Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Garden je svojih prvih pet godina proslavio s isto toliko pivskih bombica

The Garden Brewery po nizu se stvari prometnuo u možda i našu najvažniju pivovaru
Objava 24. listopada 2021. 0 komentara 431 prikaza
Za svoj peti rođendan pivovara sa zagrebačkog Žitnjaka napravila je pet sjajnih kolaboracijskih piva
Za svoj peti rođendan pivovara sa zagrebačkog Žitnjaka napravila je pet sjajnih kolaboracijskih piva
Foto : The Garden Brewery

U jednom sada već davnom tekstu naznačio sam kako je upravo Garden i naš craft donio zaokret pokazujući što sve pivo može biti. Njihov prvi glavni pivar Nick Calder-Scholes novitete je izbacivao gotovo na tjednoj bazi, odredivši ritam na koji su i ostali morali odgovoriti. Pa tako danas imamo široki izbor domaćih piva najrazličitijih stilova koji se dopunjava specijalima koji su za neke pivovare postali gotovo pa zaštitnim znakom. Priznali ili ne, do Gardena imali smo jednu stalnu ponudu pale aleova, stoutova, portera a gdje se čak i india pale ale javljala više kao specijal. Visok ritam predstavljanja novih piva kod Gardena je ostao do danas s malim izuzetkom velikog broja suradnji sa stranim pivovarama, a gdje se isto jako teško ne složiti da će se rijetko pojaviti neko lošije pivo.

No, Garden je također donio i još jednu revoluciju u razmišljanju što smo vidjeli prije dvije godine kada je sklopljeno partnerstvo s AZ mirovinskim fondovima u čemu je stvorena jedna unikatna craft grupacija, pod okrilje je Garden ušao sjajni Submarine Burger. Priča u kojoj se novac korisnika ulaže u razvoj brendova omiljenih kod istih tih korisnika i oplođuje se pokazala je na plastičan način da i craft pivovare moraju isplaćivati svoje plaće a kao i bilo koja druga tvrtka kreću se u takvom okruženju kakvo u nas jest, gdje nema previše pomoći od države, dapače, a rast se mora stimulirati kako bi se te plaće, s drugim troškovima, redovito isplaćivale. I treća je stvar što je Garden pokazao koliko je izvoz važan, na koji se način mogu otvoriti kanali nesebično dopuštajući i drugim našim pivovarama da taj kanal koriste. Uskoro ćemo Garden gledati i u novom prostoru gdje će biti moguće formirati veći kapacitet kako bi se zadovoljile sve veće potrebe izvoza.

Vjerojatno će tu biti i još inovacija s obzirom na nove okolnosti blokiranih opskrbnih lanaca. No, ne zaboravimo ono temeljno kod Gardena, a to je da oni proizvode piva. I to najčešće odlična što se pokazalo i kod baterije od pet doista sjajnih craftova koje su ponudili za svoj peti rođendan. Normalno, kao prva je to jedna NEIPA, ova je napravljena sa španjolskom, baskijskom, pivovarom Basqueland. Korišteni su hmeljevi Galaxy, Bru-1, Citra i Mosaic, dakle kombinacija čije smo članove već dobro upoznali, no ovdje je posebno zanimljiv Spectrum, ekstrakt hmelja koji dolazi kao neka vrsta ulja kojim se dobiva učinak sličan suhom hmeljenju. Radi se bez umjetnih dodataka, reklo bi se kao da se radi o peletima hmelja u tekućem stanju. Kako smo upoznali već niz NEIPA iz Gardena i njihovih suradnji, i ovdje je riječ o odličnom pivu s naglaskom na tropske i citrusne arome, ali i pitkost bez previše gorčine. Drugo je pivo posveta upravo samom Nicku Calderu-Scholesu.

Pink Guava Triple IPA je i više nego izuzetno pivo nastalo u suradnji s One Drop Brewery is Sidneyja gdje Nick danas radi. Čak 10 posto alkohola ne osjeti se baš nigdje. Dakako da je to zasluga hmeljeva Sabro, Amarillo i Citra ali i dodatku australske guave čije meso dođe u svijetloj ružičastoj boji. No, balans na ovoliko alkohola rijetko smo vidjeli, a bilo je triple IPA i prije u nas, često i iz samog Gardena. Od početka do kraja, ovo pivo ostaje pitko, uživate bez opterećenja. Ne može rođendansko pivo u Gardenu a da nije sour. Imperial Raspberry, Coffeee & Cacao Sour napravljen je za Budapest Beer Week. Ova interesantna kombinacija u svojoj kiselosti lako skriva 7,5 posto alkohola a nudi jedan konflikt – po litri piva korišteno je 270 grama svježe maline koja je suprotstavljena zrnima kakaoa i svježe pržene kave. S američkom pivovarom Stillwater napravljeno je pivo u nas vrlo rijetkog stila.

BiereBière de Garde je jedini stil koji potječe iz Francuske, a nešto je kao saison, recimo, miješane fermentacije koja ga tjera prema kiselome. Tu svega ima, domaćih krušaka, nektarina, kamilice pa ćete pri ispijanju doista imati posla. I na kraju dolazi ipak najupečatljiviji, pobjednik, iako će mnogi reći kako treba daleko više umijeća za triple IPA-u od stouta. No, Double Imperial Chocolate Cheesecake Stout od zainteresiranog pivopije također traži daleko više. Jer, za početak, ima 12 posto alkohola. Da, više i od nekih vrsta vina. No, ovaj je imperialac nabijen je svakojakim okusima zbog kojih je doista dojam ne da je u čaši komad već cijela torta. I kada me pitate zašto sam se ponovo udebljao, evo vam razloga – lako je bilo slistiti limenku od pola litre ove Gardenove rođendanske torte nastale u suradnji s norveškim Lervigom. Treba reći i kako će ova sjajna Gardenova rođendanska piva biti dostupna na 47 lokacija u Europi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.