Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Death by IBU Pulfera i Maskerona naprosto je dobro posloženo pivo. Među najboljima u nas

Ime Maskeron daleko je od nepoznatog u pivarskim krugovima, imao je već ovaj dubrovački pivar uspješnih suradnji. No, uvijek je trebalo biti jako brz da bi se ta piva i probalo. Konačno sam se i sam mogao uvjeriti u ono o čemu svi pričaju, a to je da se radi o sjajnim pivima
Objava 28. ožujka 2020. 0 komentara 312 prikaza
Nova kolaboracija Pulfera i Maskerona jedno je od najboljih piva posljednjih godinu dana u nas
Nova kolaboracija Pulfera i Maskerona jedno je od najboljih piva posljednjih godinu dana u nas
Izuzetno i tehnološki inovativno - Death by IBU

Puno sam slušao o Maskeronu jer je surađivao već s nekim domaćim craft pivarima, no nedostatak vremena i limitirana dostupnost spriječile su me da provjerim priče o posebnim pivima koje zna skuhati taj popularni kućni pivar. I sada evo ga, u ruke mi je došla West Coast double IPA koji je dubrovački pivar skuhao u kombinaciji sa zagrebačkim Pulferom. Najprije, ima li smisla objašnjavati što je sad ta 'West Coast IPA'? Pa, toliko se u posljednjih godinu-dvije pojavilo podvarijanti najpopularnijeg crafterskog stila da zapravo i nema. Naći ćete različitih tekstova posvuda, čak i na medium.com je jedan dobar i jednostavan za shvatiti u čemu je razlika. Može se tek spomenuti kako stvar doista ima veze s geografijom, sve doista ima veze sa Zapadnom ili Istočnom obalom Sjedinjenih Država, gdje su pivari s Istočne više pratili europsku, britansku tradiciju, a oni sa Zapadne razvijali svoju i koristili sve veće američke farme hmeljeva. Tako su i te West Coast IPA-e gorče i više orijentirane hmelju. I tako je i s Death by IBU. Nisam vidio da je netko napravio pivo na ovakav način kako je napravljena ova double IPA.

Naime, pivarstvo se razvija a s njim i tehnologija pa su ovdje korištene neke metode koje doista omogućuju da pivo bude vrhunsko. Kratko je to Niko Čučković Maskeron objasnio na svojoj stranici: Za novu DIPU gađali smo 100 IBU samo za prave hopheadove sa novim Bart-Haas FLEX proizvodom koji je 100 posto prirodan CO2 ekstrakt hmelja. A tu je i sad već poznati INCOGNITO Mosaic. Pivo je suho hmeljeno sa 17,5 g/L Simcoe Cryoa, Mosaica i Chinooka. Dakle, i dalje se radi o prirodnom sastojku čija primjena omogućuje da nema više gubitaka do kojih dolazi kada se koriste pelete hmelja, a i izbjegava se travnatost do koje neminovno dolazi kada se koriste velike količine hmelja. Rezultat je fascinantan, zaista rijetko dobro posloženo pivo na čijoj ćete boci pronaći i još jedan podatak – 100 IBU.

Ta vrijednost signalizira da je pivo u boci zbilja gorko. Što je točno, no ovdje je balans takav da se s tom gorčinom izjednačuju arome i okusi dobiveni hmeljem, a pri čemu se alkohol od ozbiljnih osam posto (dakle, double IPA), ne osjeti uopće. Kao ni sladnost! Rezultat je jedno neobično pitko pivo u kojem možete uživati u najboljem što hmelj ima za ponuditi. Sve je voćno, ukusno, osvježavajuće, a par boca će i one iskusnije baciti u horizontalu što je očito dobro u ove dane samoizolacije. Nema se što reći, Death by IBU nastavlja red zbilja odličnih domaćih craft uradaka te će sigurno konkurirati za ponajbolje pivo kada dođe kraj godine. I naravno, ne zaboravimo, i ovo pivo kao i druga piva hrvatskih nezavisnih pivovara možete kupiti putem dostave, ovo je došlo iz beershop.hr .

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.