Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

DA pivo Pivovare Daruvar svenarodno je pivo od znalaca iz najstarije pivovare

Novo pivo: Stari majstori lagerskog piva ulaze u prostor koji je ostao ispražnjen, kvalitetnog visokoserijskog piva za svaki dan
Objava 21. prosinca 2019. 0 komentara 338 prikaza
Novo pivo koje dolazi iz Pivovare Daruvar cilja na najširu publiku
Novo pivo koje dolazi iz Pivovare Daruvar cilja na najširu publiku
Lagersko pivo zapravo je marzen, a bit će raspoloživo i u limenci

Svenarodno, da ne kažem općenarodno! To svi znaju, za taj moj odnos prema Pivovari Daruvar i tom gradu, Kreši Mariću i Siniši Lukaču. Potvrđeno najstarija naša pivovara sa završetkom se ove godine i službeno se izvukla iz depresije koja traje već godinama pa može snažno kročiti dalje. Veliku ulogu u tome ima i linija 5th Element u kojoj ABA još sjaji kao jedan od najpopularnijih aleova u nas. No, oni poput mene i malo stariji, daruvarsku tvornicu piva pamte po odličnom češkom pilsneru. Staročeško je imalo različite periode, da ne kažem sudbine, ovisno o vlasniku koji je u tom trenutku upravljao pivovarom. Naštetilo je to podosta tom nekada iznimno popularnom pivu koje je danas opet doista dobro, osvježena identiteta, pa nekako mislim da će vremenom, malo pomalo, vraćati svoje pozicije.

U međuvremenu smo u Petom elementu upoznali i Bonner, nefiltrirani i nepasterizirani pilsner, koji je također bio sasvim u redu, pogotovo za cijenu koja se za njega tražila. Pred neko vrijeme, u susretu sa Sinišom koji je direktor pivovare unatrag par godina, doznao sam da se priprema novo lagersko pivo koje prati trend manje alkoholnosti, još više pitkosti a imat će klasičan domaći ali svehrvatski identitet. To mora ići, komentirao je, i nekoliko mjeseci kasnije, evo tog DA piva. I kao što vidite, etiketa je obilježena najpopularnijom hrvatskom tablicom, onom iz Daruvara, dakako, češerom hmelja, klasom ječma, i riječima pivo, beer, bier, specijal, svijetlo. Nije riječ o zafrkanciji. Ta tablica, naime, sadrži vrlo važnu poruku, na njoj piše 1840 što je godina osnivanja pivovare koja sljedeće godine puni, dakle, 180 godina. Kada se kaže 'specijal' to zapravo znači marzen, odnosno – ožujsko. A to se iz poznatih razloga baš i ne može komunicirati. Međutim, ako ste mislili da ćete onda i dobiti bazično pivo kod koje je bitno da jeftino i da je pivo, tu ste se poprilično prevarili. Napiši ako valja, ako ne valja, nemoj napisati ništa, bio je jednostavan zahtjev koji meni nije problematičan jer ga ionako pratim od početka pisanja ovog bloga, da ne ponavljam sada po n-ti puta priču o malo poduzetništvu, državi i svemu tome. A pivo – valja.

Sada je konačno sazrijela svijest da se na valja s rogatima bosti te treba tržištu ponuditi kvalitetna lagerska piva jer, unatoč bombastičnoj ponudi koja dolazi iz srednjestrujaških pivovara, toga ipak fali. Nema baš svugdje Bitburgera i sličnih piva pa prostora ovdje ipak ima. I to vam je DA pivo. Lijepe zlatne boje, s podebelom pjenom koja ostavi lijepu čipku na stijenkama. Onda slijedi aroma hmelja Styrian Golding, korišten je još i Magnum zbog gorčine, uz tri slada. Pivo je ispod pet posto alkohola, osvježavajuće je, vrlo pitko. Na tržištu će, dakle, funkcionirati izvan etikete Staročeško iz par razloga. U Daruvar je stigla nova oprema, prije svega punilica za limenke pa će DA pivo ići i u nepovratnoj boci od pola litre, i u limenkama, dakle sve je zapravo bitno različito od standardne ponude linije Staročeško. I onda cijena – planirano je da u lancima DA pivo košta 7,99 kn, u lokalima 15 ili 16. Eto, to je to, kvalitetno pivo za sve.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.