Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Ekipa pivovare i pivnice Medvedgrad na festivalu piva u Riminiju

Objava 03. ožujka 2015. 0 komentara 672 prikaza
Šankovi poput ovog na Beer Attractionu idu pod normalno
Šankovi poput ovog na Beer Attractionu idu pod normalno
Na sajmu se moglo isprobati apsolutno sve uz svu pomoć pivara izlagača

Danas na blogu gosti urednici, dečki iz Pivnice Medvedgrad posjetili su veliki festival pive u poznatom talijanskom ljetovalištu Riminiju – Beer Attraction, međunarodni sajam craft pivarstva održan od 21. do 24. veljače!

U Italiji je trenutno više od 800 craft pivovara u kojima radi preko 4.500 ljudi. Projekt je ambiciozan i privukao je više od 200 izlagača, ne samo iz Italije nego i iz Danske, Austrije, Belgije, Španjolske, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Češke…

Kroz prva dva dana bila je omogućena degustacija svim ljubiteljima piva, dok su druga dva dana bila zatvorena za javnost, odnosno rezervirana samo za B2B poslovanje (prodaju piva, transport, sirovine, materijale). Osim same degustacije, sajam je poslužio i kao izložbeni prostor za raznovrsnu opreme za proizvodnju piva, od „mikrica“ s kapacitetom od 100 litara do profesionalnih pogona za proizvodnju. Dijelile su se i nagrade na desetom godišnjem natjecanju „Beer of the year”, koje ujedno predstavlja i najvažniji događaj na talijanskoj pivskoj sceni. Međunarodni suci su birali najbolje od 820 prijavljenih piva. U cijenu ulaznice je bila uračunata čaša od 2 dcl, kupon za ručak i pet žetona, od kojih je svaki žeton služio za jednu degustacija, s mogućnosti nadoplate za daljnju degustaciju. Prihvatljivo obzirom da je cijena jednog žetona bila 10 kuna.

Na sajam smo došli s ciljem da degustiramo što više vrsti piva. Dogovor je bio da ćemo krenuti s manje zahmeljenim pivima kako ne bi spržili nepce s jače zahmeljenim pivima, ali se plan nije uspio realizirati jer nas je od trenutka ulaska u paviljon dočekao labirint štandova. Svaki štand se protezao na oko deset kvadrata, neki i više na kojima su pivari nudili svoja točena piva, ali i ona u bocama ako ste imali želju ponijeti. Svi su pivari spremno objašnjavali i informirali posjetitelje o posebnostima svojih piva i naravno predlagali konzumaciju sljedećeg što je bilo izrazito teško odbiti. Nakon otprilike dva sata grupa se već polako podijelila, s obzirom da su neke zanimale IPA-e dok su drugi tražili najbolji Pilsner, Stout ili Porter. Količina podvrsta je bila u najmanju ruku impresivna. Najinteresantniji je definitivno bio Stout pivovare Birra del Borgo - Perle ai Porci (Pearls for Pigs) s ekstraktom kamenice, koji se pokazao kao izrazito ukusan. Bili smo ugodno iznenađeni kada su nas počastili sa svojom najbolje ocijenjenom pivom na Ratebeeru, Sedicigradi – Barleywine, koje prolazi proces u trajanju od 16 mjeseci kako bi bilo spremno za konzumaciju.

Iako su nam se mišljenja u mnogočemu razlikovala, svi smo se složili da još nismo spremni za lambic piva koja krasi izrazito kiseli, ali ujedno i zanimljiv okus. Razgovarali smo s raznim pivarima, od onih koji su na sceni šest mjeseci i imaju 77 prodajnih mjesta do pivara iz najpoznatije talijanske craft pivovare Birra del Borgo. Svi su bili više nego susretljivi, štoviše uz vrhunski izbor i različite okuse, pivari su se pokazali kao izvrstan dodatak cjelokupnoj atmosferi koju je krasila razmjena iskustava, raznovrsni savjeti i naravno sveukupni užitak degustacije. Predstavljanje pivovara je bilo unikatno i vrlo zabavno, posebno naglašeno time što svaka pivovara ima svoj vrlo izraženi vizualni identitet, od jednostavnih dizajna do onih kompleksnih i šarenih. Bez sumnje, sajam u Riminiju događaj je koji se ne bi smio propustiti, obavezna je zadaća za sve pivoljupce.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.