Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Iza Paradigme 3 Crafter'sa skriva se doista odlični doppelbock

Novo pivo: Smatrao sam odlično idejom da pivovara Crafter's pokrene liniju specijala
Objava 24. prosinca 2020. 0 komentara 559 prikaza
Novo Crafter'sovo pivo replika je piva nagrađenog na Hrvatskog homebrew prvenstva 2016.
Novo Crafter'sovo pivo replika je piva nagrađenog na Hrvatskog homebrew prvenstva 2016.
Foto : Pivovara Crafter's

Smatrao sam odlično idejom da pivovara Crafter's pokrene liniju specijala. I ime Paradigme učinilo mi se zanimljivim jer je asociralo na neku promjenu, iako je ovdje 'dodatak' prava riječ obzirom na to da i dalje smatram kako je osnovna paleta ove pivovare dobra a kojoj je u međuvremenu (ipak) dodan i zaista dobri pale ale. Recimo, teško ćete me pokolebati u uvjerenju kako je english IPA Escape jedno doista odlično pivo, a u tome, doduše, i nisam sam. Prva je Paradigma bila double IPA, jedno doista dobro pivo kojim je Silvije Boroša, glavni pivar ove pivovare nastojao što je više moguće pratiti pravila tog podstila india pale alea.

Druga je Paradigma bila barrel age dale, pivo koje se nije držalo nekog određenog stila, no opet u redu ali je ostalo prilično potcijenjeno za ono što je nudilo. I sada je ovdje, po meni, najbolja Paradigma do sada. I mislim da će biti još onih koji će se s time složiti kao, možda, i s tvrdnjom da je ovakvo pivo došlo u pravo vrijeme kao i da nam je neki doppelbock i nedostajao. Ne sjećam se da je netko, osim Medvedgrada s Gričkom vješticom koja se ubraja pod takva piva, radio komercijalni doppelbock, još bock ima Pivovara Daruvar, jedino Salvator od Paulanera ostaje kao predstavnik tog tradicionalnog njemačkog stila. Dakle, znamo da je bock jaki tamni lager koji ima i nekoliko svojih izvedenica.

Najjači među njima je doppelbock. Odmah je to uočljivo jer kad nešto ima dodatak 'double', 'doppel' ili 'dubbel' onda znači da je nečega više nego kod osnovnog stila, ili akohola ili hmelja, ako se radi o, primjerice, IPA-i. Kod doppelbocka radi se o alkoholu. Sam ovaj podstil nastao je u jednom franjevačkom samostanu, Svetog Franje Paulskog u Munchenu. Eto, čisto da znate odakle potječe Paulaner. Ti su fratri kuhali vrlo jako pivo koje je zapravo imalo ulogu tekućeg kruha jer su ga pili ponajviše u dane posta. No, stil se održao pa se radi i danas, i dalje s visookom razinom alkohola. Kao posveta tom fratarskom pivu Paulaner i danas ima Salvatora, kako su svoje jako pivo zvali munchenški fratri.

Crafter'sova Paradigma 3 interpretacija je tog tradicionalnog stila rađeno onako kako to Boroša obično radi. Riječ je o nagrađenom pivu s Hrvatskog homebrew prvenstva 2016. godine što je ozbiljna garancija da je pivo dobro, a nakon što je doppelbock napravio, glavni pivar Crafter'sa pustio ga je da odleži devet mjeseci. Nije teško pronaći karakteristike ovakvog piva, sladno je, s vrlo malo ili nimalo hmelja, dosta alkohola

I to je sve ovdje, lijepe sladne arome, vrlo tamna bakrena boja ne otkrivaju što dolazi kod ispijanja. Odnosno samo djelomično, jer čak 8,8 posto alkohola, što je podosta iznad uobičajenog, u aromama se ne osjeti uopće. I to je tako i kod okusa, a ono najvrjednije u popisu osobina jest gotovo nevjerojatna pitkost za ovaj stil i tu količinu alkohola. Sve je to doista dobro, sladnost dopunjena mirisom i okusom kakvog slatkiša čini ovo pivo doista prikladnim za blagdanske stolove ovih blagdana, bilo uz kakvu pečenku ili kalorični kolač, od čokolade, recimo. Koliko znam, u Vrutku je cijena i više nego povoljna za ovo pivo, riječ je ponovo o jednoj od isplativijih pivskih kupnji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.