Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Dva odlična festivala… i jedna vražija lista

Objava 12. kolovoza 2015. 6 komentara 1155 prikaza
Ljeto finišira prvo festivalom u Splitu
Ljeto finišira prvo festivalom u Splitu
Isplati se doći na Poljud i posjetiti Hmeljovo

Dakle, što je pošteno pošteno je, pa ću se i ja malo posipavati pepelom bez obzira je li opravdano ili nije. U nedjelju sam objavio listu 20 najboljih piva koju je sastavio Ratebeer a koja je otišla viralno s Business Insidera, sajta koji me do sada uvjerio u svoju vjerodostojnost. Nije više bilo razloga da je ne objavim. Kada sam post linkao, razvila se diskusija kako Ratebeer nije radio nikakvu listu. Iz sljedećeg Business Insiderovog teksta shvatio sam kako im je listu dao direktor Ratebeera Joe Tucker. Međutim, nije. Kako u nas postoji administrator Ratebeera, potvrđeno je kako je BI listu z…..o i da im to nije prvi put. Eto, to vam je novinarstvo, pa i nakon 15 godina prakse niti najboljem izvoru ne možeš vjerovati. No, ono što me u cijeloj priči razveselilo jest potvrda koliko se ovaj blog čita ali pomalo i zabrinulo jer je očito da u njega moram uložiti još truda, vjerojatno isto onoliko koliko ulažem u svoje novinske članke. Moram priznati da nisam to očekivao, pogotovo ne ovako brzo.

No, krenimo mi na veselije stvari.

U poplavi festivala uskoro ćemo vidjeti i dva doista ozbiljna. Prvi je onaj splitske pivarske ekipe, njihove Udruge hmelj koji su jednostavno nazvali Hmeljovo. Radi se o prvom pravom, craft ili ne, pivskom događanju u Splitu. Organizira ga u lipnju osnovana Udruga Hmelj koja okuplja kućne pivare, pivske entuzijaste i znalce sa splitskog područja. Ideja o samoj udruzi nastala je baš prošle godine u ovo vrijeme kada smo se okupili na druženju na istoj lokaciji na kojoj će se sada održati Hmeljovo. Hmeljovo se temelji na sličnom principu kao i dosadašnje pivske konferencije u Zagrebu. Za ulaznicu od 60 kuna može se uživati u pivima lokalnih kućnih pivara, pivima hrvatskih craft pivara (Nova Runda, Varionica, Zmajska), zastupljene su strane pivovare u vidu mostarskog Oldbridža kao i slavnog Brewdoga čije je pivo ustupio uvoznik Mas Plenum. Među lokalnim kućnim pivarima valja istaknuti i lokalni craft u nastajanju, buduću pivovaru Barbarossa koja donosi čak pet piva - IPA od 128 IBU, Porter, Hefeweizen, Pale Ale i Belgian Blond. Uz pivo posjetitelji će moći unutar navedene cijene uživati i u odličnom roštilju. Hmeljovo se odvija 22.8. u prostoru PRŠD Poljud od 17 sati i zbog ograničenog broja posjetitelja potrebno je registrirati se unaprijed porukom na broj koji se nalazi na Facebook stranici eventa. Cilj Hmeljova je probuditi i razviti svijest ljudi iz Dalmacije o kvalitetama i prednostima kućnog i craft pivarstva, kažu tamo.

Početkom rujna održat će se veliki craft festival u Medulinu i to pod znakovitim nazivom – Vrijeme je da probaš pravo pivo. Kako mi kažu organizatori, bit će 20 izlagača i preko 50 piva na tapu te još 200 piva u bocama, a sve to uz live svirku Gustafa. Popis je pivara prilično impozantan. Sve hrvatske craft pivovare, uključujući tu i Križevačko te Bujsku pivovaru, a onda Mali Grad, Pelicon, Maister te Varissh iz Slovenije, ali i Reketye iz Mađarske, Kabinet iz Srbije ali i, pazite sada, službeno Mikkeler te Bevog. Znači, sasvim se sigurno isplati ljeto finiširati 22. kolovoza u Splitu te 5. rujna u Medulinu. A znamo svi da za zanatska piva tek u rujnu zapravo sve počinje.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crocop97:

    A 29 .ti tradicionalni karlovacki Dani piva pajdo ?? 21. -30.08.! To je hrvatski "oktobarfest" vec skoro 30 godina! Zu karlovacko bit ce i drugih piva ,dakle svi na Dane Piva!

  • Pacific2ocean:

    Ali treba spomenuti Starocesko Craft beer fest 22.8. (subota) koji se održava u sklopu Dana piva u Daruvaru.