Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Kome se ne sviđa Noć vještica, možda će se pronaći u Pivioničinu bundevinu pivu

Objava 31. listopada 2016. 0 komentara 775 prikaza
Pivioničin Pumpkin Ale drugo je hrvatsko pivo od bundeve
Pivioničin Pumpkin Ale drugo je hrvatsko pivo od bundeve
Makar kada se pogleda cijena, ne treba dvojiti treba li ga probati

Noć vještica slavi se noć uoči blagdana Svih svetih, dakle večeras. Tradicijski, ovdje taj praznik, Halloween, ne slavimo, čak ima onih koji tvrde kako je on nespojiv s katoličkom tradicijom već, prije svega zato što korijene vuče od starih Kelta, dakle iz paganizma. No, kao i dosta toga što smo preuzeli iz zapadnog društva (marketinga) tako je i Noć vještica postao neki neslužbeni praznik. Vjerojatno i stari film Johna Carpentera, vjerojatno najpoznatiji horror svih vremena koji se i zove Noć vještica. I tako će i kod nas biti gomila tuluma po raznim lokalima, što vjerojatno i nije toliko loše. Novost je ove godine, međutim, što ovaj puta u svojim omiljenim kafićima u kojima se toče i piva neovisnih pivovara možete popiti i pivo pripremano s bundevom, onakva kakva su u Americi popularna već nekih 25 godina. No, ako ste mislili da su se ta piva pojavila s craft revolucijom jako ste u krivu. Njihova povijest seže čak i prije proglašenja američke neovisnosti, a razlog je – siromaštvo. Bundeva je, naime, jedna od najranije udomaćenih kultura, u kasnom je 18. stoljeću bila prevladavajuća na farmama američkih doseljenika. Ječam je bio rijedak pa tako isto toliko rijedak i kao sastojak za pivo. Umjesto njega koristila se upravo bundeva. Brojni su napisi o povijesti piva od bundeve, manje-svi se oslanjaju na djelo 'Bundeva: Zanimljiva povijest američke ikone'. Tamo autorica utvrđuje kako se pivo s bundevom kuhalo najkasnije u 17. stoljeću. Nalazimo i recept iz 1771. godine u kojem se točno opisuje kako se kuha pivo s bundevom, ne pretjerano različito od piva u kojem se koristi ječmeni slad. No, kako je američka ekonomija napredovala a time i ječam postajao dostupniji, tako je i bundeva malo-pomalo nestajala iz piva. Sve do prije 25 godina kada Bill Owens iz američke craft pivovare Buffalo Bill, tada još brewpuba u kalifornijskom gradiću Haywardu. Njega je da skuha pivo od bundeve motiviralo čitanje o tome kako je George Washington, prvi američki predsjednik, kuhao takvo pivo u svoje vrijeme. Ono što je Owens dobio nije mu se osobito dopalo, znamo da je bundeva slaba u okusu. Sjetio se jednostavnog trika, primijenio je začine koji se nalaze u tradicionalnoj američkoj piti od bundeve, gdje prevladavaju klinčić i cimet. Tako je nastalo ono što danas poznajemo kao pumpkin ale. Jedno smo hrvatsko pivo od bundeve imali prilike isprobati za tradicionalne Bučijade u Ivanić Gradu. Crafter'sov Pumpker za tu priliku nazvan Bučko iznimno je dobro primljen, a trend se nastavio i dalje, rado ga piju svi. Ovog vikenda dobili smo i još jedno takvo pivo koje je napravila Pivionica. Njihov pumpkin ale napravljen je od pet sladova, dvije vrste bundeve, Kabocha i Butternaut koje su prije ubacivanja u sladovinu pečene, a mala je razlika što su uz cimet korišteni vanilija i kardamom, jedan ne toliko poznati ali po organizam blagotvoran začin. Rezultat je pivo srednje punog tijela odličnog balansa u kojem je u odnosu na naglašenost okusa od spomenutih začina više prepušteno pitkosti. Pivo narančaste boje s podebelom pjenom pri ispijanju prvo će vam dati mješavinu začinskih okusa koje će onda zamijeniti sam po sebi nenapadan okus bundeve. Tako se dobije jedan neobičan splet koji se meni dopao. I to pogotovo kada sam vidio kolika je cijena. U ograničenom broju lokala koji ga poslužuju standardna je cijena 15 kuna za pola litre. Mislim da uopće nema puno dileme treba li otići i probati. I više od nekoliko.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.