Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Novo pivo: Kašelanska Familia ima dva nova piva - Bracera i Reoplan pitkošću pobjeđuju vrućinu

Dva jako dobro napravljena piva popularnih stilova ono su što mnogi traže ne samo za vrijeme ljetnih vrućina, pivo kojega se može popit, koje ima aroma i okusa, ali u ničemu ne pretjeruje. Baš dobro napravljena piva
Objava 17. srpnja 2020. 0 komentara 184 prikaza
Nova dva piva iz kaštelanske Familije za mene su dobar primjer kako se rade blonde i pale ale
Nova dva piva iz kaštelanske Familije za mene su dobar primjer kako se rade blonde i pale ale
Foto : Familia

Mora se priznati, ne može se ne primijetiti da je jedna od najskladnije ispričanih priča domaćeg crafta ona pivovare Familia iz Kaštel Kambelovca. Marina i Darko Subotić čiju stranicu Hoću pivo vjerojatno još i danas čitaju oni koji se upoznaju s kuhanjem piva počeli su svoju priču s Feratom, crvenim aleom na čijoj je etiketi upravo ferata, lokomotiva uskotračne željeznice kakva je nekada prometovala tračnicama Dalmatinske Zagore. Onda se pojavio Chocolate Stout za koji je važan sastojak, čokoladu, priskrbio jedan od popularnijih Splićana, Marino Biškić. I sada su tu dva nova piva namijenjena ljetu, Bracera i Reoplan. Bracera je srednjodalmatinski teretni obalni jednojarbolni jedrenjak 19. i 20. stoljeća, upravo nekako onakav kakvim je prikazan na etiketi tog novog Familijijog piva. Reoplan opet je jedan arhaizam, riječ je o načinu kako se u počecima zrakoplovstva u Dalmaciji izgovarala riječ 'aeroplan', dakle avion. I upravo je na slici jedan takav klipni dvokrilac kakvi su parali nebo tamo negdje početkom prošlog stoljeća. I sve je to doista skladno, lijepo dizajnirano, primjesa arhaizma adekvatna je, jer jug i jest takvo podneblje, prošlost i povijest duboko su utkani u tamošnje biće te su i dalje važni. No, nas ipak više zanima pivo. I meni su se oba nova Familijina piva dopala. Riječ je o pivima kakvima već neko vrijeme i sam naginjem, pitkima, upravo za toplije dane, onakva kakva bih svrstao u kategoriju 'svakodnevno'. Jer blonde ale Braceru i američki pale ale Reoplan doista je lako piti, ne zahtijevaju nikakav dodatan napor, pa ih možete ponoviti u nekoliko rundi. Blondova sada kod nas ima dosta u ponudi, no nekako mi se čini kako većina pivara kod njih u nečemu malo pretjera, pa se izgubi njihov osnovni smisao, a to je pitkost, takva da je tek pola stepenice iznad lagerskog piva.

Ovdje to nije slučaj. Bracera je dobro napravljen američki blonde u kojem su korišteni hmeljevi Simcoe i Cascade. No, ništa pretjerano, decentno ali opet dovoljno da se jasno osjeti njihova prisutnost kroz lagane note citre i bilja. Bracera je doista vrlo pitka, zaista lagana, s dovoljno okusa koji podsjete na arome i gorčine koja otvara put za sljedeći gutljaj. Odlično pivo za žeđ, imate dojam da biste mogli bez problema riješiti nekoliko boca. Reoplanu bi se mogle pripisati slične karakteristike kao i Braceri. Kod nas ako ima nečega, onda je to pale ale. Isto se, čini mi se, zna zaboraviti da to pivo mora imati hmeljnih aroma, više okusa, ali i da mora ostati pitko. Sjećam se davne lekcije jednog odličnog pivara koji me je uputio na temeljnih pale ale, onaj Sierra Nevade, to ti je to, rekao je, nema pretjerivanja. I kod Reoplana je tako. U Familiji su koristili pet hmeljeva, Cascade, Centennial i Columbus u kuhanju a u suhom hmeljenju Amarillo i Citru.

Kada to kažem, moglo bi se nabrzinu zaključiti kako će iz boce prokuljati hmeljna bomba poželjna hopheadovima. Arome koje ovi hmeljevi pružaju, citra, bilje, nešto cvjetnih, malo zemljanih aroma, ovdje su ali na onaj jedan ugodan način gdje neće odbiti nekog pivopiju startera jer mu je nešto 'pre' a bit će sasvim dovoljne nekom znalcu koji će se malo poigrati prepoznavanja hmeljeva prije nego popije prvi gutljaj. I opet je to jedno pitko pivo, pravilno gazirano, s doista dovoljno gorčine. I jedno i drugo pivo lijepo je u čaši, blonde one žute a pale ale svijetlije bakrene boje, čista su, s debelom gustom bijelom pjenom koja se ne da, teško pada i ostane na stijenkama čaše. Ako mene pitate, onda su ovo primjeri kako trebaju izgledati blonde i pale ale. Po meni, barem. Ljeto je, pa ako tražite rješenje za vrućine dok ste na moru, evo ih, ne vjerujem da ću bilo koga razočarati ovom preporukom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.