Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Dobro došla LAB Brewery i njezin Barba Pale Ale!

Objava 02. prosinca 2015. 0 komentara 1200 prikaza
Nova pivovara ima i dobro razrađen vizualni identitet
Nova pivovara ima i dobro razrađen vizualni identitet
Još malo pa ćemo uživati u još jednom odličnom pale aleu

Nekako se osjećala ta praznina, u Dalmaciji do sada nije bilo zanatskih pivara unatoč vrlo jakoj i živoj sceni koja je ovog ljeta uspješno organizirala i prvi festival. Iz te Udruge hmelj oko koje su okupljeni većinom splitski neovisni pivari sada je konačno dala i prvu zanatsku pivovaru. Ali vrijedilo je čekati, jer radi se o ozbiljnom pristupu gdje će pivari Mario i Siniša svoje pivo raditi i u vlastitom pogonu. Trebalo je neko vrijeme da se dečki odluče na ovakav korak, promislili su kako treba i zaključili da početak ne smije biti tek "što bude bit će" nego iskorak s dugoročnim planom. I zato ih evo u Zagrebu. Sinoć je u Pivoteci na Prisavlju organizirano prvo kušanje pale alea iz LAB Breweryja još tek neko kratko vrijeme smještenog u Imotskom odakle će vrlo uskoro preseliti u novu halu u Splitu. Kapacitet je te pivovare koju je projektirao jedan češki inženjer jest 20.000 litara mjesečno, 1.500 po kuhanju, dakle nema straha da proizvod neće biti dostupan.

A da će biti konzistentan mogao sam se u probranom društvu jučer uvjeriti degustirajući prvi pale ale koji su dečki sa sobom donijeli u Zagreb. Volim onu rečenicu "vidio sam i gorih početaka", ali ovdje bih pogriješio upotrebom riječi "gorih" jer bi prikladnije bilo reći kako nisam vidio puno boljih početaka. Splitski je pale ale kojeg su dečki već krstili s Barba Pale Ale spravljen od dvije vrste slada i tri vrste hmelja. Dečki kažu kako je to negdje 90 posto onoga što žele i ja bih se mogao s time složiti iako smo se i mi koji smo imali sreću jučer probati Barbu složili kako ovo pivo ima lagan prolaz u Zagrebu. Na gorču je stranu a dečki će poraditi na punoći tijela te aromatiziranosti i to je upravo tih desetak posto koji nedostaju da bi proizvod prešao s vrlo dobrog na odličan. Da će Barba biti konzistentan mogu vjerovati, uvjerio sam se da je priča dobro utemeljena pa će se dečki moći nesmetano baviti osnovnim poslom, a to je kuhanje i to bez gubitka emocije koje donosi teška tržišna bitka koju neovisni pivari još uvijek vode. A oni su, kažu dečki, svi odmah pomogli da se pivovara pokrene. Jasno, uvijek je logično pitanje zašto pale ale obzirom da ponude tog stila ima, no objašnjenje je kako se ovdje ipak ima još štogod za reći. I s tim se mogu složiti. Kada Barba uđe u komercijalizaciju, što je planirano za pametno odabran termin - kraj siječnja, treba očekivati proizvod koji će tržište prihvatiti a konkurenciju natjerati na još kvalitetniji rad. Nemam više što za reći osim da dođete svi danas navečer u Magic Beer Room na degustaciju. I to bez straha, dečki su ponijeli dovoljno Barbe. Dobrodošli!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.