Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Novo pivo: Cyclone, ponajbolje pivo Zmajske pivovare morate probati čim prije

Došlo je vrijeme da možemo pričati ne samo o pristojnim ili korektnim hrvatskim craft pivima, već i o doista odličnima pa i vrhunskim. I ne samo stoutovima i porterima, već i IPA-ma i drugim svijelim aleovima
Objava 02. studenoga 2019. 0 komentara 1305 prikaza
Prepoznatljiva etiketa otkrit će kako je Cyclone dio linije Brewer's Concoction
Prepoznatljiva etiketa otkrit će kako je Cyclone dio linije Brewer's Concoction
Po mojem mišljenju, ovo je ponajbolje craft pivo napravljeno u Hrvatskoj

Mora se priznati, sve češće se mogu probati zaista vrhunska domaća piva. Dakle, vrhunska, ne samo korektna ili pristojna ili poštena ili što već, već baš vrhunska. Nedavno se pojavilo i jedno doista sjajno koje potvrđuje kako odlična hrvatska craft piva nisu više neko iznenađenje nego se pomiču u sferu očekivanog. Očekivano je i da takvo pivo napravi pivovara koja je i započela taj novi val, a to je, dakako, Zmajska. Nakon odličnog Double Clawa sada je u liniju Brewer's Concoction stigao Cyclone, New England IPA, prvo takvo pivo koje su pivari Zmajske napravili u vlastitom aranžmanu, Dragon's Pint nastao je u suradnju s poljskom pivovarom Browar Pinta. Bilo je i to jedno odlično pivo, no Cyclone je ipak nešto drugo.

Do sada sam ponajboljim pivima mahom proglašavao tamna piva čijih se odličnih predstavnika pojavio solidan broj. Rjeđe su to bila svijetla piva, redovito u stilu double ili triple IPA-e. No, priznajmo, vrhunsku IPA-u i njezine izvedenice, saison ili nešto drugo svijetle boje tijela malo je teže napraviti od kakvog stouta ili portera. Pravilno ohmeljiti doista jest umijeće. Jer, nije da do sada nije bilo NE IPA u nas, no gotovo redovito je tim pivima ponešto nedostajalo, ili je, pak, nečega bilo previše. Pa je nedostajalo pitkosti ili je aftertaste bio preagresivan ii nešto treće. Ne i kod Cyclonea. Ovo neobično dobro pivo ispunjava sve uvjete za kakvu NE IPA-u, korišten je pšenični slad i zob kao i tri vrste hmelja. Kojega ima u izobilju, dva puta je Cyclon suho hmeljen, no uspjelo se dobiti sve ono dobro a da se nije pretjeralo.

I tako imamo mutno pivo s debelom pjenom u čaši iz koje praktično odmah počnu šibati arome tropskog voća. I to onako, kao da ti mirisi režu zrak do vaših nosnica no zaustavljaju se taman do onog trenutka kada biste trznuli unatrag jer sve postaje preintenzivno. Simcoe, Mosaic i Cascade plemeniti su hmeljevi korišteni u Cycloneu koji svoje mirise posuđuju i okusima gdje otkrivamo zaista jednu pravilnu NE IPA-u, koja iz tog sočnog bogatstva ne prelazi u pretjerivanje niti završava s previše gorčine. I k tome je pivo jako pitko, mekano, vjerujem da je to ponajviše zasluga zobi, pa vam na kraju ostaje samo želja za još.

Žao mi je bilo što nisam uzeo cijeli karton, no možda i bolje, jer ovo treba piti svježe, ne biste trebali ostaviti Cyclone da stoji. Isto tako biste trebali požuriti jer je Cyclone u ograničenim količinama te ga ima samo na odabranim lokacijama. Iskoristio sam posjet taproomu Zmajske i za čašu Bunny Soura iz zadnjeg kega, opet žaljenje što ga nisam probao ranije. Čini se da se ipak lagano razvija kultura domaćih kiselih piva. Izbor domaćih piva već je neko vrijeme velik, a sada je sve veći izbor domaćih odličnih piva. U kojemu Cyclone ipak prednjači.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.