Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Dream Valley zaslužena je posveta Zmajske pivovare poznatoj američkoj dolini hmeljeva

Prije nekoliko godina Njemačka je izgubila primat u količini proizvedenog hmelja. Uzela joj ga je kultna dolina Yakima u američkoj državi Washington. I bez toga ovom je mjestu doista trebalo posvetiti jedno dobro pivo
Objava 23. svibnja 2021. 0 komentara 204 prikaza
Odlično pivo s potpisom kultne doline hmeljeva dolazi iz Zmajske
Odlično pivo s potpisom kultne doline hmeljeva dolazi iz Zmajske
Foto : Zmajska pivovara

Suradnje su odavno u modi, s pravom, redom se radi o emotivnim posvetama pivarstvu u onom obliku u kakvom smo ga upoznali prije osam godina kada je i ovdje krenula craft revolucija. Ali, suradnja Zmajske pivovare s Yakima Chief Hops, velikim dobavljačem hmelja iz doline Yakima, zaslužena je posveta mjestu koje je nepovratno obilježilo craft pivarstvo, jer upravo ondje nastaje većina hmeljeva koji se koriste u craft pivima te ih čine tako posebnima. Korporacije rade to što rade, nastoje se što više približiti monopolu, i kada je o krajnjem proizvodu riječ ali i kada se radi o sirovini. Tako industrijski pivarski giganti proždiru ogromne količine sladova, hmeljeva, najpotrebnijeg za pivo. No, u dolini Yakima naišli su na problem. Jer, tamošnjih nekoliko obitelji koji drže većinu zasada hmelja u dolini inače poznatoj i po vinarstvu, prodati nije željelo. Tako su do danas obitelji Carpenter, Morrier, Gamache, Perrault, Brulotte, Gasseling, Smith i druge razvile nekih 130 vrsta hmelja koje se danas koristi u najboljim pivima. A sve je krenulo poprilično davno, prije više od 150 godina, kada je u dolinu stigao jedan Charles Carpenter, mladić iz obitelji poljoprivrednika iz države New York gdje je započeo svoju farmu nedaleko gradića Ahtanum, prema kojem se danas upravo zove jedan hmelj. Shvatio je vrlo ubrzo kako je ovo mjesto iznimnog potencijala za uzgoj hmelja jer godišnje ima prosječno 200 sunčanih dana a zemlja je iznimno plodna, navodnjavana iz obližnje rijeke.

Nije tada baš izgledalo da će upravo ta dolina imati svjetski primat u uzgoju hmelja, pogotovo ne na nepregledna bavarska polja hmelja regije Hallertau, primjerice, no eto, dogodilo se. I to, jasno, ima veze s craft revolucijom čiji je hmelj praktično temelj. Na kraju, od samog početka slušamo o hmeljevima iz kultne doline. Pa, evo, prilike da probate vrlo izravno kakvo je jedno dobro pivo napravljeno s nekim od najfinijih hmeljeva koji od tamo dolaze. Riječ je o dobavljaču Yakima Chief Hops koji Zmajsku prati od početka. Za ovu New England IPA-u korišteni su hmeljevi Chinook, Sabro, Talus i Cryo Idaho 7. Ne sjećam se da sam negdje vidio da je netko koristio Talus, a koliko vidim to je i novi hmelj u ponudi Yakima Chiefa. Upravo od njega dolazi dio bogate ponude aroma gdje su tropsko voće, citrusi, kadulja, borovina, pa onda mandarine koja dolazi od Idaho 7 uz Sabro od kojega također dolazi voće i citrusi koji dolaze i od Chinooka u obliku grejpa. Ova propisno napravljena NEIPA mutna je kako treba, pitka, s mekanom teksturom, pristojnim i sakrivenim ABV-om od 6,2 posto te zaokružena s taman toliko gorčine koliko treba da se bočicu popije do kraja. Dream Valley je kao neka pokazna vježba kako izgleda hmeljevima lijepo zaokruženo pivo gdje su dečki iz Zmajske još jednom pokazali kako znaju napraviti aromama i okusima bogato ali ne i suviše ekstremno pivo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.