Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Koliko kalifornijski pivari potroše vode u najsušoj kalifornijskoj godini

Objava 13. svibnja 2015. 0 komentara 114 prikaza
Kalifornijski pivari troše ogromne količine vode prvenstveno u proizvodnji
Kalifornijski pivari troše ogromne količine vode prvenstveno u proizvodnji
U sunčanoj američkoj državi teče najsuša godina

Prošlog je tjedna kalifornijska udruga craft pivara objavila koliki je doprinos njihovih članova ekonomiji te sunčane države. Craft pivarstvo pridonijelo je kalifornijskom gospodarstvu sa 6,5 milijardi dolara što je povećanje od 18 posto u odnosu na 2013. Završno s ožujkom 2015. bilo je 554 pivovara u državi koje su proizvele 540 milijuna litara piva. Ipak, ovakav napredak ima i tamniju stranu.

U Kaliforniji, naime, vlada povijesna suša a pivo, koliko god popularno i unosno bilo, ipak traži ogromne količine da ga se proizvede. Najviše se potroši u proizvodnji gdje 95 posto pivovara potroši 477 do 1153 litara vode da bi se napravio 159 litara piva.

Tako craft pivari u Kaliforniji potroše oko 2115 milijuna litara vode u proizvodnji te još 352 milijuna litara koji se godišnje pretvore u pivo, dakle u kuhanju, ukupno je to 2467 milijun litara.

Toliko godišnje u Kaliforniji potroši 12 tisuća ljudi za opće potrebe ili jedan zasad badema na površini od 640 jutara. U Kaliforniji, naime, zasadi badema prostiru se na oko milijun jutara površine. Uzgoj ječma i hmelja traži još vode pa tako navodnjavanje tih zasada traži 2236 litara vode da bi se od tih plodova napravilo manje od četiri litre piva.

Ipak, kažu u kalifornijskoj pivarskoj asocijaciji, ponajviše ječma i hmelja dolazi iz uvoza. Svejedno, stručnjaci su pivu skloni ustvrditi kako potrošnja sve te vode ne utječe previše na opće sušno stanje u Kaliforniji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.