Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Godina dana Varionice i jedan odličan stout

Objava 07. veljače 2016. 0 komentara 1309 prikaza
Varionica Davora i Matije danas je jedan od popularnijih neovisnih brendova
Varionica Davora i Matije danas je jedan od popularnijih neovisnih brendova
Robert Anić/PIXSELL

Idemo odmah na jedan vrlo bitan podatak – niti jedna domaća zanatska pivovara u ovih sada već više od godinu i pol dana od prve komercijalizacije nije zatvorila svoja vrata. Niti jedna! Opstali su svi a bit će ih još i više. U ovim okolnostima kada se domaća neovisna piva traže sve više, to može biti samo dobra vijest. Godinu je dana, eto, ovog vikenda proslavila i Varionica. Davor, Matija i njihova ekipa bili su među prvima koji su se odučili na ovaj put u neizvjesno. Jer to doista jest tako. I danas, kada je već dosta vremena proteklo od pojave prvog domaćeg neovisnog piva koje ste mogli kupiti, vrijedi kako je put na tržište sve samo nije lagan. Ma kakvi, put je do uspjeha okovan trnjem. Tu su komplicirani državni propisi, tek nešto olakšani korigiranim trošarinama koje pivovare čujem doista i dobivaju, veliki igrači na čelu s praktično monopolistom. A ipak, Davor je ostavio dobar posao i s Matijom ušao u kuhanje piva. Nešto je novca stiglo od HBOR-a i eto, počelo se. Varionica i danas ima možda i najbolje izražen vizualni identitet, dobru priču oko svojeg piva što su zadržali i danas. U ovih godinu dana napredak je ogroman, nisu ovo vrijeme mladići potrošili uludo te je danas Varionica sa svojim pale aleom jedan od najprepoznatljivijih i najpopularnijih trgovačkih marki neovisnog piva u nas. Ima tu nekih zasluga i njihov distributer Svijet piva. A nije bilo lako, potvrdit će to svaki pivar, prelazak s homebrewa u visokonakladnu proizvodnju nije nešto što se jednostavno provuče kroz excel tablicu, krivulja je učenja ovdje vrlo strma. Dečki su sve to izdržali i navršili punu godinu.

Moja je velika sreća što u naslov nisam morao stavljati nešto poput „kao da je bilo jučer“. Jer poklon su dečki donijeli sami sebi u obliku rođendanskog piva skuhanog za goste zagrebačkog kafića Sedmica u kojem se Varionica toči od početka. Riječ je o američkom stoutu, prvom tamnom pivu Varionice. Skeptici stoj jer je riječ o doista odličnom pivu pripremljenom sa šest sladova. Ne hvalim tek kurtoazno jer je dječacima rođendan. Jako tamno smeđe tijelo okrunjuje pjena solidne debljine. U aromi su izražene kava i čokolada koje se još više osjete u okusima koje donosi gusto tijelo, pogotovo kava. Prema kraju, pojavit će se nešto jača ali ne pretjerana gorčina pa će se uz umjerenu slatkoću dobiti jedan doista zanimljiv koloplet okusa. Sve će to potrajati do kraja i neće nestati odmah nakon ispijanja. Alkohola ima 7,4 posto, no njega nećete pretjerano osjetiti, balans je jako dobar a pivo vrlo pitko. Baš sjajno! Sve je u granicama pravila ovog stila te se slobodno može reći kao je ovo sada jedno od boljih hrvatskih tamnih piva. Doista, čini se da smo u nas postali pravi majstori za sve što uključuje prženi slad! Volio bih da se Varioničin stout nađe i u bocama pa bude dostupan šire i stalno, jer doista zaslužuje da ga svi probaju. Nema što, rođendan proslavljen baš kako treba a mi jedva čekamo drugi!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.