Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Jeronim nastavlja priču o hrvatskom samostanskom pivu

Nekako mi se čini da bi dobro bilo da grad i njegova turistička zajednica promoviraju samostansko pivo. Pomoglo bi humanitarnim naporima fratara, a i grad bi dobio još jednu atrakciju
Objava 22. svibnja 2020. 0 komentara 1164 prikaza
Drugo pivo koje potpisuju fratri samostana na zagrebačkom Svetom duhu je porter
Drugo pivo koje potpisuju fratri samostana na zagrebačkom Svetom duhu je porter
Ponovo atraktivna i adekvatna etiketa, a sada pivo kao i majicu te čašu možete kupiti u webshopu

Vjerujem da se sjećate priče o pivu S.anto, odnosno svetog Ante. Prije koliko, ravno godinu dana izgleda, pisao sam na stranicama Večernjeg da fratri iz samostana na Svetom duhu namjeravaju prodavati pivo. I taj S.anto, odnosno pivo svetog Ante prihvatio se dosta dobro, pitki blonde je adekvatan za naše pivopije, a opet kao ale ima neku poveznicu s tradicijskim samostanskim pivima. Godinu dana kasnije, eto Jeronima, tamnog piva koje je lani bila želja. Novo je pivo franjevaca konventualaca iz Samostana svetog Duha porter, slično kao i S.anto vrlo je pitak, ugodno aromatičan i ukusan, tako da se ni njemu ne može prigovoriti kao ni starijem svjetlijem bratu. Priča je u osnovi ista, prihod od Jeronima kao i od S.ante franjevci će koristiti za financiranje svojih dobrotvornih aktivnosti, javne kuhinje te održavanje samostana, onako kako to i inače biva drugdje u svijetu, pogotovo kod trapista koji, kako znamo, imaju i komisiju koja kontrolira je li sve u skladu s pravilima. Mislim kako je pojava drugog piva koje potpisuje samostan na zagrebačkom Svetom duhu dobra vijest, jer povezivanje je katoličkih redova s pivom, sirom i kruhom, dakako i vinom, rjeđe maslinovim uljem prisutno u praktično svakoj zapadnoeuropskoj katoličkoj zemlji. Nešto manje u središnjoj i istočnoj Europi, dalo bi se tu ponešto istražiti, ovako na prvu ruku reklo bi se kako to ima dosta veze i s vladavinom komunizma, ali vjerojatno ima i drugih razloga zašto se u tom dijelu Starog kontinenta tako nešto nije razvilo u mjeri da bi postalo i identifikacijom. Znamo da je i na ovim prostorima bilo trapističkog piva. U pivovari Marija Zvijezda kraj Banja Luke pravilo se pivo koje je prema svemu sudeći bilo pilsner, bilo je iznimno cijenjeno i kvalitetno, toliko da su trapisti razvili cijeli biznis. Da bi onda sve prestalo iza Drugog svjetskog rata kada pivovara prelazi u državne ruke pa se tamo danas proizvodi Nektar. Osobno bih volio da ova franjevačka piva budu ograničeno dostupna kao i do sada, ali da ga grad i njegova turistička zajednica prepoznaju kao svojevrsnu atrakciju. Pomoglo bi to i humanitarnim naporima fratara, financiranje javne kuhinje, a možda dovelo i do trećeg samostanskog piva. Ionako čujem da je u planu, pa ako Jeronim pokaže dobar potencijal, možda već uskoro vidimo još jedno pivo s etiketom na kojoj piše – dobro, fratarsko! Da ne zaboravim, i fratri imaju web dućan gdje osim piva možete kupiti i majice te čaše s logotipom kakav je i na bocama, a po meni je doista vrlo uspio, djelo je bivšeg kolege Tvrtka Zelića.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.