Blogosfera Volim pivu

I u Bosni se ne tako davno kuhalo trapističko pivo

Objava 17. veljače 2016. 0 komentara 550 prikaza
Trapisti u Mariji Zvijezdi danas prave vrlo traženi sir
Trapisti u Mariji Zvijezdi danas prave vrlo traženi sir
Nadamo se da će se netko sjetiti i recepta za pivo

Dakle, prošle godine je Večernji list objavio kako se u trapističkom samostanu Marija Zvijezda pokraj Banja Luke obnavlja proizvodnja trapističkog sira. Sjajna vijest i povod za sjajnu reportažu. Ukoliko je pročitate, u jednom ćete pasusu zapaziti kako se u Mariji Zvijezdi kuhalo i pivo. I to ne tako davno, sve do kraja Drugog svjetskog rata. Zaboravljenu informaciju ponovo mi je u fokus dovelo podsjećanje na prošlogodišnji tekst sa svetpiva.rs koji o tome govori. Naime, ima tome već 147 godina otkako je iz Austrije do Banja Luke stigao opat Franz Pfanner zajedno s još šest braće opata. Kupio je opat Franz zemlju od srpskog trgovca i ustanovio samostan. Malo pomalo mali je samostan od trošnih nastambi narastao do cijelog kompleksa gdje su vrijedni trapisti napravili i pivovaru. Kako to obično biva, cijeli kraj napreduje s trapistima, nije pivovara jedino što su podigli, ali je ipak njihovo pivo potaknulo najviše kontroverzi. Proizvodnja je piva, ne navodi se točno o kojem je stilu riječ, uz pomoć čeških stručnjaka počela 1879. a uz pravljenje piva održavala su se i predavanja o dragom nam napitku. Nacrte je donio upravitelj pivovare u Puntigamu, stanoviti Prunner, a najviše zasluga pripisuje se češkom pivaru Elegijusu Bravartu.

Sama je izgradnja trajala dugo, gotovo 20 godina, a odnijela čak i neke žrtve, četiri su opata, prema navodima svetpiva.rs, poginula gradeći je. Gradnja je tada prekinuta i ono što je napravljeno srušeno je pa se radi potpuno nova zgrada. Ali, pivo se prodavalo odlično jer je bilo daleko kvalitetnije nego lokalna. Distribuiralo se u Gradišku, Tešanj, Pribinić, Teslić, Prijedor, Kotor Varoš, Novi Grad , Varcar Vakuf, Jajce, Travnik, Krupu, Livno, Bihać, Sanski Most, Dubicu, Dobrljin i, naravno, najviše u Banjaluku. Konkurencija nije gubila vrijeme, koristeći sva sredstva, pa i optužbe kako se pivom po Bosni širi njemačka kultura, sprečavala je da se trapističko pivo „uhvati“. Pokušali su trapisti i s vlastitim lokalima u Bosanskom Novom, Bugojnu, Jajcu, Prijedoru, Prnjavoru i Tuzli gdje tako nečega nije bilo. No i od toga moraju odustati po istom receptu, bojkot njemačke kulture u obliku piva pa i optužbe da se bave svjetovnim poslovima a ne vjerom. Navodno su trapisti svoje pivo nudili i kao lijek rakijskim alkoholičarima koje su liječili s četiri litre svojeg piva dnevno. Jasno je kako su od rakije odustali a navukli se na pivo! Nakon Drugog svjetskog rata, navodi se i u Večernjakovoj reportaži, pivovara je nacionalizirana i danas djeluje pod imenom Nektar. Ta je pivovara, jasno, prisvojila svu tradiciju koja s njom ide iako piva nemaju baš previše veze s onim što su radili trapisti. Danas jedino opat Tomislav zna recept za pravljenje traženog sira iz Marije Zvijezde. Tko zna, možda se netko sjeti i kako se pravilo tamošnje pivo!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.