Blogosfera Volim pivu

Legenda je dobila mlađeg brata, otvoren je Veliki Tolk

Prije par tjedana otvorio se novi Tolkien's bez puno pompe. I s tim da se ne radi o novom Tolkien'su
Objava 18. svibnja 2017. 0 komentara 6 prikaza
Veliki Tolk 01
Veliki Tolk 01
Rođak originalnog Tolkien'sa nalazi se tek nedaleko, također na Opatovini

Još tamo 90-tih kada za craft nije čuo živ nitko, glavna cuga na šankovima bili pelini i gembači a pivo se tek stidljivo počelo probijati do današnjih visina, gušt je bilo otići u Tolkien's House. Bilo je tamo, tako smo tada zvali, specijalnih piva. Uglavnom smo malo ili nimalo znali o tome što pijemo, za stil smo mislili da je vezan isključivo za modu. Ali, Roman Murr, Tolkien'sov gazda imao je petlje tada, prije 20 godina, ponuditi Zagrebu nešto drugo. Jer, kako priča kaže, za planiranu ljekarnu trebalo je više papira nego za otvoriti pivnicu. I tako su godine prolazile, u međuvremenu se Tolkien's preselio na Opatovinu kao prvi lokal te vrste.

Da, reklo bi se, Tolkien's House utemeljitelj je pivske ulice. Stalna klijentela u prostoru odmah do parka garantirala je solidan život, no trendovi se mijenjaju takve publike sada ima daleko više. Prije nekoliko mjeseci sam čuo kako je u pripremi novi Tolkien's koji bi se trebao nalaziti iza susjednih vrata. Dobro, rekoh, živi bili pa vidjeli, avantura bi bila raščistiti skladište koje je tamo stajalo tko zna od kada. No, ipak, prije par tjedana otvorio se novi Tolkien's bez puno pompe. I s tim da se ne radi o novom Tolkien'su. U tom je novom prostoru Veliki Tolk, sestrinski lokal originalnom Tolkien's Houseu. Čudno? Pa ne baš toliko.

Zašto dirati vjernu Tolkien'sovu publiku koja je navikla na onaj stari prostor. Ti prelasci sa starog na novo mogu biti problematični a nikada nisu stopostotni. Čini mi se dobrom odlukom pokušati za novi lokal pronaći novu publiku. A to ne bi trebao biti neki problem. I zbog toga što ta nova publika stalno raste i zbog toga što Veliki Tolk ima svoje adute. Veliki prostrani prostor podijeljen je u nekoliko separea i nekoliko stolova dizajniranih tako da sasvim spadaju u staru priču o Tolkiens'su.

Tu je, recimo, i prostor za živu svirku. Šank je zaista velik, mislim da se s ovim može mjeriti jedino onaj u Fakinu, a iza njega 11 točionika koji za sada nude nekoliko domaćih piva, Baltazar je, primjerice, popularan, te kućno pivo Hirter, solidan njemački lager za po doma. Cijene su veselje jer su nekih 2-3 kune niže od uobičajenog pa dok se nadamo da će ih Veliki Tolk zadržati, treba ih iskoristiti. Terasa je, jasno, veliki adut za predstojeće tople dane, nedostaje joj koji detalj da razbije monotoniju bijelih zidova. U svakom slučaju, s privlačenjem publike i duša će Velikog Tolka biti punijom sve dok ne dosegne onu originalnog Tolkien's Housea.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.