Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Intriga ispod mora – kako je Primarius Krampus postao Podmorius

Novo pivo: Originalni zagrebački craft, Primarius Craft Pivovara, ima novi intrigantni uradak
Objava 07. ožujka 2021. 0 komentara 201 prikaza
Foto : Primarius Craft Pivovara
Foto : Primarius Craft Pivovara
Opet kreativna pivovara iz Zagreba svoje pod morem odležano pivo upakirala je i u zanimljiv omot

Inače sam odležavanje vina i piva ispod mora držao tek kvalitetnim marketinškim trikom ne vjerujući da se teško može utjecati na sadržaj dobro začepljene boce, pa čak i kad je se stavi duboko ispod površine mora. I to je još jedna lekcija koju sam naučio, itekako može. Kada su mi Mario Žerjav i Bruno Blažičko ljetos dali bocu odležanog Krampusa pospremio sam je čekajući neki dobar trenutak ta je probam usporedno sa samim Krampuso.

Ne očekujući ništa, dakako. Kada sam konačno jedne subote sjeo i otvorio oba pita, dočekao me jedan zaključak i jedno iznenađenje. Zaključak je kako je Krampus doista odlično pivo, zaista dobro ječmeno vino. A iznenađenje je koliko ga je odležavanje na morskoj dubini izmijenilo. Kako sam bio pisao u tekstu o Primariusu koji je u novinama izašao početkom rujna, boce Krampusa i piva nekoliko drugih hrvatskih pivovara položene su u Ikarske vruje. To mjesto kod Ike podno Učke smatra se geološkim fenomenom, riječ je o izvoru ponornica iz dubina kraškog kraja i to ne samo s Učke nego moguće i s Alpa. U tom svojevrsnom prirodnom podrumu polažu se na sazrijevanje vina, a sada i piva.

U jučerašnjoj objavi Primariusa ima i dodatnih informacija, pivo je na dubini od 20 metara ležalo devet mjeseci na stalnoj temperaturi od 10 Celzija koja dolje vlada, pa onda još i osam mjeseci u kontroliranim uvjetima u pivovari. I prije ovoga neke su pivovare odležavale svoja piva ispod mora, no ovo je bilo po prvi puta da sam tako nešto mogao i probati, i to pivo odležano upravo u Ikarskim vrujama. Koji točno kemijski proces se događa ne znam, za sada, jer je interesantno to malo provjeriti. Razlog – gotovo kao da se radi o dva različita piva.

Za Podmorius, kako su Bruno i Mario nazvali ovo odležano pivo, kažu kako je sour-ish, što je sasvim točno, kiselkasto je, podsjeća, recimo, na neke belgijske kiseliše. No, mene je više impresionirala tekstura. Kada vam netko kaže 'mineralnost' onda ja to zamišljam upravo tako, tekstura, onako, mramorasta, da i ja koristim malo takve pojmove, puno drugačija od mekog Krampusa. Da je riječ o različitom, promijenjenom, pivu vidjet ćete već i po boji gdje je Podmorius znatno tamniji. Sve to zajedno prilično je intrigantno, pa i osvježavajuće, ali je i posebno, što znači da se neće svidjeti baš svakome. Ono što čujem, gurmani Podmoriusa prihvaćaju dobro, oni koji su dobili bočice ranije, tako da je moguće da je u ovih nekoliko mjeseci koliko je pivo još ležalo, možda došlo i do još neke promjene. Znači da je vrijeme da ponovo svratim do Primariusa na seansu originalnog crafta. Uvijek treba spomenuti kreativnost dvojice 'primariusa za pivo' kako ih je nazvao kolega urednik Nedjelje, pa je tako Podmorius zanimljivo pakiran u kutiju s likom, naravno, Primariusa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.