Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Je li sumeranski recept za pivu najstariji recept uopće?

Objava 31. ožujka 2015. 2 komentara 714 prikaza
Stari su Sumerani zapisivali svoje recepte za pivo
Stari su Sumerani zapisivali svoje recepte za pivo
Prema svemu sudeći, sumeranski recept za pivo prvi je recept uopće

U okolici Tel Aviva arheolozi su pronašli dokaze kako su stari Egipćani pod 1) obitavali na tom području i pod 2) kuhali pivo. No to zaista nije ništa novoga, znalo se i prije da su Egipćani imali pivovare, ali oni zapravo niti nisu prvi. Službeno, to su žitelji stare Mezopotamije, Sumerani koji su ostavili i pisani trag, čitav niz zapravo, koji svjedoči da su već oni, prije nekih gotovo pet tisuća godina kuhali pivo. Ali, niti oni nisu prvi. Pivo se kuhalo već u razdoblju neolitika, pa ne samo da se kroz posljednjih stotinjak godina koliko traje svekolika pivska revolucija pokušalo odgovoriti na pitanje kada se pivo pojavilo, već se jedno vrijeme vodila i polemika oko toga što je bilo prvo – kruh ili pivo! Neki konačan odgovor zapravo niti nije dobiven, sve su teorije, kao i sve što se tiče pracivilizacije odnosno pojave homo sapiensa, te uzročno-posljedične veze i zaključci. Po jednoj teoriji, da bi se kuhalo pivo trebalo je imati posuđe, dakle neolitik sigurno jest, ali sigurno nije prije. Kasnije su se na to nadovezale i pronađene slike iz tog razdoblja prema kojima se nedvojbeno prvo pekao kruh, a da bi onda neki arheolozi zaključili da su se prve pive kuhale utapanjem kruha u vodu. Dakle, gotovo je sigurno da je kruh ipak bio prvi. No, iako opet ne posve sigurno, sumerski je recept za pivo vjerojatno prvi zapisani recept u ljudskoj povijesti.

Ta je prva organizirana ljudska civilizacija imala i božicu piva, Ninkasi i, reklo bi se, cijelu kulturu s pivom povezanu. Brojni su zapisi iz te praere, par stotina čak, koji govore o pivu, ima tu čak i stihova! Prije nekih 35 godina, mala je skupina Amerikanaca zapravo pokušala i skuhati sumersko pivo slijedeći taj prastari recept. Sumerani su, dakle, koristili samo ječam, ali su dodavali i med. Dobili su piće boje soka od crvene naranče koje je vuklo, logično, na okus meda, imalo 3.5 posto alkohola, vrlo malo gorčine. Normalno da se to nikako nije dalo prodati iz jednostavnih razloga – u tim prvim pivama nema hmelja a kuhano je za jednokratnu uporabu, nije ga se dalo držati. Zanimljivosti tu ne staju jer postoje zapisi i kako se to prvo pivo pilo. Kroz slamku! Bilo je, naime, vrlo gusto, na dnu je bilo taloga, pa je pijenje kroz slamku, gotovo uvijek u društvu gdje postoje dokazi da se čak radilo i o vrsti rituala, da ne kažemo tuluma, bilo najprikladniji način. Postojala je i zakonska regulativa. Sam je kralj babilonski Hamurabi donio zakon da će se svakog trgovca pivom koji kupcu naplati previše usmrtiti utapanjem. Hm, pa to je zaista nešto za razmisliti… Jasno je također da ni tada pivo nije bilo ekskluzivan napitak, već kao danas, namijenjen svima. I dalje nije posve jasno da li se radilo o prije svega tekućem kruhu ili naprosto o napitku za slobodno vrijeme. Sigurno je da su Egipćani svojim radnicima davali pivo u prehrambene svrhe. Ima nekih dokaza da je zapravo pivo bilo i prvi penicilin, znatno prije Alexandera Fleminga. Nubijci, stari narod koji je živio na području Sudana, pili su pivo, a u njihovim je kostima nađeno dovoljno tragova antibiotičkog tetraciklina, antibiotika dakle. Egipćani su prvi donijeli pivo u Europu, ali ono se nije „uhvatilo“ ni među Grcima niti među Rimljanima. Prihvatili su ga tek barbari sa sjevera.

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Štovani gospon bloger plus za članak jedino bi volil čut malo precizniji opis tog recepta, zapraf načina na koji su spravljali pivu ?!

  • Avatar Zoran Vitas
    Zoran Vitas:

    hm! budem vidio ima li to smisla, moguće da se to može i doma napravit, ali u svakom slučaju da se pronaći po netu...