Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Limenka Beckers Pale Alea ne donosi samo dobro pivo već i važnu poruku

Novo pivo: U osječkoj pivovari već neko vrijeme radi Bojan Pap, jedan od najcjenjenijih domaćih pivara
Objava 22. prosinca 2019. 0 komentara 418 prikaza
Kvalitete piva koje radi Bojan Pap sada će moći upoznati i oni izvan Slavonije
Kvalitete piva koje radi Bojan Pap sada će moći upoznati i oni izvan Slavonije
Ljubitelji piva već dobro znaju za Beckers Craft Brewery

Sve što bih napisao o Bojanu Papu vjerojatno bih ponovio, ali s druge strane teško je napisati nešto s čime se velika većina štovatelja domaćeg nezavisnog pivarstva ne bi složila. Iako ima i onih koji od Bojana imaju više kolajni, činjenica je da je glavni pivar osječkog Beckersa vjerojatno najcjenjeniji pivar u nas. Čuo sam jednog njegovog nekadašnjeg kolegu kako govori da je u istom pogonu primijenio isti recept, proces do i detalje, i – pivo naprosto nije ispadalo takvo kao kada ga je radio Bojan.

Znamo ga kao prvog glavnog pivara Zmajske pivovare iz koje je u nekom trenutku odlučio otići i okušati se negdje drugdje, da bi onda uslijedio povratak kući, u Vukovar gdje je, izgleda, zadovoljan. Barem koliko se da suditi prema pivu koje radi za Beckers iz Osijeka, a ono je doista dobro. Pale ale je veliki favorit ljubitelja crafta jer nas sve vraća u one početke prije pet godina s svojim cvjetnim aromama, okusom kroz koji hrabro nastupa citrus, pitkošću i taman adekvatnom gorčinom. Sve super i dobro. A sada konačno i šire dostupno jer se pale ale puni u limenke.

Stotinu se puta negdje na hrvatskom međumrežju pisalo o tome kako je limenka 'to' i da je ne može zamijeniti bilo kakva boca. U limenci se pivo najbolje čuva, najdulje ostaje svježe pa je u svakom slučaju sasvim pogrešno ocjenjivati nešto što je u limenci trashem jer, eto, nije u uobičajenoj boci. No, osim što čuva odličan Beckersov pale ale u ovom slučaju limenka nosi i jednu važnu poruku. Ispod općih generalija o svojem sadržaju pronaći ćete i poruku – Support Your Local Brewery, podržite svoju lokalnu pivovaru. E, to je nešto što smo možda svi pomalo potisnuli, pa i sam sam ovdje važnost lokalnih pivovara spominjao tek u nekim godišnjim pregledima ili nečemu sličnom.

A činjenica je da u bilo kojoj zemlji u kojoj je pivarstvo uspješno kao vid poduzetništva, onda počiva upravo na lokalnim pivovarama. Slično, dakle, kao u Njemačkoj ili Češkoj. Jasno je kako u današnjoj turobnoj situaciji iseljavanja i kontinuirane egzistencijalne krize Slavonija ne može sama održati nekoliko pivovara, pa je dobro da se kvalitetno pivo koje se tamo radi, a to Beckers jest, može pronaći i u limenci. Zato ga potražite, kupite i probajte. Nećete zažaliti a i učinit ćete pravu stvar.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.