Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Lepi Dečki u novu sezonu ulaze s cijelom baterijom dobrih, pitkih piva

Specijali u manjim šaržama pokazali su se dobitnom kombinacijom u savladavanju teškoća uzrokovanih pandemijom. Lepi Dečki drže se jednostavnosti, odnosno prije svega pitkosti, a još uz aromatiku i okuse u kojima mogu uživati svi
Objava 08. siječnja 2022. 0 komentara 1828 prikaza
Sva nova piva Lepih dečkiju odlikuje pitkost, što je možda i najvažnija karakteristika
Sva nova piva Lepih dečkiju odlikuje pitkost, što je možda i najvažnija karakteristika
Foto : Pivovara Lepi Dečki

Pivovara Lepi dečki iz Čakovca u novu pivsku sezonu ulazi s cijelom baterijom novih piva. Ako dobro brojim, čak ih je osam, neka sasvim nova, a neka u izvedenicama da zaslužuju ponovljeno kušanje. Jedan je smisao craft pivarstva mogućnost izbora, odnosno ponude koju uz neku osnovnu čine i specijali. I to se u ovo vrijeme pandemije pokazalo kao prilično efikasan recept za održavanja na tržištu, nastavak proizvodnje, zadržavanje radnih mjesta. Znamo kako Lepi dečki imaju prilično bogatu osnovnu paletu u kojoj je nekoliko lagerskih piva zajedno s nekoliko aleova. I sada je tu jedna cijela paleta novih piva koji su u stvari male šarže po tisuću litara. Hoptonaut su, vjerujem, mnogi već upoznali. Ova New England IPA na tržištu je već dva mjeseca no očito je uspjela i dobro prihvaćena ako je doživjela i par novih kuhanja. Plod je to suradnje novog pivara u Lepim dečkima, Dimitrija Buchholza koji je, inače, iz okolice Jaroslavla u Rusiji i lokalnog pivskog entuzijasta Dražena Balente Poštara.

Rezultat je pitko pivo jake aromatike s ne baš malo alkohola od 6,5 posto no kojega se doista ne osjeti. Niti u okusu iako ovo pivo ima doista malo gorčine, tako nekako, čini mi se, bi i moralo biti. Druga je priča oko Hoptonauta etiketa koju je napravila Maja Horvat, čakovečka umjetnica s ljubljanskom adresom koja je etiketu zavrtila oko svemirskog 'lepog dečka' omotanog stabljikama i grančicama hmelja. Uvijek je zgodno vidjeti kako u čakovečkoj pivovari obraćaju pozornost na dizajn svojih etiketa. Serija india pale aleova Puzzle zapravo su single hop piva jer je svako pivo od četiri u seriji začinjeno velikim količinama jednog dobrog hmelja – Sabrom, Chinookom, Citrom i Mosaicom. Osobine ovih hmeljeva znamo od ranije, pa otprilike možete očekivati što se dobije nakon istakanja u čašu.

Kod Sabra, ako ga pronađete još negdje, imat ćete mandarinu, koštuničavog i tropskog voća na sve strane. Kod Chinooka tu je borovina s tragovima začina i nešto voćnosti u pozadini. Citra je hmelj bez kojeg se praktično aleovi američkog stila niti ne mogu zamisliti. Daje puno aroma citrusa, grapefruita, limete, tropskog voća a onda će se iza toga pojaviti i oštra gorčina. Tako to nekako izgleda i ovdje pa svakako vrijedi provjeriti. Mosaic je jedan od najpopularnijih hmeljeva u nas, potječe od također popularnog Simcoea, a daje lijepu mješavinu citrusa, cvjetnih aroma i borovine, s time, možda je to i neki moj dojam, kod ispijanja dobijem i malo drugačiju teksturu. Puzzle serija inda pale aleova Lepih dečki zgodno su osmišljena i odrađena piva koncentrirana na kvalitete hmeljeva bez da uživatelja opterećuju pretjeranom punoćom ili previše alkohola. Naprotiv, iznimno su pitka pa su odlična za preporučiti i onima koji se s hmeljem tek upoznaju a ova skupina hmeljeva je među najkorištenijima u nas. Sva su Puzzle piva vrlo pitka, jasno izraženih aroma tako da će svi oni koji se s hmeljevima tek upoznaju, svake sljedeće prilike ovo društvo lako prepoznati. I onda jedno pivo sasvim za ove hladne dane.

Zimsko pivo jedan je bock u interpretaciji Lepih dečkiju, sada je dobilo i novu etiketu. Podsjetimo, jer znamo ga otprije, to je tamno pivo, svijetlosmeđe pjene koja se uporno drži na vrhu, sladne arome prevladavaju, s malo karamele, ali i nešto hmelja. No, solidnih 6,5 posto alkohola nije nigdje jako izraženo, a pivo je jako pitko, doista jako i tu je trik – imajte na umu da toliko alkohola nakon par boca učini svoje. U ove zimske dane zagrije a to je i neki osnovni smisao ovog piva. The Postman Stout još je jedan tamni novitet za koji ćete morati požuriti, jer kako čujem, nije ostalo previše. Ovaj stout kojeg je osmislio glavni pivar Dražen Balenta nosi asocijaciju na njegov nadimak, Poštar, a ja bi se sjetio i crtića Postman Pat, tko ga se još sjeća. Dobar stout jako dihta aromama kokosa i to se nastavlja i u okusu. Doista, tko voli kokos, a taj sam, zaista će uživati u ovom pivu. K tome, ovaj 'poštarski' stout nije pun, već je, kao i ostala piva, pitak, ne previše punog tijela, s dobrih 6 posto alkohola koji nigdje neće neugodno izbiti. Ako to nije dovoljno, onda se obratiti staroj dobroj Hyperboli i provjerite zašto je dosta poklonika ovog russian imperial stouta. Ranije sam već pisao nešto o ovom pivu, no sada je razlog što dolazi u limenci 0,33 a tu je i ono s poznatim natpisom – barell aged. Sa svim ovim novim pivima Lepi dečki imaju vjerojatno najbogatiju paletu piva u domaćem neovisnom pivarstvu. S postojećom svojom ponudom, imaju što za ponuditi i zahtjevnijima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.