Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Homebreweri znaju kako se radi pravi lager

Objava 22. ožujka 2015. 0 komentara 578 prikaza
I ove godine Matt i ekipa drže školu za pivske suce
I ove godine Matt i ekipa drže školu za pivske suce
Sada već stvar doista izgleda kao prava akademija

Ne bih nikada objavio ništa o nezavisnom pivarstvu da se redovito ne održavaju različiti tulumi i okupljanja. Tek na tim događajima, daleko bolje nego u časopisima ili knjigama, možete se uvjeriti što to zapravo jest. Riječ je o kreativnosti, pedantnosti, znanju, gurmanstvu (jer piva i jest prehrambeni proizvod na kraju krajeva!), ali i odličnoj zafrkanciji, uživanju i druženju. Taj pivski camaraderei za mene je po svemu vjerodostojan, to je nešto za što je jako teško naći nekakvu usporedbu, pa doista nije teško odvojiti malo vremena i nešto ponekad i napisati.

I ove je subote održan jedan takav tulum na tradicionalnom mjestu, Magic Beer Roomu na Remetincu, s dodatkom – počela je još jedna akademska godina za pivske suce. I opet je to, a sada tako doista i izgleda, ozbiljna nastava koju pohađa 22 učenika, ali ovaj puta i sedmorica iz Slovenije. Doznajem kako je prijavljenih bilo i dvostruko više, no nastava ne trpi više učenika pa će se ostatak zainteresiranih morati strpiti do sljedećeg proljeća. Stožerni hrvatski pivski afficionado Matt Hollingsworth kao i do sada, protekle, mislim, dvije godine predaje kao da je doista riječ o nastavi na fakultetu. Ne čuje se niti muha, nastavu nismo poremetili niti mi u susjednoj sobi zagrijavajući se za tulum iza nastave.

A tema je ovog puta bio lager gdje su homebreweri kako se može piti daleko bolje od klasične ponude domaćih kafića. Ograničenja nema, niti straha, jer svatko može na probu donijeti što je skuhao a dobit će samo dobronamjernu kritiku ili pohvalu. Kao i uvijek, sjajno je bilo još jednom probati Primarijuseve klasike, a našao se tu i jedan Lambic mladića iz Varionice, čisto da nije sve baš u lageraškom stilu. Svaki puta netko ispadne zvijezda večeri, gospodin Sergio bio je to sinoć dobivši za svoj uradak mahom pohvale čemu se i ja priključujem. Tulum je to s kojega se ne odlazi sve dok ima mjesta za još jedno pivo ili piva naprosto nestane. S nestrpljenjem čekamo homebrew prvenstvo i još jednu konvenciju!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.