Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Harmoniju uživanja u mesu dosegnite s pravim pivom

Objava 11. ožujka 2015. 0 komentara 400 prikaza
Bolje i prirodnije kombinacije od piva i mesa teško se možemo sjetiti
Bolje i prirodnije kombinacije od piva i mesa teško se možemo sjetiti
Odabir pravog piva uz pravo meso ključan je za potpuno uživanje u pečenom mesu ili roštilju

Nakon što smo apsolvirali koji sir ide najbolje s kojim pivom, red je došao i na meso. Proljeće je već ovdje, lijepi dani se stidljivo probijaju kroz tjedni raspored, pa će uskoro doći na red i prvi roštilji, ali to ne znači da ćemo pobjeći od kuhinje i rola! Nadam se kako će i vama uobičajen prizor biti majstor za kakvom rešetkom s vilicom u jednoj a pivom u drugoj ruci, no pomognimo majstoru i uputimo ga na najbolji izbor. Doista, to je upravo prirodna kombinacija, ali koja funkcionira samo s pečenim mesom ili roštiljem, arome se ovdje prirodno poklapaju, i jedno i drugo bogato je aromama i okusima koji se u dobrom dijelu i poklapaju. Rekao bih to čak i za mirise. Na kraju krajeva, sladovi za pivu se i prže. Ovakav nekakav bi bio moj izbor, a budite bez brige, ove se stilove može pronaći i u hrvatskim dućanima. Treba se potruditi jer svaka vrsta mesa ima svoj osebujan okus koji traži pravu nadopunu, pa neće baš svako pivo pasati uz svako pečeno meso jer će se dogoditi da jedno drugome preuzme okus.

Hamburgeri – Iako je popularni fast food vrlo bogat okusima, a sada i u metropoli ali i drugdje postoji širok izbor, nije teško pogriješiti u izboru piva koje ide s njim. Tradicionalni hamburgeri najčešći su, dakle pljeskavica u društvu povrća, umaka i peciva s pommes fritesom sa strane i tu nećete nikako pogriješiti s niti jednim od pale alevoa koje sada već lako možete pronaći u domaćim dućanima. Zmajska, Nova runda ili Varionica, nema problema, sve ide. Ako ste birali pomnije pa pripazili da meso ne bude previše masno, pokušajte s nekim pilsnerom koji je nešto lakši od pale alea pa ovakvom burgeru i nešto bolje pristaje. Ako naginjete vegetarijanskim burgerima ili volite više povrća, jasno je da tu ide pšenično pivo, a na vama je da se odlučite hoće li to biti neko lakše belgijsko ili njemačko.

Piletina – Izbor ovdje ponajviše ovisi o tome kako ste piletinu pripremili a onda i o kojem se komadu radi. Ukoliko volite jače pečenu piletinu, neki amber ale bi tu bio sasvim u redu. Nećete pogriješiti niti s nekim dobrim lagerom, zašto ne bismo preporučili Bošnjak koji ima dovoljno tijela pa ga taj nešto jači okus neće ugušiti. Krilca ili bataci idu s pale aleovima ili india pale aleovima ako se radi o normalnoj pripremi. Ako više volite začinjeno tada slobodno uzmite porter, Zmajska je očit izbor, a ako vam je porter preintenzivan dobar će biti i stout i tu je, jasno, Agram stout Pivnice Medvedgrad koji nam dolazi 17. ožujka na Dan svetog Patrika.

Svinjetina – Opet je tu pale ale, a koji ćete od domaćih raspoloživih brendova uzeti ovisi o načinu pripreme i pečenja. Jače pečeno i začinjeno tražit će intenzivniji okus. Ukoliko volite umake, pa su oni i nešto pikantniji, porter je dobar izbor s kojim nećete pogriješiti, još će proći bolje s blažim umacima gdje može više do izražaja doći njegova aroma.

Odresci – O kojoj god vrsti mesa da se radi, riječ je o jačem jelu pa trebate potražiti i neko jače pivo. Tu idu i stout i porter, a ako si želite dati malo truda tražeći ga, ide i neki red ale. Priznajem, teško se odlučiti ide li uz odreske bolje vino ili pivo, neću prigovoriti vinu, ali stout jako dobro može proći uz tatarski biftek, bilo je to pravo otkriće probati ga uz taj komad sirova mesa.

Riba – Pa kako se radi o lakšoj hrani, ne bih tu previše komplicirao pa bih uz gradele preporučio neku pšeničnu pivu. Ne bih išao dalje od Weihenstephanera, Hoogardern može uvijek, pogotovo ako ipak pričekate toplije dane i više temperature, ta će vas piva savršeno osvježiti.

Kobasice – A što drugo nego neki dobar njemački lager! Od ovoga doista ne može klasičnije, pa čak i ako ste se odlučili na kuhanje umjesto na pečenje, opet će leći kako treba. Ali zaista, s bilo kojim pivom uz kobasicu nećete pogriješiti, pivo i kobaja naprosto idu ruku pod ruku.

Janjetina – Obzirom da je riječ o vrlo masnoj hrani intenzivna okusa, trebate i teže pivo. Belgijski dubbel, ima ga kod nas, ili neki jači indian pale ale idu dobro i izdržat će sve okuse koje janjetina nudi. Vjerujte, apsolutno se vrijedi potruditi naći janjetini, nebitno o kojoj se vrsti pripreme radi, pravi pivski par.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.