Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Lepi dečki Hyperbola, samo jako popularne međimurske pivovare

Pivovara iz Čakovca nastavlja sa širenjem svoje ponude pivom prikladnim za zimu, russian imperial stoutom Hyperbola
Objava 21. prosinca 2019. 0 komentara 202 prikaza
Najjače pivo koje su Lepi dečki do sada skuhali jedno je od najjačih hrvatskih uopće
Najjače pivo koje su Lepi dečki do sada skuhali jedno je od najjačih hrvatskih uopće
U pripremi je korišteno osam sladova i tri hmelja

Rekao bih kako bi bilo dosadno ponavljati priču kako su dečki iz Čakovca gotovo na brzinu osvojili sjever Hrvatske, jer o tome sam već pisao, to je naprosto činjenica od koje se ne može pobjeći nađete li se negdje u Međimurju. To se dogodilo na jedan logičan i planski način, drugačiji od one prvotne priče o hrvatskom craftu kojom dominira invazija aleovima. Dobra je procjena Danijela Radeka, vlasnika i glavnog pivara Pivovare Lepi dečki, kako smo, bez obzira na sve, i dalje narod koji na pivo gleda vrlo tradicionalistički, pri čemu su lagerska piva ipak i dalje najpopularnija. U tome se prepoznao prostor koji je industrija ponudila sama, ponuditi kvalitetnije pivo za ne puno veću cijenu. Ostalo je čista matematika, Međimursko pivo 'primilo' se vrlo brzo, ostvareni je volumen dozvolio gradnju vlastitog pogona, a dalje je sve nekakva povijest. Već, rekao bih, jer Lepi dečki su s nama tek par godina, a čini se sigurnim da će s nama biti još podosta godina u budućnost.

Do sada je u čakovečkoj pivovari skuhan popriličan broj stilova, no treba reći kako su oni sada, čini mi se, jedina pivovara koja u svojoj ponudi ima četiri lagerska piva, gdje bih prije svega istaknuo Tria de los Muertos koje doista značajno odskače i jedan je od najboljih lagera na tržištu. Uz to pivo istakao bih i To je vuk!, doista dobru session IPA-u, koja me zapravo iznenadila svojom kvalitetom ali i konzistentnošću. Ne treba se umoriti od ponavljanja kako su kod piva uz kvalitetu bitne još dvije osobine, da je dobavljivo i da se ne mijenja previše. No, kako je zima (valjda, ne bi čovjek rekao prema vanjskim temperaturama), vrijeme je za nešto jače pivo. Odnosno vrlo jako, poput Russian Imperial Stouta. Kako taj stil vidi Danijel Radek dokaz je Hyperbola koja ima 10,88 posto alkohola, što je čini jednom od najjačih hrvatskih piva uopće. Čak je osam sladova korišteno u njegovoj pripremi, pa je za očekivati kako će tu biti različitih aroma.

I tako je, ponešto pomažu u tri korištena hmelja, Saaz, Aurora i Golding, no kava i tamna čokolada te prženi slad s distance ostaju dominantnima. Pivo je skuhano dobro, jer sav taj alkohol ne probija kroz arome čak niti kada se ostavi dulje vremena na sobnoj temperaturi. Pripremite se na poduhvat, uzmite vremena, gusto pivo je za ambicioznije kušače koji će nakon prvog kušanja ući u kombiniranja s hranom. Bilo to logične kombinacije koje uključuju kolače s čokoladom ili mesna jela u obliku neke pečenke ili tome sličnog. Ili ćete se možda odlučiti na kontrastiranje, pa vidjeti kako Hyperbola funkcionira s kakvim laganim voćnim kolačem. Poigrajte se, isplati se. Kao i do sada, i ovo pivo Lepih dečki obilježeno je inteligentno smišljenom etiketom na kojoj se nalazi, pa, matematička formula hiperbole.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.