Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Dobro došli u Požegu, gdje se rade izvrsna zanatska piva

Objava 14. lipnja 2015. 1 komentara 2300 prikaza
Djela kvalitetnih požeških homebrewera
Djela kvalitetnih požeških homebrewera
Požega se sa svojom kriglom nametnula kao središte pivarstva istoka Hrvatske

Da ne bi ispalo kako se sve događa u Zagrebu, jer to naprosto niti nije tako, evo prilike da par riječi posvetimo jednom drugom mjestu. Kada spomenete pivarstvo u kontekstu istočne Hrvatske, prva je asocijacija Daruvar. Sasvim opravdano, jer Daruvarska je pivovara osnovana još u prvoj polovici 19. stoljeća. No, ima jedno drugo mjesto, ne tako daleko od Daruvara koje naprosto buja novom pivarskom tradicijom. Požega.

Odlične dečke iz tog našeg gradića upoznao sam na homebrewerskim okupljanjima, a oni mene pak sa svojom Udrugom pivara Požega, koja ima i svoju grupu na Facebooku gdje se marljivo bilježe njihove aktivnosti. Sve je onako kao i drugdje u hrvatskom homebrewu, zajednički hobi, atmosfera a uskoro i poneka šire dostupna piva. U Požegi tako ima petnaestak homebrewera koji se okupljaju u spomenutoj Udruzi Pivara Požega koju su osnovali ekipa Pivana Glista i Bajt, Boris Belak, Marko Svjetličić, pivovara Ekser i Tin Lehner.

Udruga je prisutna na raznim manifestacijama i organizator je Požeške krigle, malog požeškog festivala piva i okupljanja homebrewera iz cijele Hrvatske. Već početkom srpnja na redu je treća Požeška krigla, prošle godine ova manifestacija koju pohode posjetitelji i iz Hrvatske i iz Bosne tek je nešto zaostajala za homebrew prvenstvom, najposjećenijim pivarskim događajem. Jedan od prvih požeških homebrewera Sandi Mance se nakon dugogodišnjeg iskustva odlučio na komercijalnu, otvara se prva požeška pivovara. Riječ je o maloj obiteljskoj pivovari pod imenom MBC s ciljem plasiranja piva visoke kvalitete po pristupačnoj cijeni. Već nekoliko dana nakon objave ovog posta, u dućanima i lokalima Požege i tamošnje županije mogli biste pronaći MBC-ovo pivo Slawoner, nadamo se uskoro i drugdje.

Kako izgleda požeški homebrew uvjerio sam se po djelu gospodina na čiju inicijativu sam i došao na ideju napisati nešto o požeškoj sceni. Radio sam to pijući Tinov pale ale koji me jako podsjetio na Sierra Nevadu, znači jako je dobar, drugačiji od komercijaliziranih pale aleova, vidi se da se pratio originalni recept prave kalifornijske APA-e. Porter mi se čak dopao više jer kod tamnih piva volim više arome, ali i robusnosti što je Tin uredno postigao. Nema sumnje, isplati se otići u Požegu na Požešku kriglu i sve to još jednom isprobati, pogotovo Slawoner, pa nek' se za homebrew čuje posvuda!

  • Avatar Gump, Forrest
    Gump, Forrest:

    Bravo! Nisam pivoznalac, ali uvijek rado popijem nešto što nije mainstream. Šteta što se mali pivari teško probiju na šira tržišta.