Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Novo pivo: Kosjenka Lepih Dečki pitko je ljetno pivo sa zanimljivim twistom

Kvaka je u raži kojim je obogaćen ovaj u osnovi pale ale. A ona će u prvih par gutljaja dati zanimljiv kick, onako kao šut neke intrigantne gorčine na vrhu gutljaja da bi se nakon njih sve primirilo i prešlo u pitkost.
Objava 20. lipnja 2020. 0 komentara 372 prikaza
Kosjenka dolazi u limenci od pola litre, najvećoj do sada u ponudi Lepih Dečki
Kosjenka dolazi u limenci od pola litre, najvećoj do sada u ponudi Lepih Dečki
Foto: Lepi Dečki Facebook

U pandemiji sam probao dosta zanimljivih piva, neka naprosto nije bilo moguće probati iz poznatih okolnosti za koje se nadamo da se neće vratiti, ili ne barem tako skoro. Jedno je takvo pivo Kosjenka Lepih Dečki iz Čakovca za koje uvijek volim istaknuti kako su u nekom kratkom vremenu sebe etablirali kao vodeću neovisnu pivovaru na sjeveru Hrvatske. Prilično je jasno zašto, paleta pivskih stilova vrlo je široka, a temelji se na prije svega pitkim pivima, pa su tako u njihovoj ponudi četiri pilsnera gdje vam može biti zanimljivo kako piva unutar jedne grupe mogu biti različita. A onda su tu i sada već prilično brojna piva drugih stilova kojima se nedavno pridodalo još jedno pivo. Kosjenka, crveni ale oplemenjen raži je i pivo koje se pakira u limenku od pola litre, što je najveća metalna ambalaža koju su do sada ponudili Lepi Dečki. I s pravom jer se radi o pivu koje je očito prije svega zamišljeno da gasi žeđ u ovom, nadamo se, toplom ljetu. No, to se, dakle, moglo i sa spomenutim pilsnerima.

Kvaka je u raži kojim je obogaćen ovaj u osnovi pale ale. A ona će u prvih par gutljaja dati zanimljiv kick, onako kao šut neke intrigantne gorčine na vrhu gutljaja da bi se nakon njih sve primirilo i prešlo u pitkost. Tome treba dodati i arome koje daju hmeljevi Styrian Dragon i Mosaic koji se preklapaju u mirisima tropskog voća a jedan i drugi sudjeluju ponešto i u gorčini od čega vjerojatno i dolazi to brzo micanje raži s vaših nepaca. Kosjenka ima samo četiri posto alkohola pa se i po tome vidi da je to pivo za kojim ćete rado posegnuti za roštiljanja ili neke druge masovke s ekipom. Kao i do sada, i ovo je pivo Lepih Dečki dobilo ime po nekom od likova iz domaćih priča i bajki. Kosjenka je, za one koji su pazili u školi, lik iz Priče iz davnina Ivane Brlić Mažuranić, točnije iz Regoča (Lepi Dečki imaju pivo koje se zove i po tom liku iz pripovijetki slavne hrvatske spisateljice i novinarke). Stvar funkcionira, pogotovo uz adekvatnu etiketu, sve je to onako kako treba biti – baš domaće.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.