Blogosfera Volim pivu

Makarska Connexion dan prvi – piknik uz glazbu i pivo, kao da smo na najboljim festivalima sa Zrinjevca

Makarska je rivijera predivan prizor, uvjerio sam se gledajući s terase apartmana gdje sam proveo prvu noć, krasan prizor, zaista. I onda je tu još Pivnica Pivac koja odskače po mnogočemu od standardne ponude cuge, njoj ću posvetiti poseban tekst
Objava 09. lipnja 2018. 0 komentara 899 prikaza
Sjajna glazba i odlična piva podigli su ljestvicu za drugi dan festivala
Sjajna glazba i odlična piva podigli su ljestvicu za drugi dan festivala
Sjajno - više se sve doima kao kakav piknik nego klasični pivski festival

Stigavši tijekom prethodne noći u Makarsku, imao sam gotovo cijeli dan za razgledati barem ovaj dio oko rive. Nisam do sada bio u Makarskoj koja je, znači, odmah ispod Biokova koje je gledano s ove strane doista impozantna planinska struktura, onako, zastrašujuća, a i dokazano opasna, HGSS tamo najčešće ima posla. Ljetna destinacija po mnogočemu podsjetila me na djetinjstvo, sve je ovdje kao nekada, lijepe plaže, ne još izgrađen grad, pijaca s koječim, svakojakim vrstama hrane (samo se sad hamburger zove street food a ne hamburger kao nekada, iako jesam pronašao Hambi). Makarska je rivijera predivan prizor, uvjerio sam se gledajući s terase apartmana gdje sam proveo prvu noć, krasan prizor, zaista. I onda je tu još Pivnica Pivac koja odskače po mnogočemu od standardne ponude cuge, njoj ću posvetiti poseban tekst.

Makarska je pravo mjesto za odmor, a parkić na Šetalištu fra Jure Radića već na prvu mi se učinio dobrim mjestom za nešto što je trebalo biti pivski festivalić s jakim dodatkom gastronomije kroz prezentacije čak i jednog Mate Jankovića. Kao i svugdje, i ovdje je Hrvatska pa je bilo ovakvih ili onakvih mišljenja, da je to devastacija parka, pa tamo ima spomenika i tako to. No, možda neki ne znaju kako je šefica makaranske Turističke zajednice jedna gospođa koja se zove Hloverka Novak Srzić koja je taj čvor brzo raspetljala. Nekadašnja TV zvijezda, uostalom, doista i jest spiritus movens festivala jer je projekt iskopala u ladici nakon što je tamo čamio tri godine i aktivirala ga. I eto festivala! Čekajući početak dočekao sam neke stare prijatelje poput Ribafisha ili Kreše Marića, dečke iz Pivovare Ressel čiju sam poklonjenu majicu odmah odjenuo, a završio večer odličnim njihovim kellerbierom.

A kako glad uvijek pobjeđuje, prošetali smo do Konobe Kalalarga, inzistirao je Krešo na nečem jednostavnom, gavuni su bili taj izbor. Nismo dugo čekali da doznamo zbog čega je Kalalarga tako cijenjena. Nevjerojatan je to obrok bio, plata najsvježijih ribica u društvu s krumpirom, malo salate. Okusi su to koje smo u Zagrebu pomalo zaboravili. Motajući se po lokaciji festivala koja je i nedaleko male ali krasne plaže, očekivali smo uobičajen scenarij isprobavanja svega i svačega uz prikladne komentare, pokoju fotku, uz uobičajenu pregršt poznatih lica. Ništa od toga. Varionica, CraftRoom, Turistička zajednica Makarske napravili su sjajan događaj koji će, ako je suditi po prvom danu, ovdje ostati. Priznala je Hloverka Novak Srzić kako Makarskoj nedostaje ovakvih, drugačijih, događaja.

A Makarska Connexion svakako to jest. Uz pivo, a bilo ga je doista najrazličitijih jer, podsjećam, pozvano je deset domaćih uz još cijeli niz stranih pivovara s jakom zastupljenošću Slovenaca, glazba je bila još jedan razlog da se dođe do šetališta. Iznenađenje su mi bili Ischariotzky, a onda i Black Coffee te Linda Evans, svi sjajni, iako nisam neki glazbeni kritičar, čini mi se da mogu to reći bez problema. Ta kombinacija, kvalitetno pivo i kvalitetna glazba, privukla je toliko Makarana i njihovih gostiju da se park prilično brzo zapunio. I pri tome nisi imao dojam da si na nekom pivskom festivalu, nego više na kakvom pikniku, slično mi je to sve bilo boljim događajima na Zrinjevcu.Vjetar je presudio da ipak Mate Janković ne stupi za pult za kuhanje, a možda i tužna činjenica da je jučer preminuo najpoznatiji svjetski hedonist Anthony Bourdain kojega je Mate ugostio prije nekih sedam godina ovdje u Hrvatskoj. A imao je Mate i za čim tugovati zajedno sa svima nama, veliki je gubitak Bourdainov odlazak. Kuhala je udruga Mike rižoto koji je otišao vrlo brzo, kasnije su se pojavili i hamburgeri. Danas je top dan u Makarskoj, Mate Janković trebao bi nastupiti u 13 sati, u 17 još dvojica chefova, a za glazbeni dio brinu se – Zoran Predin i Lačni Franz. Znači, nema mjesta opravdanjima tipa 'bili smo jučer', danas bi sve trebalo biti, pa zapravo, totalno drugačije nego jučer.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.