Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

LAB Split Glutenko nudi zdrav život bez odricanja od piva

Celijaklija, Đoković, to nešto, sigurno će se čitati. Međutim, ništa. Nekoliko godina kasnije nađem se na InMusicu gdje se toči Crafter's, s dečkima u društvu u nekoliko navrata obraćaju nam se posjetiteljice i pitaju ima li bezglutenskog
Objava 22. srpnja 2019. 0 komentara 681 prikaza
LAB Split nastavlja s pivskim zanimljivostima u svojem portfelju
LAB Split nastavlja s pivskim zanimljivostima u svojem portfelju
Ako se ne varam, ovo je prvo bezglutensko pivo napravljeno u Hrvatskoj

Ima tome već nekoliko godina. Bilo se pojavilo to neko Brewdogovo bezglutensko pivo, ponukan pričom kolegica koje su pratile zdravstvo, pomislio sam da je to nešto važno. Celijaklija, Đoković, to nešto, sigurno će se čitati. Međutim, ništa. Nekoliko godina kasnije nađem se na InMusicu gdje se toči Crafter's, s dečkima u društvu u nekoliko navrata obraćaju nam se posjetiteljice i pitaju ima li bezglutenskog. Obrve gore, ma kakvi, pa što će vam, da se i napijete normalnog piva.

Nije sasvim tako, kao i obično kod takvih stanja, razlika je od osobe do osobe. Netko ne podnosi već i par piva, netko može i deset, netko do unedogled. Nije da bezglutensko pivo nije potrebno. Jest, i treba biti dio ponude svakog dućana zdravom prehranom. I sada nema opravdanja da to tako nije, jer imamo i bezglutensko pivo koje je napravljeno u Hrvatskoj. Pivovara LAB iz Splita napravila je Glutenka, u tom pivu, dakle, glutena nema. Vlasnik pivovare Siniša Anđelić na sebi je testirao prototip, jer netolerantan je na taj spoj koji se nalazi u žitaricama, pa tako i u ječmu.

Prošlo je u redu. Kada je predstavljena prva šarža, probao ga je i Luka Barbić iz TBF-a. Prenose mi kako je rekao da konačno može uživati u pivu, popio je nekoliko velikih i nije bilo ništa. Dakle, moja predrasuda i znanje padaju u vodu, gluten ipak smeta, napuhuje, oni koji su osjetljivi ne mogu do kraja uživati u pivu. I tako sam za zadnjeg boravka u Splitu probao Glutenka iz boce i točenog. Zanimljivo je to, drugačije, nije to onaj isti okus koji očekujete kod piva, hmeljevi se osjete, tu su i Equanot te Citra su tu, a gluten je eliminiran enzimom.

Konačan je rezultat malo kiselkastosti dovoljno taman da Glutenka odvoji od ostatka bande, no ostalo je kao i kod drugih piva. Pitko je, ima arome zahvaljujući dvama spomenutim hmeljevima, ne opterećuje želudac što je pogotovo važno. Mislim, ovo je neki smjer u kojem bi trebalo ići craft pivarstvo, zdrav život, konzumacija bez opterećenja, pijenje u kojem može uživati baš svatko. Glutenko jest sve to, zašto ne i nastaviti, zašto ga ne bi upoznao i ostatak Hrvatske, ne samo Split?
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.