Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Off-topic: Kombinacija domaćeg gina Flying Goat i tonica Count's Drinks istinska je atrakcija

U Hrvatskoj se danas proizvodi niz kvalitetnih ginova, imamo i svjetsku marku, no sada imamo i autentičnu domaću kombinaciju gin tonic koja dolazi iz Istre
Objava 24. studenoga 2021. 0 komentara 324 prikaza
Konačno imamo i tu kombinaciju, ali treba isprobati i Ginetu te pivo i ale od đumbira
Konačno imamo i tu kombinaciju, ali treba isprobati i Ginetu te pivo i ale od đumbira
Foto : Manuel Paljuh

Ginovi su se vratili na police hrvatskih barova i kafića zajedno s valom craft piva. Nikada do sada nismo imali takvu ponudu ovog dobrog žestokog pića koje svoje porijeklo vuče iz Nizozemske, najprije zbog vjerovanja u ljekovita svojstva, pa se onda kroz Flandriju i južnu Francusku lagano širio Europom. U Engleskoj s kojom ga danas najviše povezuju prihvaćen je nakon što se i tamo pojavljuje to piće s naglašenim notama borovice po kojima je piće i danas prepoznatljivo. Vjeruje se da je prvi gin spravio nizozemski doktor Franciscus Sylvius de la Boe u 16.stoljeću. U nas dugo je vremena apsolutni vladar bio Beefeater, solidni tradicionalni gin prvi puta proizveden 1820. godine, danas u sklopu grupe Pernod Ricard, u nas najčešće prisutan u stilu London Dry. No, želja za novim okusima privukla je ginu novi val publike nošen i pojavom niza solidnih, pa i više od toga etiketa poput Hendricksa koji je postao kućnim ginom domaćih lokala istisnuvši praktično Beefeater, ali onda i craft ginova koji su se pomalo probijali sve do trenutka kada tituli najboljeg London Dryja na svijetu odnosi Old Pilot's, sada već legendarni domaći gin. Ono što je posebice dobro jest što se uz Old Pilot's pojavio i niz zaista izvrsnih domaćih ginova od kojih je jedan Flying Goat koji se pravi u destileriji Istarska kapljica na OPG-u Gorana Špehara.

Riječ je o doista dobrom ginu, modifikaciji London Dryja, borovice ovdje ima napretek, 'šiša' sa svih strana, da biste onda pronašli i one note zbog kojih se ovo piće zove Istrian Dry Gin, a ne baš London Dry. Uz borovicu ručno branu na Ćićariji u aromama će se pomaljati korijander, kardamom i cimet te agrumi, kako je i navedeno, dakle sve ono što će nas podsjetiti na Sredozemlje uz indijski začin kardamom koji se u nas koristi neko kraće vrijeme, susretao sam se s tom biljkom, recimo, u nekim pivima. Da se radi o kvalitetno napravljenom ginu svjedoči i to da se alkohol kojega je solidnih 43 posto praktično – ne osjeti. Niti kada je gin ohlađen niti kada je na sobnoj temperaturi. A borovica je tu snažno prisutna uvijek. Zaista dobro napravljeno. Kao stvarni razlog zašto sam dobio ovaj gin istaknuta mi je njegova pratnja. A to su domaće đumbirovo pivo, đumbirov ale, tonic i Gineta, poznato istarsko bezalkoholno piće koje je nekada radilo praktično svako tamošnje kućanstvo. Sve to dolazi iz Count's Drinksa također iz Kaštelira gdje ih izrađuje Marko Bratović.

U ovom istarskom mjestu očito imaju afiniteta prema dobrim pićima kao i prema suradnji jer su upravo nedavno predstavili prvi domaći gin tonic. I to je bio smisao ovog isprobavanja koje sam obavio bez uobičajenih dodataka koji takvom piću idu. Pića od đumbira uglavnom su svojstvena Otoku, no ovaj je korjenasti plod prirode i u nas je popularan zbog atribucije ljekovitih svojstava. Đumbir koji su koristili u Count's Drinksu došao je iz Perua, pa sudeći prema osobinama pića koja su od njega napravljena vrlo je potentan. Jer, đumbirovo pivo odiše tim plodom sa svih strana uz jaku pikantnost pri kraju ispijanja. Tako je borba borovice koja dolazi iz gina u pravilno doziranim količinama jednog i drugog pića evidentna, a u njoj će se borovica ipak bržim korakom povući. S đumbirovim aleom je drugačije, ovo piće nije toliko pikantno ali i dalje snažno isijava đumbir no s ginom se dobije interesantna mješavina koju vam neće biti žao ponoviti. Oba đumbirova pića, dakako, samostalno funkcioniraju kako i trebaju, na osnovnom se sastojku nije štedilo. Jasno, najveći izazov bilo je pripremanje gin tonica od dvaju domaćih pića.

Kao što vjerojatno već znate, osnovni je sastojak tonica kinin za kojeg ovdje naglašavaju da ga dobivaju iz kore kininovca zbog čega je i prihvaćen već u ranom 19. stoljeću zbog svojih svojstava zbog kojih se uspješno sprečavala malarija. No, želim ponoviti nešto što izgleda doista treba ponavljati. Tonic jest lagano gazirano piće, no niti približno onima kakve ćemo u velikim formatima pronaći u lokalnim supermarketima i koji su, nažalost, prihvaćeni od šire publike kao sinonimi. Doista bi bilo šteta ovaj sjajan gin utopiti u masu mjehurića pregaziranog pića a ne u Count's Drinks Tonic Water koji je doista dobar, pravi predstavnik svoje vrste, vjerojatno ne pretjerujem ako bih rekao da ga se da uspoređivati s onim ponajboljima poput u nas sve češće korištenog Fentimansa, usudio bih se reći kako bi bilo interesantno poigrati se i s Franklin & Sons koji je među najboljima na svijetu. Ovaj tonic ima dovoljno gorčine, prepoznatljiva nota kinina je isto tu, pa se s ginom prepunim borovice u društvu korijandera i drugih aroma čini jednu intrigantnu mješavinu koja podsjeća zašto se uopće pije gin tonic, a ne suhi gin, što je u slučaju Flying Goata sasvim prikladno, doista je dobar i sam po sebi.

Ovo je doista vijest važna koliko je i interesantna, možemo dobiti u potpunosti domaće izrađeni gin tonic. Kod Ginete nije bilo nikakve dileme niti je, realno, imalo smisla baviti se suvišnim isprobavanjem. Gineta Count's Drinksa napravljena je od borovice, kako se većinom i inače radila, i to, kao kod gina, od one pronađene na Ćičariji. Dakle, imamo dva preklapajuća okusa i mirisa, pa dolazi do inflacije borovice sa svih strana, uz dodatak slatkoće i malo jače gaziranosti Ginete. Intrigantno, tko zna kakvih bi još ideja bilo prije više desetljeća kada ovo bilo kućno bezalkoholno piće u Istri a koje je prije desetak godina pokušao na većoj skali oživjeti i sam Ivan Jakovčić, međutim bezuspješno. Nadam se da će se u kontinentu naći barem kombinacija domaćeg gin tonica, ako ne, nikako je ne treba zaobići u prolasku kroz Istru.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.