleom postavila temelj neovisnog pivarstva, nisam siguran da se u tom trenutku to doista i zvalo craft, onda oni i trebaju ostati prisutni.

Pivovara Crafter's krenula je na svoj put bez takvog piva što sam tada i pozdravio zbog spomenute masovnosti tog stila. No, tržište se naviknulo, ljudi to piju, pa je i Crafter's popustio. I to je dobro, jer njihov glavni pivar Silvije Boroša, koji je i jedan od naših najnagrađivanijih kućnih pivara, odlučio je pokušati napraviti pale ale sasvim sličan onome Sierra Nevade. I u tome je dobrim dijelom i uspio. Jer, koristio je hmelj Cascade, upravo onaj koji se koristi i kod Sierra Nevadinog. Onda je tu Citra zbog kojeg ima 'viška' citrusnih aroma, a za gorčinu tu je Chinook.

Ono što je dobro kod Crafter'sove izvedenice popularnog pivskog stila jest pitkost kakva uvijek i mora biti kod pale alea. Tako smo dobili jedno pivo koje sasvim podsjeća na početke neovisnog, ili craft, pivarstva u svijetu, ima tome, dakle, 30 godina, bit će u studenom, i koje istodobno održava osnovne ideje piva. A to je da je pitko, ne opterećuje, može ga se popiti puno upravo onako kako je to tada zamislio Ken Grossman sa svojim prijateljem Paulom Camusijem. I tako, obzirom na to da obljetnica kuhanja prve šarže Sierra Nevadinog Pale Alea ne pada tako daleko, zapravo se radi o dva mjeseca, nabavite ovo pivo i s njim proslavite ono što je zasigurno jedan od najvažnijih datuma u povijesti neovisnog pivarstva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.